Terveys & tiede

BLOGIT | Terveys & tiede

Tuhkarokko tulossa takaisin – eikö hulluudella ole mitään rajaa?

Viime viikolla pari uutista sai hieraisemaan silmiä usemmankin kerran:

Massiivinen tuhkarokkoepidemia Romaniassa

Tuhkarokon epidemiat Euroopassa uhkaavat taudin hävittämistä

Jälkimmäinen uutinen oli WHO:n Euroopan toimistosta. On vaikea ymmärtää, miten tällaiseen tilanteeseen voidaan joutua kehittyneissä maissa? Tuhkarokko on vaarallinen virussairaus, joka on helposti estettävissä halvalla, tehokkaalla ja turvallisella rokotteella.

Onko tosiaankin totta, että kaikesta nykytiedosta huolimatta rokotuskriittiset fanaatikot ovat saaneet ihmisten pään sekaisin niin, että jättävät lapsensa rokottamatta?

Tuhkarokko – vaaraton lastentauti?

Katsotaanpas mitä WHO kertoo tuhkarokosta sairautena.

 • Tuhkarokko on yksi johtavista kuolinsyistä pienillä lapsilla vaikka kustannustehokas ja turvallinen rokote on saatavilla.
 • Vuonna 2015 maailmassa kuoli 134 200 ihmistä tuhkarokkoon– 367 kuolemaa joka päivä ja 15 kuolemaa joka tunti.
 • Kun tuhkarokkoon annettiin rokotus, kuolleisuus väheni 79% vuosien 2000 ja 2015 välillä maailmassa.
 • Vuosina 2000-2015 tuhkarokkorokotus esti 20,3 miljoonaa kuolemaa.

Tuhkarokko on helposti tarttuva, vakava virussairaus. Vuonna 1980, ennen kuin rokotukset aloitettiin, tuhkarokko tappoi 2,6 miljoonaa ihmistä joka vuosi.

Tilanne on toki nyt selvästi parempi mutta vaikka saatavilla on tehokas ja turvallinen rokote, edellen siis noin 134 200 ihmistä kuolee tautiin, useimmiten alle 5 vuoden ikäisiä lapsia.

Usiemmat lapset kuolevat tuhkarokon jälkitauteihin, joita on eniten alle 5-vuotialla ja toisaalta yli 20-vuotiailla. Vakavimmat komplikaatiot ovat sokeus, aivotulehdus, vakava ripuli sekä korva- ja keuhkotulehdukset. Läksi raskaana olevat rokottamattomat naiset ovat vaaravyöhykkeessä. Erityisen suuri riski on muuten vakavasti sairailla immuunipuutteisilla.

Rokotuspelottelijoiden vaaralliset väitteet

Tyypillisesti rokotuspelottelijat väittävät tuhkarokon olevan vaaraton lastentauti. Vanhemmathan muistavat sairastaneensa itsekin taudin eikä siitä tullut mitään vakavaa jälkiongelmaa. Tämä on kuitenkin vaarallinen nostalginen väite, joka ei lisäksi pidä paikkaansa.

Kaikki tutkimusnäyttö kertoo, että tuhkarokko aiheuttaa vakavia komplikaatioita, joskaan ne eivät ole niin yleisiä, että niistä olisi jäänyt itselle muistikuvia. Kuolleisuus tuhkarokkoon on kuitenkin merkittävä sillä 2-5 lasta tuhannesta sairastuneesta kuolee länsimaissa mutta huonommin ravituista kuolleita voi olla jopa 100 tuhannesta.

Jokainen kuolema on täysin turha, sillä tauti olisi voitu estää rokottamattomalla. Lisäksi rokottamattomien määrän laskiessa ne, joita jokin muun sairauden vuoksi ei voi rokottaa, joutuvat tahtomattaan suureen sairastumisvaaraan.

Romanian tuhkarokkoepidemia

Tällä hetkellä tuhkarokkoepidemia on aktiivinen Romaniassa. Sairastuneita on jo yli 3400 ja 17 on kuollut tuhkarokkoon maaliskuun 2017 loppuun mennessä huolimatta kansallisesta rokotuskampanjasta.

European Center for Disease Prevention and Control (ECDC) on varoittanut, että epidemia voi edelleen laajentua ja siirtyä myös muihin maihin, joissa rokotuskattavuus ei ole riittävän korkea. Tuhkarokkoa tavataan muutoinkin (endeemisinä) Belgiassa, Ranskassa, Saksassa, Italiassa ja Puolassa, joissa rokotusvastaisuus on lisääntynyt.

Romaniassa 96% sairastumisista oli rokottamattomilla lapsilla. Kuolleista valtaosa on ollut immuunipuutteisia, joita ei ole muun sairauden vuoksi voitu rokottaa.

Miten Romanian tilanne on selitettävissä?

Vuonna 2015 rokotuskattavuus oli Romaniassa enää 86%, kun se oli 97% vielä vuonna 2007. Epidemian estämiseen tarvitaan noin 95% rokotuskattavuus sillä tauti on todella herkästi tarttuva.

Romaniassa rokotuskattavuuden laskun syynä ovat köyhyys, terveydenhuollon heikko saatavuus, ja vanhemmat, jotka kieltäytyvät rokottamasta lapsiaan. Jotkin uskonnolliset yhteisöt ja julkkikset ovat lietsoneet rokotusvastustusta.

Toisin kuin länsimaissa, Romaniassa autismipelko ei ole ollut merkittävässä roolissa. Toistettakoon vielä lukijoille, että rokotukset eivät todellakaan aiheuta autismia. Tämä on moneen kertaan varmistettu tutkimuksissa ja myös tuo alkuperäinen autismitutkimus on osoitettu huijaukseksi ja Wakefield menetti lääkärinoikeutensa prosessin seurauksena.

Epidemiat Euroopassa yleistyneet

Maaliskuun 28. päivä WHO:n Euroopan toimisto varoitti lehdistötiedotteessaan, että laajat epidemiat uhkaavat myös muita Euroopan maita, mikäli rokotuskattavuus laskee alle 95%.

14 Euoopan maassa tuhkarokkoa tavataan endeemisenä ja leviäminen tapahtuu helposti, kun ihmiset liikkuvat vapaasti. Yllämainittujen maiden lisäksi myös Sveitsi ja Ukraina ovat WHO:n mukaan vaarassa.

