Terveys & tiede

BLOGIT | Terveys & tiede

Tulehdus ja sepelvaltimotauti

Sepelvaltimotaudissa suonen paikallinen tulehdus on laajalti tunnettu ilmiö. Tulehdus on mukana suonen seinämän plakin syntymisessä ja sen mahdollisessa repeämisessä.

Sepelvaltimotaudin osalta tavallisimmat riskitekijät ovat hyvin tunnettuja. Veren korkea kolesterolitaso on niistä yksi riskitekijä ja sitä alentamalla voidaan tunnetusti riskiä pienentää.

Toisaalta on jo kauan aikaa tiedetty, että kehon yleinen matala-asteinen tulehdustila liittyy lihavuuteen, diabetekseen ja sydänsairauksiin. On myös tunnettua, että tulehdus on riskitekijä sydänsairaalla ja ennustaa sydäntapahtumia riippumatta veren rasva-arvoista.

Koska tulehdus on merkittävä riskitekijä, on pohdittu, voisiko juuri tulehdusta hillitsemällä parantaa sydänpotilaan ennustetta. Suoraa tutkimusnäyttöä tämän hypoteesin osalta ei ole kuitenkaan ollut.

CANTOS-tutkimuksessa pyrittiin vastaamaan tulehdushypoteesiin

Aikaisemmin infarktin sairastaneilta mitattiin yleistä tulehdustilaa kuvaava CRP-taso. Jos se oli yli 2 mg/l, potilaat satunnaistettiin joko lumehoitoon taikka Kanakinumab-hoitoon.

Kanakinumab on vasta-aine, joka hiljentää IL-1b (interleukiini-1-beta) reittiä elimistössä. IL-1b on yksi keskeisistä sytokiineista ja se vaikuttaa IL-6:n kautta.

3344 potilasta sai lumetta ja 6717 potilasta Kanakinumabia 5 vuoden ajan. Hoito annetaan injektioina 3 kk välein.

Tutkimuksessa havaittiin, että veren tulehdusmerkkiaineet pienenivät aktiivisen hoidon aikana. Muutos näkyi sekä CRP- että IL6-tason pienenemisenä. Veren rasva-arvoissa sen sijaan ei tapahtunut merkittäviä muutoksia.

Sydäntapahtumien määrä pieneni 15% kanakinumabia saavilla verrattuna lumehoitoon.

Tulosten tarkastelu

Tutkimuksen suurin anti on siinä, että se todistaa ensimmäistä kertaa, että tulehdusta hillitsemällä voidaan vaikuttaa sydäntapahtumiin. Tämä hyöty oli riippumaton veren rasva-arvojen tasosta.

Epäilemättä Kanakinumabin valmistaja yrittää hyödyntää tulosta markkinoimalla tätä hoitoa muiden hoitojen oheen.

Koska hoito on todennäköisesti kallis (tuhansia euroja vuodessa), on syytä tarkastella kriittisesti sen todellista tehoa. Koe keskeytettiin eettisistä syistä, koska vaikuttavan aineen ryhmässä oli vähemmän sydäntapahtumia. Suhteellisen riskin vähenemä oli tilastollisesti merkittävä.

Kuitenkin todellinen absoluuttinen ero ryhmien välillä on varsin pieni. Kanakinumab vähensi optimaalisella annoksella (150 mg) tapahtumia tasolta 4,5 tapahtumaa/100 potilasta/vuosi tasolle 3,86 tapahtumaa/100 potilasta/vuosi (hazard ratio 0.85, p=0.0021).

Absoluuttinen vähenemä oli siis 0,64 tapahtumaa/100 potilasta vuodessa. Tämä tarkoittaa sitä, että pitää hoitaa 156 potilasta, jotta estettäisiin yksi sydäntapahtuma vuoden aikana. Tulos selittyy sydäninfarktien vähenemisellä, kuolleisuudessa ei tapahtunut muutosta.

Haittavaikutukset olivat kohtalaisen vähäisiä. Tyypillisesti tämän tyyppisessä hoidossa erilaiset infektiot lisääntyvät ja niin kävi tässäkin. Syöpäkuolleisuus toisaalta pieneni. Kuitenkaan siis kokonaiskuolleisuudessa ei ollut eroa, joten yhtään ihmishenkeä ei vajaan 7000 potilaan 5 vuoden hoidolla todistetusti säästetty.

Mikä on tutkimuksen merkitys?

Cantos-tutkimus siis vahvistaa hypoteesia siitä, että tulehduksella on itsenäinen rooli sydäntapatumien syntymisessä. Lisäksi tutkimus tulee myös hypoteesia, että tulehdusta hillitsemällä voidaan riskiä pienentää.

On hyvä muistaa, että myös muissa sepelvaltimotaudin lääkehoidoissa saadaan vaikutusta suonen tulehdukseen. On tunnettua, että esimerkiksi statiinit vähentävät myös tulehdusta samalla kun laskevat veren kolesterolipitoisuutta. Cantos-tutkimuksessa uusi hoito lisättiin statiinin oheen.

