Terveys

TERVEYS | Turun Sanomat |

​Sydämen vajaatoiminta kohtalokas työttömälle

Sydämen vajaatoimintaa sairastavilla työttömillä potilailla on kaksinkertainen vaara menehtyä kuin työelämässä mukana olevilla. Kuolemanvaara on jopa suurempi kuin diabetesta tai aivoverenkiertohäiriötä sairastavilla potilailla. Tuoreet tutkimustulokset tulevat Tanskasta.

Tutkimuksessa oli mukana 15 vuoden ajalta kaikki työikäiset tanskalaiset, jotka joutuivat sairaalaan ensimmäistä kertaa sydämen vajaatoiminnan vuoksi. Näistä lähes 21 500 potilaasta 55 prosenttia oli työelämässä tutkimuksen alkaessa.

Lähes kolmevuotisen seurannan aikana 16 prosenttia työssäkäyvistä ja 31 prosenttia työttömistä menehtyi. Työttömät myös joutuivat sydämen vajaatoiminnan vuoksi toistamiseen sairaalaan useammin kuin työssä olleet. Tulokset olivat riippumattomia iästä, sukupuolesta, koulutuksesta ja rinnakkaissairauksista.

Tutkijat korostavat, että tulosten selittäminen on monimutkaista ja monitekijäistä. He katsovat, että työelämän ulkopuolelle jääminen vaikuttaa sekä hyvinvointiin että mielenterveyteen. Tutkijat korostavat, että etenkin nuorten vajaatoimintapotilaiden ennustetta arvioitaessa olisi syytä muistaa työllisyysseikat.

Lähde: Suomen Sydänliitto

Juttua on korjattu 18.5. muuttamalla väärä suhdemuotoilu oikeaksi.

2 vastausta artikkeliin “​Sydämen vajaatoiminta kohtalokas työttömälle”

  1. Olavi Lehtonen

    ”puolet suurempi vaara” tarkoittaa ilmeisesti suomen kielellä kaksinkertaista vaaraa, vai oliko toimittajalla mielessä jokin muu kerroin?


Kommentoi