Italiassa on vuoden 2017 tammikuussa sairastunut 238 ihmistä, helmikuussa saman verran lisää. Vuoden 2016 luku (850 tapausta) on ylittymässä nopeasti.

Mitä tästä pitäisi oppia?

Romania on hälyttävä esimerkki siitä, kuinka helposti voidaan menettää rokotuksella saatu valtava hyöty. Sama voi aivan hyvin tapahtua myös Suomessa, mikäli rokotusvastustus leviää.

Toistaiseksi tilanne on pysynyt kurissa lukuun ottamatta paikallisia epidemioita fanaattisten rokotusvastustajien seuraajissa. Mikäli tuhkarokosta tulee jälleen endeeminen myös Suomessa, on vain ajan kysymys, milloin jokin vakavasti muutoin sairas immuunipuutteinen lapsi kuolee tuhkarokkoon.

Jokaisen tervedehuollossa toimivan tulisi nyt ottaa aktiivinen ote asiaan ja pyrkiä vaikuttamaan siihen, että rokotuskattavuus pysyisi Suomessa riittävän hyvänä.

 


Lisäys 20.4.2017: Italiassa on alkanut tuhkarokkoepidemia, jossa sairastuneita jo monia satoja. Rokotuskattavuus laskenut tasolle 85%.

 

56 vastausta artikkeliin “Tuhkarokko tulossa takaisin – eikö hulluudella ole mitään rajaa?”

 1. Heikki K

  Osittain rokottamattomuudesta on kyse epäluottamuksesta terveydenhuollon organisaatioita kohtaan. Flunssarokote ei pädekään kuin 30% tapauksista. Tulee unitautia. Lapsihalvausta, rokotuksen ”jälkitautia”…
  Ja koko rokotusohjelma on niin laaja, ettei sen yhteisvaikutusta tunneta. -Yleisesti ottaen rokutuksella on poistettu paljon pahoja tauteja.


  • Juhani Knuuti

   Sekoitat monta toisiinsa liittymätöntä asiaa.

   Flunssaa vastaan ei rokoteta mutta jos tarkoitat influenssarokotusta, sen osalta on eri haasteet sillä virus vaihtelee paljon ja kunkin kauden osalta yritetään ennustaa mikä virus kulloinkin on tulossa.

   Unitautia on todettu vain harvinaisena sikainfluenssan jälkeen ja silloinkin sen näyttäisi laukaisevan itse viruksen proteiini.

   Lapsihalvausta ei ole normaalin poliorokotuksen jälkeen ollenkaan. Se voi teoriassa tulla vain elävistä viruksista, joita käytetään vain hätätilanteissa kun näköpiirissä olisi epidemia, jolloin halvauksia tulisi epidemiaksi asti,

   Yhteisvaikutukset tunnetaan hyvin ja ne ovat hyvin tutkittu ja havaittu turvallisiksi.

   Ainoa asia, josta olen samaa mieltä, on se, että rokotuksilla on poistettu monia todella pahoja tauteja. Tuollaiset kommenttisi ovat osasyynä siihen, että ihmiset jättävät tärken suojan ottamatta.


 2. Sirkku Vuorma

  Tuolla tekstissä on käännösvirhe kohdassa: ”Tuhkarokko on helposti tarttuva, vakava virussairaus. Vuonna 1980, ennen kuin rokotukset aloitettiin, tuhkarokko tappoi 2,6 miljoonaa ihmistä joka päivä.” WHO:n sivuilla kerrotaan olleen 1980 noin 2,6 miljoonaa tuhkarokkokuolemaa – kyllä mutta VUOSITTAIN.


 3. Ilkka Harju

  Jotkut pelottelevat ihmisiä sillä, että rokotteissa on alumiinia, elohopeaa ja formaldehydiä. Eiköhän ihminen saa kyseisiä aineita huomattavasti enemmän syömällä, juomalla ja hengittämällä? Joillakin ei suhteellisuudentaju toimi tässä asiassa.


 4. Mr Pain

  https://www.thl.fi/fi/web/rokottaminen/rokotteet/mpr-rokote
  ”Rokotejakelussa on pieni erä Priorixia romaniankielisin tekstein.”

  http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Migration_and_migrant_population_statistics/fi

  ”Vuonna 2014 oman maan kansalaisten suhteellinen osuus maahanmuuttajista (toisin sanoen niiden maahanmuuttajien osuus, joilla oli kohdemaan kansalaisuus) oli suurin Romanissa (91 % kaikista maahanmuuttajista),..”

  ”Syntyperäisten oman maan kansalaisten suhteellinen osuus maahanmuuttajista oli korkein Liettuassa (72 % kaikista maahanmuuttajista), jonka jälkeen tulivat Romania (68 %) ja Puola (50 %).”

  Tilastotiedot muuttoliikkeistä ja -aikeista ovat tietysti auttamattomasti vanhoja.

  Riski ei mielestäni välttämättä liity niinkään muuttamiseen, vaan siihen, että rokottamattomia ihmisiä pakkautuu jollekin alueelle. Tauti jää kiertämään, kuten tässä tutkimuksessa on kuvattu erään sairauden kiertoa Turkissa;
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/28112564/
  Sama periaate toteutuisi pienissä paikallisissa epidemioissa, kuten tekstissä viitatuissa rokotefanaatikkoryhmissä.

  Tulisiko kansalaisuus myöntää, kansalliseen tutkimusnäyttöön perustuen, vain rokotuksen ottaneille henkilöille….


  • Juhani Knuuti

   Ihmisten liikkuvuus ratkaiseen, en oikeastaan puhunut maahanmuutosta. En oikein usko myöskään pakkoon. Pitäisi ihmisten kyllä ymmärtää mikä on järkevää ja mikä ei, valistuksen avulla.


   • Mr Pain

    En minäkään usko po. maan kansalaisten liikkuvuuden liittyvän maahanmuuttoon tai pakoon.

    Onkohan EU -lainsäädännön vastaista vaatia tietyistä riskimaista/maihin matkustavia esittämään rokotuskortin….


