Tasapainoillen

BLOGIT | Tasapainoillen

Unelmat vaativat uhrauksia

Viimeaikoina ajatukseni ovat olleet tavallista tiheämpään tulevaisuudessa. Tulevaisuudenkuviin ovat kuuluneet niin realistiset kuin utopistisetkin asetelmat, joita saattaisin lähivuosilta haluta, valmistuessani pikku hiljaa psykologiksi.

Tämän lukuvuoden aikana koen sisäistäneeni kaksi uutta oppituntia unelmien tavoittelemisesta. Ensimmäistä oppituntia olin opintojeni puolesta pohtinut jo aikaisemminkin, mutta ymmärsin sen merkityksen vasta psykologiharjoitteluni aikana. Muutos ei tapahdu ilman luopumista. Muutos ei tarkoita ainoastaan uusien tapojen omaksumista, vaan myös vanhoista luopumista. Jos unelman toteuttamista varten ei ole valmis luopumaan mistään voikin pohtia, onko unelma sittenkään tavoittelemisen arvoinen, vai onko tavoittelemisen ajankohta väärä esimerkiksi monimutkaisen elämäntilanteen takia.

Kun ajaudun miettimään tavoitteitani, olenkin ottanut tavakseni tarkistaa, onko minulla vielä varaa luopua jostain harpatakseni taas lähemmäs määränpäätäni. Sohvalla loikoilusta tai liharuoasta? Somehetkistä tai kalliista paheista? Aamutorkuttelusta tai ylimittaisista lounaistauoista? Tällä hetkellä voisin luopua hitaista aamuistani. Loppujen lopuksi arvostan kuitenkin enemmän harrastuksissani kehittymistä ja opinnoissani etenemistä kuin sitä, että olen päivittäin pedannut sänkyni täydellisen kuohkeaksi ja lukenut sanomalehden viimeistä sarjakuvaa myöten.

Toisen oppituntini unelmien tavoittelemisesta oivalsin sattumalta. Lähdin tekemään töitä salsatanssitavoitteideni puolesta, kun törmäsin tämän ansiosta mahdollisuuteen ottaa askel kohti alkuperäistä tavoitettani harrastaa kilpatanssia, jonka suhteen olin jo lähes luovuttanut. On hyvä antaa unelmien elää ja muuttaa muotoaan, mutta niistä luopumista kannattaa harkita tarkkaan. Vaikka välillä mikään tie ei tunnu vievän tavoitteeseen asti, voivat hidaskulkuisetkin polut ja sivutiet lopulta johdattaa määränpäähän, tai jopa johonkin parempaan. Harrastan taas pitkästä aikaa kilpatanssia.

Mietinkin nykyään, mitä voisin siis tehdä jo tänään päästäkseni edes hiuksenleveyden lähemmäs tavoitteideni toteutumista. Laatia tehtävälistan tai kirjoittaa tekstiviestin? Tarkistaa jotain netistä tai ostaa jonkin tarvikkeen? Lukea kirjan ensimmäisen kappaleen tai konsultoida kaveria? Tänään valinta on helppo, sillä suuntaan seuraavaksi valmistelemaan tämänhetkisten unelmieni asuntoa, johon ylihuomenna muutan. Jos vaikka saisi vessanpytyn paikoilleen ennen kuin muutto koittaa…

Mitä sinä teit viimeksi tavoitteidesi edestä?

Kommentoi