Tästä syntyy oivallinen muna-kana-väittely. Olisiko esim. statiinien tulehduksen hillintä se todellinen vaikutusmekanismi vai onko se vain seurausta siitä, että kolesterolikiteiden tulehdusta synnyttävä vaikutus vähenee? Vai molemmat samaan aikaan?

Kolesterolikiteiden kertyminen suonen seinämään on vakuuttavasti todistettu olevan syy-yhteydessä valtimosairauteen ja tapahtumaan liittyy tulehdusreaktio suonen seinämässä. Ilman kolesterolia ei tautia synny. Statiinihoidon teho on kattavissa analyyseissä ollut hyvin tiukasti yhteydessä hoidon kolesterolia alentavaan tehoon vaikka tulehduskomponenttia on pohdittu.

Kanakinumab-hoidon aikana veren kolesterolitasot pysyivät muuttumattomina eli vaikutus ei voinut tulla sen välityksellä. Kuitenkin hoidon melko vaatimaton vaikutus jäännösriskiin ja toisaalta korkea hinta ennakoivat, että mikäli lääke aikanaan pääsee markkinoille, hoidosta ei tässä käyttöaiheessa tule kovinkaan suosittua.

Vaikuttavammalta näyttää Kanakinumab-hoidon vaikutus syövän kehittymiseen seurannan aikana. Vaikka prosentuaalinen vaikutus oli suuri, kyseessä ei ollut syöpäpotilailla tehtävä tutkimus ja lisätutkimuksia tämän osalta tarvitaan.

Kirjallisuutta

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28845751

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28855077

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29146124

6 vastausta artikkeliin “Tulehdus ja sepelvaltimotauti”

 1. Liisa Koivula

  Mielenkiintoista, kiitos! Mutta tämä askarruttaa: mitenköhän matala-asteinen tulehdus vaikuttaa aivoihin ja aivosuoniin?


  • Juhani Knuuti

   Ei matala-asteinen tulehdus ole mikään itsenäinen ilmiö, joka vaikuttaa johonkin. Kysymys on sairaustiloista, joihin liittyy tulehdusreaktioiden aktivoituminen. Muna-kana-kysymystä ei ole ratkaistu.


 2. Mr Pain

  Tässä kerrotaan puolestaan ”systeemisen immuunivasteen aktivoitumisesta” joka voisi selittää myös havainnot syövän kehittymisestä hoidon aikana.

  Tosin tutkimuksen kohteena ei tarvitse olla pelkästään syöpäpotilaita koskevat tutkimukset, jos halutaan tutkia po. inflammaatiota. Yhtä lailla tutkimus voisi olla epilepsiaa (tai vaikka reumaa) koskevaa. Missä ikinä tulehdusta havaitaan;

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29426321

  ”Statiinihoidon teho on kattavissa analyyseissä ollut hyvin tiukasti yhteydessä hoidon kolesterolia alentavaan tehoon vaikka tulehduskomponenttia on pohdittu.”

  Ei varmaankaan voida sulkea pois tulehduskomponenttia vain pohdintojen perusteella, jos asiaa ei ole sen kummemmin tutkittu 🤔

  Ilmiöpohjaisessa oppimisessa hyöty yhdessä asiassa voisi riittää aiheuttamaan haitan jossain toisessa.


 3. riihineuvos

  Mitenkähän happamuus ja matala-asteinen tulehdus kytköksissä keskenään? Itse olen lorauttanut 3,5 vuotta aamuin illoin n 1 cm:n lasin pohjaan ja vettä päälle. Näin neste muuttuu alkaaliseksi jonka ph n 9. Tämän yksinkertaisen toimenpiteen takia kymmeniä vuosia piinanneet tulehdukset suusta alaspäin lonkka mukaan lukien häipyivät. Happamuushan kertyy myös isoihin sidekudoksiin. Myös hiusten harmaantuminen päättyi juuri tuohon tuhkauutteen aloittamiseen. Onkohan hiusten harmaantuminen ja kinkkaaminen vanhemmalla iällä oireita elimistön happamuudesta? Onkohan hapan kahvi ( ph 5 ) ja tuhkauute terveyspommi kun tuntuu että olen immuuni flunssille toisin kuin nämä hiihtäjämme. Olen pienestä pitäen tykästynyt kahviin.


  • Juhani Knuuti

   Juoman happamuudella ei ole merkittävää vaikutusta elimistön happamuuteen. Toki juoman nauttimishetkellä pH muuttuu hetkellisesti paikallisesti.
   Ihmiset vain yhdistävät samaan aikaan tapahtuvia ilmiöitä ja vertaavat toisia yksilöitä toisiin, vaikka sillä ei ole mitää todistustaakkaa.


Kommentoi