    • Juhani Knuuti

     Ei ole. Vaaditaanhan keltakuumerokotus joihinkin maihin.


     • Ritva Parviainen

      Näin on. Asun kehitysmaassa jossa ei ole keltakuumetta mutta riittää että olen paluulennon aikana transitissa maassa jossa on keltakuumetta. Palatessani portilla vaaditaan keltakuumerokotus. Ja hyvä niin. Etelä-Afrikassa sen saa kentällä jos ei ole näyttää että rokotus on otettu. Maita joissa keltakuumetta esiintyy ovat mm Angola ja Etiopia.


     • Mr Pain

      Olisi varmaan potentiaalinen kehityksen paikka esim. passin tarkastuksen yhteydessä Suomessakin.

      THL:n sivuilla oli muistaakseni esimerkkejä, miten epidemia syntyy, jos pudotaan rokotuskattavuudessa alle tietyn prosentin alle.

      Hyvällä kattavuudellakin sairastumisia tulee, mutta esiintyvyys on vain muutamia henkilöitä.
      Jos taas rokotuskattavuus laskee, syntyy epidemia (tartunta leviää) käytännössä pahimillaan ”muutamissa tunneissa” jopa tuhansiin ihmisiin. Lopputulos on automaattisesti huono.

      Ymmärtämisen ongelma on mielestäni siinä, että meillä on pieni joukko henkilöitä, joita ei voida rokottaa. Jos valtaosa väestöstä ei huolehdi itsestään, huonontavat he toiminnallaan muidenkin terveyden.

      Kylmäketju ei ole nykyään mikään itsestäänselvyys. Sähkökatkot kun eivät ole ainakaan vähenemäänpäin.


 5. Ademeion

  Kirjoituksesta löytyy asiallistakin tietoa, mutta sen sävy on epäasiallisen kiihkoileva. Kiihkoilua esiintyy sekä rokotekriittisellä että rokoteinnostuneella puolella. Terveydenhuoltojärjestelmä saa syyttää rokote-epäluulosta suurelta osin itseään. Rokotteiden tehon liioittelu, turhien rokotteiden tyrkyttäminen, haittojen salailu, huonolaatuiset rokotteet ja lääketehtaiden huono valvonta saavat ymmärrettävästi jokaisen kohtuullisen älykkään ja tämän elämän kiemuroita tarpeeksi nähneen ihmisen epäluuloiseksi. Rokoteihannoinnissa on selviä kultin piirteitä: vahvat, kritiikin ulkopuolella olevat johtajat (THL), papisto (THL:n tiukassa mielipide- ja viestintäkontrollissa olevat lääkärit), kuuliaiset, hyväksyttyä sanomaa levittävät puhemiehet (lehdistö) sekä oikeaoppisuuden kiihkoon yllytetty kansa.

  Ihmiset tärkein suoja tartuntatauteja vastaan on hänen immuunipuolustusjärjestelmänsä. Monet elämäntavat ja muut ihmisen omassa vaikutuspiirissä olevat asiat heikentävät immuunipuolustuksen tehoa dramaattisesti. Esimerkiksi pienehkö määrä sokeria tiputtaa immuunivasteen tehon nopeasti kymmeniä prosentteja. Samoin toimivat unenpuute ja stressi. Monet näkyvät tai piilevät ravintoainepuutokset (joita esiintyy runsaasti myös Suomessa, tunnetuimpana ehkä D-vitamiinin puute) aiheuttavat samaa. On silmiinpistävää, miten virallinen terveydenhuoltojärjestelmä edelleen pitkälti ohittaa nämä keskeiset sairastumistekijät sekä tutkimuksen että hoitosuositusten tasolla, ja keskittyy lääkkeisiin. Lääkkeen teho ja turvallisuus ovat sen varassa, että sen kehittänyt lääkeyhtiö ei juuri kyseisen lääkkeen kohdalla syyllistynyt tutkimuspetokseen (jokainen suuri lääkeyhtiö on jäänyt kiinni tutkimuspetoksista) tai harhaanjohtavaan markkinointiin, ja että lääkkeellä ei ole sellaisia haittavaikutuksia, jotka eivät tulleet esiin tutkimusvaiheessa.

  Rokotteita on sekä tarpeellisia että tarpeettomia. Näiden kahden välissä on suuri joukko sellaisia, jotka voitaisiin jättää käyttämättä, jos toimittaisiin viisaasti ja mahdollisimman vähän haittaa aiheuttaen, tukien ihmisruumiin omaa puolustautumis- ja parantumiskykyä.


  • Mr Pain

   Puuttuuko omasta kommentistasi kiihkottomuutta, kun väität, että markkinoilla olevien lääkkeiden teho ja turvallisuus perustuu siihen, etteivät ko. lääkevalmisteen kohdalla ole vain jääneet kiinni tutkimuspetoksesta?


   • Ademeion

    En sanonut, että turvallisuus ”perustuu” siihen, vaan sanoin, että se on sen varassa. Siteerausten kanssa on tärkeää olla tarkkana. Kummasti ne muuten tuppaavat usein muuttumaan siteerattavan kannalta hienovaraisesti epäedulliseen suuntaan.

    Tietenkin lääkkeiden laatu on tutkimus-, tuotekehitys ja tuotantoketjun jokaisen lenkin varassa. Mistä näkökulmasta sen esille tuominen on mielestäsi kiihkoilua? Suuri yleisö ei vain ole kovin tietoinen niistä laatuun vaikuttavista tekijöistä, jotka nostin kommentissani esille. Lääkeyhtiöt eivät tietenkään mainosta niitä, vaan mieluummin suuria kehityskulujaan. Yhtiöiden markkinointikulut tosin ovat kehityskuluja suuremmat, mutta sitä tietoa viestintäosastot eivät suuresti mainosta. Jokin iso lääkeyhtiö tuomittiin Yhdysvalloissa taannoin satojen miljoonien sakkoihinkin tuotekehityskulujensa liioittelusta. Liioittelun motiiviksi katsottiin pyrkimys vaimentaa valituksia lääkkeiden korkeista hinnoista.


   • entäs ne statiinit

    On muuten kumma, että rokotekattavuuden vähentyessä alkaa tulla epidemioita ja samaan aikaan rokotteet ovat tehottomia ja ihmisten luontainen vastustuskyky on alhaalla. On roketteilla kait jotain tehoa kun Suomessakaam ei ole ollut suurempia epidemioita.


  • tuomo pesonen

   Maalikkona kiinnostaa tietää, mihin perustat väitteesi? Jos kyseessä on ajatus siitä että asiantuntijoita on maksettu / peloteltu hiljaisiksi tai valehtelemaan, niin miten voit todistaasen?


  • Juhani Knuuti

   Toistat tyyppillistä asenteellista ja mukatasapuolista tekstiä, kuten muutkin fanaattiset rokotusvastustajat.

   Minun artikkelissani ei ole kysymys kiihkoilusta. Pyrin vain tekemään asian selväksi. Minusta olisi todella järjenvastaista päästää tilanne Suomessa samaan pisteeseen kuin Romaniassa. Se voi tapahtua helposti. Osin myös tuollaisten vähättelevien ja totuudenvastaisten kommenttien vaikutuksesta, jota myös sinä tuotat.

   Tottakai ihmisen oma immuunipuolistus on keskeinen. Mutta ei sillä näitä tartuntatauteja voiteta. Katso vaikkapa globaaleja tilastoja tuhkarokon osalta ennen ja jälkeen rokotusten alkamisen. On todella valheellista väittää, että rokotuksia ei muka tarvittaisia jos ravitsemus on kunnossa.

   Väität sokerin ja D-vitamiiniin puutteen romahduttavan immuunipuolustuksen. Et perustele tätä millään. Tuollainen väite on vain mielipide, jos sitä ei voi perustella. Väität että pieni annos laskee immuuniteettiä kymmeniä prosentteja. Tuo on selvästi virheellinen väite. Kukaan ei olis elossa jos näin olisi. Kyllä sokeri on epäterveellistä mutta ei sitä nyt sentään joka asiasta voi syyttää.

   Lopuksi toistat asenteellisesti THL-syyttelyä ja vihjaat lääkeyhtiöiden salaliittoon tai juonimiseen. Toivoisin, että katsoisit peiliin.


 6. Petri Kannisto

  Tarkkana sanojen kanssa: ”mikäli rokotushullutus leviää” ja ”rokotusfanaatikkojen seuraajissa” kuulostavat siltä, että epidemia johtuu nimen omaan rokotuksista. Moni ei välttämättä lue tekstistä kuin yksittäisiä kohtia, ja miettikääpä, jos joku lainaa tekstistä vain nuo kohdat. Sanat ”rokotushullutus” ja ”rokotusfanaatikko” viittaavat mielestäni yksikäsitteisesti juuri vahvaan rokotusmyönteisyyteen.


  • Juhani Knuuti

   Kiitos kommentista. Varmaan voisi tuossakin asiassa olla tarkempi. Eiköhän viesti ja kantani tule kuitenkin esiin? Kävin nyt muokkaamassa noita kahta kohtaa selvemmiksi.


 7. Utelias

  Mitä nää tuhkarokkoepidemiat ovat suomessa olleet? Moniko on sairastunut? miten mahtoi sairastelu mennä. Olisi tosi mielenkiintoista tietää.
  Julkisuudessa oli ainakin se yksi ”epidemia”, mutta muistelisin että oli kyse kahden henkilön tuhkarokko”epidemiasta”.


  • Juhani Knuuti

   Toistaiseksi ja onneksi vielä pieniä korkeintaan muutaman kymmenen sairastunutta. Tämä on kuitenkin petollinen tunne. Ei ole pitkä matka siihen, jos rokotuskattavuus laskee myös Suomessa.


 8. Pasi Eronen

  Olihan tuossa Ademeionin kommentissa se totuuden siemen, että avainasemassa on ihmisen oma immuunipuolustus. Ja siihenhän rokotus perustuukin, että immuunijärjestelmä osaa niitata taudinaiheuttajat heti alkuunsa ennen sairastumista.
  Onhan maailma tietenkin jännempi paikka, jos lääkeyhtiöt pyörittävät salaliittoa ja sairastuttavat ihmisiä rokotteilla saadakseen myytyä uusia lääkkeitä. Puhumattakaan asiantuntijoiden uhkailusta ja ostamisesta. Sitten tulee UFOt ja kaappaa lehmät ja omenan syömällä immuunipuolustus romahtaa…


 9. Ismo Liukko

  Vastaavaa hysteriaa lietsotaan esimerkiksi HPV rokotteista. Ilmeisen perusteettomia väitteitä mitä vakavimmista sivuvaikutuksista (esimerkiksi dementia, alzhaimer ja jopa kuolema). Samaan aikaan USA:ssa paljastuu 31 000 papilloomaviruksen aiheuttamaa syöpätapausta, josta USAn terveysviranomaisten mukaan suurin osa olisi estettävissä rokotuksella. Mutta eihän syöpä ole mitään kun suurin osa potilaista ei enää kuole sairauteen…


  • Juhani Knuuti

   Erikoista tässä kaikessa rokotusvastustuksessa on se, että rokotukset ovat tutkitusti juuri se koko lääketieteen suurin menestys tarttuvien sairauksien estämisessä. Ja vieläpä niin, että siinä käytetään elimistön omaa immuunipuolustusta, joka herkistetään. Tulevaisuudessa antobioottien tehon heiketessä, rokotusten merkitys tulee entisestään vain korostumaan infektioiden torjunnassa


   • Mr Pain

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/27042137
    ”The discovery of E. coli entero-invasive on resection pieces in patients with CD now increases the likelihood of antimicrobial or vaccine-type treatments.”


    Musta joutsen teoria. Erittäin epätodennäköinen tapahtuma, jolla on kolme luonteenomaista piirrettä: se ei ole ennustettava, sillä on valtava vaikutus ja osaamme kehitellä sille jälkikäteen selityksen.

    Yllä olevassa katsauksessa Musta joutsen voisi olla E. coli bakteerien määrä vaikkapa ravinnossa. No.. yksi havainto tai tutkimus johtaa kymmeneen tai sataan uuteen ihmetykseen. Voi tietysti miettiä että kannattaako ihan kaikkea desinfioida 😉


   • Ritva Parviainen

    Rokotukset ovat nimenomaan kehitysmaissa auttaneet ratkaisevasti lasten terveydentilassa. Esim polio on monissa maissa saatu melkeinpä nollaan. Tuhkarokkoon kuolee edelleen jo muutenkin heikossa kunnossa olevia lapsia, rokotuksia annetaan mutta ei edelleenkään tarpeeksi. Kylmäketjun ylläpitäminen on monesti haasteellista olosuhteissa joista Suomessa ei tiedetä mitään. Pitkät ja hankalat matkat terveysasemille, kuumuus, tietämättömyys. Siksi mielestäni on todella outoa että Suomessa jonka luulisi olevan sivistysvaltio niin moni edelleen on rokotuksia vastaan.


    • Juhani Knuuti

     Juuri niin.

     Jostakin syystä tänne moni yrittää lähettää herjauskommentteja sillä ajatuksella, että puolustaisin tällä kirjoituksella kaikkia mahdollisia rokotuksia.

     Ihme juttu. Tämä kirjoitus koski vain ja ainoastaan tuhkarokkoa! Usein tuntuu, että pääsee lipsahtamaan aivopieru lukematta tekstiä.


 10. Hölynpölyn lähetyssaarnaajat

  Toivoisin, että kaikilta näiltä rokotteiden vastustajilta ja niiltä, jotka kieltävät lapsiltaan kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotteet (en nyt puhu influenssa- tai sikainfluenssarokotteista) poistettaisiin heidän oma, rokotteilla saatu tauti-immuniteetti.

  Siis tehtäisiin sellainen rokotteiden suojan nollaaja. Kun kiellät lapseltasi rokotteet, niin sinulle lyötäisiin tuollainen nollaaja käsivarteen, etkä saisi myöskään ottaa rokotteita matkoja varten (esim. hepatiittia vastaan). Se olisi mielestäni tasapuolista.

  Tämä on sellainen juttu, että vaikka omaa tai lapsensa terveyttä ei haluaisi vaarantaa turhilla rokotuksilla, niin kyse ei ole pelkästään sinusta tai perheestäsi, vaan meistä muistakin. Mieti, jos ketään ei käyttäisi kondomia, vain sen takia että ”ei muhun mitkään taudit tartu ja siitä muovista voi tulla allergia”.

  Menkää nauttimaan niitä hopeavesiänne ja keijupölyjänne jonnekin autiosaarelle, missä ette vaaranna muita hölynpölyllänne?

  Googlatkaapa vielä ”rokottamaton lapsi kuoli Espanjassa 2016”, siinä teille perspektiiviä.


 11. Ademeion

  Jos haluatte tietää lääkeyhtiöiden korruptiosta, niin etsikää tietoa ja lukekaa. Aloittakaa vaikka ihan vain googlaamalla. Englanniksi tietoa löytyy paljon enemmän. Tietoa on laadultaan laidasta laitaan, huonoa ja hyvää. Pitää osata olla lähdekriittinen. Asiaa on käsitelty hyvin arvostetuissakin lähteissä, esimerkiksi British Medical Journalissa (MBJ) ja Lancetissa, sekä Cochrane Collaborationin toimesta (perehdyin itse tähän asiaan 5–10 vuotta sitten, eikä minulla ole enää silloista materiaalia tallessa).

  Jotta tässä asiassa pystyy olemaan lähdekriittinen, pitää ymmärtää kohtalaisen paljon tämän maailman ja sen yhteiskuntien ja muiden organisaatioiden toiminnasta – ei vain teorian, vaan myös käytännön tasolla–, sekä siitä, millaisia ihmisiä eri asemiin ja tehtäviin hakeutuu, ja mikä heitä motivoi. Ei saa olla kaavamaisia ja ihannoivia mielikuvia asioista. Kyllä, tämä kaikki on rasittavaa, vie aikaa, ja olisi parempaakin tekemistä. Se on petoksien ja muun epäeettisyyden meille langettama hinta. Ne syövät voimavarojamme, henkilökohtaisia ja yhteisiä. [jatkuu…]


 12. Ademeion

  […jatkoa] Silmien avaamisen voi aloittaa vaikkapa Tamiflu-huijauksesta. Suomi ja lukuisat muut maat ostivat influenssakohun aikaan Tamifluta varastoon isolla rahalla. Lääketehdas Rochen sponsoroimat Tamiflu-tutkimukset kertoivat lääkkeen olevan tehokas influenssaa vastaan, eikä vakavia sivuvaikutuksia kerrottu olevan. Vuosia myöhemmin, Rochen tehtyä Tamiflulla miljardien voitot, riippumattomat tutkimuslaitokset alkoivat tutkia sen tehoa. Tulokset olivat aivan erilaisia kuin Rochen esittämät: Tamiflulla on niiden mukaan vain mitätön lyhentävä vaikutus influenssan kestoon, eikä se vähentänyt sairaalahoidon tarvetta eikä lieventänyt oireita. Sen sijaan vakavia sivuvaikutuksia esiintyi runsaasti:
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4375804/

  Olemme siinä pelottavassa tilanteessa, ettemme tiedä, mihin tutkimuksiin lääketieteellisten tutkimusten suuressa massassa voimme luottaa. Jo pitkään suurimman osan tutkimuksesta ovat tehneet Rochen, Pfizerin ja KlaxoSmithKlinen kaltaiset, oikeudessa erilaisista petoksista ja väärinkäytöksistä tuomitut yhtiöt. Suomen terveydenhuoltojärjestelmä käyttäytyy yhä kuin koko ongelmaa ei olisi olemassakaan. Suomalainen uutismedia kyllä uutisoi isoimmat petokset, mutta ne julkaistaan pienehköinä uutisina, eikä aihetta lähdetä laajentamaan. Media käyttää näiden asioiden merkittävyyden mittarina THL:ää. Jos THL ei pidä asiaa merkittävänä, mediakaan ei tee niin. Ja THL:hän on viimeinen, joka suostuu näkemään lääketutkimuksen korruptio-ongelmaa. Sehän tarkoittaisi, ettei THL ole hoitanut työtään kunnolla, mikä taas voisi johtaa pahimpaan kauhukuvaan, minkä THL osaa kuvitella: sen uskottavuuden ja auktoriteetin laskuun.


  • Mr Pain

   Rokotteiden haittavaikutuksia ei kai kutsuta sivuvaikutuksiksi?


  • Juhani Knuuti

   Osassa vuodatuksestasi on kyllä pointti. Kukaan ei puolusta huijareita. Mutta en todellakaan nyt keksi mitä tekemistä tällä vuodatuksella on blogin aiheen kanssa. Mitä tekemistä noilla syytöksillä on tuhkarokkorokotuksen kanssa?


 13. Christian Reinman

  Knuuti toteaa:

  Tuhkarokko tulossa takaisin – eikö hulluudella ole mitään rajaa?
  ……………………………………………………………………………………………………….
  Ehkä olisi parempi, että Knuuti valkotakkisena rokotusintoilijana tutustuisi ensin tähän lausuntoon lääketieteen maailman huipulta..

  A shocking admission by the editor of the world’s most respected medical journal, The Lancet, has been virtually ignored by the mainstream media. Dr. Richard Horton, Editor-in-chief of the Lancet recently published a statement declaring that a shocking amount of published research is unreliable at best, if not completely false, as in, fraudulent.

  Corruption of the medical industry worldwide is a huge issue, perhaps more dangerous than the threat of all wars combined. Do we have such hypnosis and blind faith in our doctors simply because of their white coats that we believe they are infallible? And, in turn, do they have such blind faith in the medical journals recommending a given new wonder medicine or vaccine that they rush to give the drugs or vaccines without considering these deeper issues?

  https://nsnbc.me/2015/06/19/shocking-report-from-medical-insiders/


  • Juhani Knuuti

   Ja taas asiaan liittymätöntä jargonia. Mitä tekemistä tällä on tuhkarokkorokotuksen kanssa? Se on ollut jo kymmeniä vuosia ja osoittatunut tehokkaaksi ja turvalliseksi ja hintakin on pieni.


   • Christian Reinman

    Mitä jargonia? Tuhkarokkorokotuksilla on helppo puolustella esimerkiksi Tamiflun vaarattomuutta

    Ademeion kirjoitti:

    Tamiflulla on niiden mukaan vain mitätön lyhentävä vaikutus influenssan kestoon, eikä se vähentänyt sairaalahoidon tarvetta eikä lieventänyt oireita. Sen sijaan vakavia sivuvaikutuksia esiintyi runsaasti

    Mr. Pain kirjoitti:

    Rokotteiden haittavaikutuksia ei kai kutsuta sivuvaikutuksiksi?

    Samapa miksi niitä kutsutaan? Suomessa on jo tuhottu liian monen perheen elämä lapsen sairastuttua Tamiflun takia….


    • Mr Pain

     ..ja Tamiflu ei ole rokote.


    • Juhani Knuuti

     Mitä tekemistä Tamiflu-virusantibiootilla on tuhkarokkorokotuksen tai ylipäätään minkään rokotteen kanssa? Ei mitään. Vaikka kuinka yritän miettiä, en keksi tälle Reinmanin kommentille mitään järkevää selitystä, miksi hän sen tähän kirjoitukseen jätti.

     Millä tavalla ”tuhkarokkorokotuksella voi perustella Tamiflun vaarattomutta”? Tuossa väitteessä ei ole mitään mieltä.

     Siitä huolimatta myös tuo väite ”Tamiflun tuhonneen monen perheen elämän” on myös pelkkää trollausta.


 14. Ismo Liukko

  Lääketeollisuuden toiminnassa on varmasti paljon kritisoitavaa, koska kyseessä on liiketoiminta. Mutta (puhtaasti)liiketoiminnan logiikalla rokotteet on paska bisnes verrattuna ihmisten massa sairastumisiin. Jälkimmäisessä tilanteessa pahapharma tekisi moninkertaiset voitot, verrattuna suhteellisen halpoihin rokotteisiin.


 15. Ismo Liukko

  Salaliittoteoriikkojen liiketoimintalogiikka ontuu. Paljon suhteellisen halpoja rokotteita parempaa bisnestä olisi antaa ihmisten sairastua massoittain. Lääkkeillähän sairauksia hoidetaan.


 16. P.A.Nyyssönen

  THL väittää, että jos ei rokotettaisi, 5 /v kuolisi tuhkarokkoon. Suomessa 1960-1970-luvun taitteessa kuoli ka, 2,8 vuodessa. Onko hoito huonontunut?

  Tuhkarokkokuolleisuus oli draamattisesti laskenut jo ennen rokotusohjelmaa.

  Seurausvaikutusten esittäminen on aika poliittista. Pelotellaan ihmisiä. Kehitysmaissa kuolee lapsia,mutta Suomen kaltaisessa maassa lastentautien saaminen aikuisena on paljon vaarallisempaa.

  Tulehduskipulääkkeisiin kuolee vuodessa 100–200 ihmistä.

  Ne Italiasta tuhkarokon saaneet olivat rokotettuja. Mikä se sellainen rokote on?

  Suhteellisuutta ja kriittisyys olisi tarpeen tässä medikalisaatioinnossa.


  • Juhani Knuuti

   Nyyssönen voisi kuolemien lisäksi tarkastella myös muita tuhkarokon komplikaatioita. Kuolleisuus on toki vakavin mutta myös muita vakavia komplikaatioita syntyy epidemian aikana. Ja kaikki ne ovat turhia kun ovat estettävissä helposti, halvalla ja turvallisesti.

   Kuolleisuuden osalta toki yleinen terveydentila vaikuttaa mutta suosittelen perehtymään näihin käyriin mitä oli ennen ja mitä tapahtui rokotusten alkamisen jälkeen.

   Älytöntä verrata rokotuksia tulehduskipulääkkeisiin. Rokotteella estetään tuhkarokko. Eihän tulehduskipulääkkeitä tuputeta eikä suositella parantamaan mitään tiettyä vakavaa sairautta vaan ihmiset haluaa särkyihinsä apua ja käyttävät niitä itse, oman tarpeensa mukaan. Ei lääkärieden maailma romahda, jos kipulääkkeet kiellettäisiin mutta aika valitushan siitä syntyisi kun ei olisikaan sitä pilleriä saatavilla.

   Italiassa ja muualla edelleen suurin osa ovat rokotettuja mutta kun laumasuoja huononee, epidemiat pääsevät syntymään. Tällöin rokottamatoomat ja se osa rokotetuista, joille immuniteetti ei ole syntynyt riittävän hyvin ovat alttiita sairastumiselle. Jos rokotuskattavuus on hyvä ei epidemiaa pääse syntymään ja silloin myös ne, joilla on puutteellinen immuniteetti, ovat suojassa. Tämä on ihan perusasiaa rokotuksista.


 17. Masa

  Erittäin mielenkiintoinen blogi, joka on vieläpä muokattu sellaiseen kirjoitusasuun, että ilman tutkijakoulutustakin blogia pystyy lukemaan. Valitettavasti bloggarin energiaa näkyy menevän aika paljon muutaman häirikön kirjoittamien höpinöiden oikaisuun.

  Olen yli 60-vuotias, joten olen jonkin verran elämää ehtinyt nähdä. Tarkkoja vuosilukuja en muista, mutta suunnilleen 1950 – 1960 lukujen vaihteessa samassa koulussa, jota minäkin kävin sairastui 2 oppilasta:

  1. Toinen sairasti tuhkarokon ja sai jälkitautina aivokalvontulehduksen. Hän selvisi kyllä hengissä, mutta hyvin hankalaa oli pitkään, useiden vuosien ajan.
  2. Toinen sairastui polioon ja ainakin hänen toinen kätensä on vielä nykyäänkin selvästi toimintarajoitteinen.

  Näillä ”omilla kokemuksillani” puolustan rokotusten tärkeyttä. Enpä usko, että rokotustenvastustajista monikaan on kokenut rokottamattomuudesta johtunutta vakavaa sairastumista omassa lähipiirissään.


 18. Minttu

  Rokotukset…mielenkiintoinen aihe, josta olen keskustellut minua hoitaneiden lääkäreiden kanssa useaan otteeseen ja kuullut hyvin erilaisia ajatuksia. Me ihmiset olemme erilaisia ja jokaisen keho reagoi omalla tavallaan. Olen ymmärtänyt, että on olemassa perusnormiterveitä ihmisiä, joille rokotukset antavat suojan ilman riskejä. On riskiryhmään kuuluvia ihmisiä, joille rokotus olisi ehdoton suoja. Mutta sitten on niitä ihmisiä, joille rokotusten harvinaiset jälkiseuraamukset käyvätkin toteen, koska kyseisen ihmisen puolustusjärjestelmä käykin omaa kehoa vastaan. Itse olen saanut tiettyyn ikään asti kaikki rokotusohjelman rokotukset. Sitten sairastuin Guillain Barreen ja jälkeen sarkoidoosiin, jonka hillitsemiseksi tarvinnut jo 20 vuotta kortisonia. Olen saanut ohjeistuksen olla ottamatta mitään rokotukisia, puolustusjärjestelmää ei kannata ”ärsyttää” kuin myös välttämään kaukomatkailua. Olen ymmärtänyt, että riski liittyy lähinnä Guillain Barren uusiutumiseen (harvinaista, mutta mahdollista, kun sen jo kertaalleen on saanut). Omalla kohdallani on mietitty vuoikausia GBS:n sairastumisen jälkeen sen mahollista yhteyttä poliosokeriin. Monta kertaa olen miettinyt rokotusten antamaa suojaa ja turvallisuuden tunnetta. Ollapa perusnormiterve ihminen.


  • Juhani Knuuti

   Guillain Barre on autoimmuunitauti, jonka laukaiseva tekijä ja tausta ovat epäselviä. En tiennytkään, että lääkärit suosittelevat rokotuksista pidättäytymistä sillä mihinkään muuhun autoimmuunisairauteen ei niin tehdä. Tiedossani ei ole mitään sellaista näyttöä, jolla sarkoidoosi voitaisiin yhdistää Guillain-Barren -tautiin taikka rokotuksiin. Ainahan voidaan ”miettiä” mutta en ole tietoinen yhteydestä myöskään GBS:ään.

   Tällaisten ihmisten takia laumasuoja on juuri niin tärkeä.


   • Minttu

    Kiitos vastauksestasi. Mikään yleinen ohjeistus rokotuksista pidättäytyminen ei ole, minulle eri lääkärit ovat ohjeistaneet sekä puolesta että vaastaan. Pidättäytymistä suosittelevien perustana on ollut kahden autoimmuunitaudin puhkeaminen (tautien millään tavalla toisiinsa liittymättä), jonka perusteella on todettu, että puolustusjärjestelmäni ei toimi ”oikein”, siksi sitä ei pidä ”ärsyttää” rokotuksilla tai kaukomatkoilta mahdollisesti saatavilla bakteereilla. Riskit liittyisivät juuri GBS:an uusiutumiseen. Kirjoitin aikaisemmin epäselvästi, eli en tarkoittanut, että sarkoidoosi ja GBS liittyisivät toisiinsa tai että sarkoidoosin takia olisi ohjeistettu pidättäytymään rokotuksista. Vaan tosiaan perusteena pidättäytymiselle puolutusjärjestelmän virheellinen toiminta (kaksi eri suht. harvinista autoimmuunitautia) ja riskinä GBS: uusiutuminen. Satkoidoosia yksistään ei ole liitetty rokotuksiin tai riskeihin.


 19. Itsensä parantanut

  Rokotteet aiheuttavat myös hurjasti terveysongelmia ja kuolemiakin.
  http://www.vigiaccess.org
  mmr contains the active ingredient(s): Measles vaccine;Mumps vaccine;Rubella vaccine.
  Result is presented for the active ingredient(s).
  Total number of records retrieved: 126668

  Ja jos vain 10% haittavaikutuksista kirjataan, niin kyllä rokotteidenkin haittavaikutusten määrä on komea!
  Eihän lääkäreitä esim. Suomessa enää ole velvoitettu tekemään haittavaikutusilmoitusta Fimeaan.


  • Juhani Knuuti

   Kommentoijalle ja muille lukijoille tiedoksi: Vigiaccess ei ole haittavaikutusrekisteri. Se on paikka, jossa voidaan seurata mahdollisten yllättävien haittojen syntymistä sen jälkeen kun tuote on päästetty markkinoille. Kuka tahansa voi tehdä ilmoituksen mistä tahansa. Ilmoituksen tekeminen ei edellytä sitä, että haitta olisi yhteydessä hoitoon/tuotteeseen vaan vain se, että asiaa EPÄILEE. Tuon perusteella ei voi tehdä mitään päätelmiä siitä kuinka paljon oikeita tuotteesta aiheutuvia haittavaikutuksia syntyy. Tämä asia selviää vain kunnon tutkimuksista.


 20. Antti

  Nytpä on aihe Suomessakin ajankohtainen. Olen seurannut Ilta-Sanomien kommenttiosioita aiheesta. Rokotevastustajat usein vain heittävät mielipiteensä ilmoille, mutta en ole vielä törmännyt tilanteeseen, jossa he vastaisivat hyvin perusteltuihin vastakommentteihin. Ilmeisesti heillä ei siis olekaan mitään perusteluja väitteilleen ja mielipiteilleen, loppuvat äkkiä kesken. Toivottavasti mahdollisimman moni nyt viimeistään huomaa, kuinka hataralla pohjalla nämä mielipiteet ovat.


 21. - Artsi

  Kiitos blogista ja mielipiteistä!

  Ensimmäistä kertaa koko rokotehistorian aikana tieteelle tarjotaan puhdasta verrokkiryhmää ja tieteelliseksi julistautuvat tahot pitävät tätä ensisijaisen huonona asiana? Tällaiseen ei nykyinen rokotetutkimus vielä pystynyt, kun verrokkiryhmä saa aina myös rokotetta samoilla adjuvanteilla. En myöskään pidä kovinkaan tieteellisenä suhtautumisena julistaa rokotteita täysin turvallisiksi ja haitattomiksi. Näin ei tee edes lääkeyhtiöt ja mahdolliset haittavaikutukset on luettavissa tuoteselosteessa.


  • Juhani Knuuti

   Kukaan ei ole julistanut rokotteita täysin haitattomiksi. Kysymys on vain siitä, että VIRHEELLISILLÄ pelotteluilla saadaan aikaan rokottamattomuutta silloin kun rokotuksen hyödyt ovat selvästi suuremmat kuin haitat.

   Tuota verrokkiryhmä-kommenttia en kyllä ymmärrä. Onhan historiassa paljon vastaavaa vertailua voinut tehdä.


   • - Artsi

    Hei,

    Tietääkseni rokotteiden historiassa ei ole ollut puhdasta vertailuryhmää rokottamattomilla samassa ekologisessa lokerossa. Jos jotain hyvää, niin tästäkin asiasta voidaan oppia ja selkeyttää mahdollisia haittoja.

    Nyt paikallinen rokotetutkimuksessa ei käytetä placeboa vaan toista rokotetta. Tälläinen ei ainakaan edes auta kriitikkojen suhtautumista prosessiin nimenomaan haittavaikutuksia tarkasteltaessa.

    Toivoisin itse suurta mullistusta lääketieteen myyntilupaprosessiin, jotta virheellisin tiedoin markkinoidut lääkkeet/rokotteet saataisiin kuriin ja tekijät vastuuseen. Elämme ajassa, jossa särkylääkkeiden epäillään tappavan Suomessa enemmän ihmisiä vuosittain kuin tuhkarokko ennen rokotuksia, puhumattakaan aiheutetuista vaurioista. Systeemissä on vika, joka heijastuu silloin äärimmilleen täydellisessä lääke/rokotevastaisuudessa.

    Voisin vielä lisätä, että olisi syytä harkita eri hoitomuotojen yhteistyön lisäämistä. Olen käynyt erikoislääkärillä kahden eri vaivan vaivan vuoksi, johon on tarjottu lääkkeeksi vain kortisonia helpottamaan oloa. Toiseen – sisäkorvan tinnitykseen löysin jo avun puoskarilta ja tinnitykseen on selkeä yhteys niskan seudun lihaksistossa. Toinen, myöskin kortisonilla lääketieteessä ”hoidettuun” ekseemaan yritän löytää toimivaa apua, mutta uskon sen johtuvan särkylääkettä, joilla sotkin vatsani ja suolistoni ennen ongelman ilmenemistä. On varmasti vaikea sairaanhoidon vallassa olevana auktoriteettina yrittää vakuuttaa ihmisiä, kun oma koppa on sekaisin ja käytännön esimerkkejä tietämättömyydestä löytyy arjessa useita, eikä virheitä tai tietämättömyyttään haluta koskaan myöntää saati koskaan pyytää anteeksi. Anteeksi, ei varsinaisesti liity tuhkarokkorokotteeseen, mutta mielestäni kuitenkin liittyy niidenkin vastustamiseen.


    • Mathias

     Artsilta tiedustelisin, mikäli se vain suinkin sopii?
     Minulla on lähipiirissä eräs henkilö, joka on hakenut apua tinnitukseensa lähes kaikkialta, (vaikka hän ei ole mitenkään varakas) mukaan lukien esim. Tukholman Karoliininen sairaala.
     Nyt Artsi kirjoittaa, että hän sai omaan tinnitukseensa avun puoskarilta?
     Ymmärrän oikein hyvin, että tämä ei liity tuhkarokkorokotuksiin, mutta kysyn kuitenkin.


     • - Artsi

      Kyseessä hieroja, joka tekee myös manipulaatiohoitoa. Suosittelen etsimään vaikka kiropraktikon, jolla kokemus ja ammattitaito aiheesta. Valitettavasti tinnitus ei ole ainakaan vielä loppunut kokonaan ja hoidot on yhä kesken. Nautin tinnituksesta vapaana yhden vuorokauden ensimmäisen hoitokerran jälkeen, mutta oire palasi. Oireet on lieventynyt kuitenkin hoidon aloittamisen jälkeen, vaikka valitettavasti jokin kallonpohjan/niskan lihaksistossa palaakin uudelleen lukkoon ainakin toistaiseksi.


 22. Mathias

  Kiitos Artsille selkeästä ja rehellisestä vastauksesta. Kiitos myös Juhani Knuutille, että julkaisit kysymykseni, vaikka se poikkesikin aiheesta.


Kommentoi