Tasapainoillen

BLOGIT | Tasapainoillen

Omatunnontuskiin

Minun on välillä hankala suoda itselleni ylellisyyksiä potematta huonoa omatuntoa. Rahat voisi aina käyttää viisaammin esimerkiksi säästämällä tai sijoittamalla. Eihän opiskelijalla edes kuuluisi olla ylimääräistä kulutettavaa – jotain on muuten pahasti pielessä. Eilen toimin kuitenkin vastoin periaatteitani, ja päätin olla palauttamatta ainuttakaan tilaamistani turhamaisuuksista. Päätös ei kuitenkaan päästänyt minua omatunnontuskistani. Päinvastoin. Omatuntoni tykitti minua uusilla syytöksillä minkä jaksoi. ”Kuitenkin turmelet ne. ” ”Unohdat ne jonnekin.” ”Jonain päivänä toivot, että olisit säästänyt summan pahan päivän varalle.” Kunnes tykistä tuli vihdoin jotain järkevää: ”toisella puolella palloa lapset eivät saa edes ruokaa syödäkseen”.

Minulla on tapana lahjoittaa budjettiini sopiva summa hyväntekeväisyyteen vähintään kerran vuodessa. Tuskin mikään suursiivoaa omatuntoa paremmin kuin lahjoituskohteisiin tutustuminen ja juuri sillä hetkellä sopivimman tuntuisen valitseminen. Eilen sopivimmalta tuntuivat kehitysmaat. Erilaisten eettisten tekojen tulisi tietysti puhdistaa omatuntoa useamminkin, kuin muutaman kerran vuodessa, mutta suursiivouksen tuottamaan mielihyvään eivät minusta arjen valinnat pysty. Kannattaa kokeilla omatunnonvaivaan jos toiseenkin. Pienikin summa voi olla iso apu. Psyykkistä hyvinvointia ei kuitenkaan voi ostaa, edes hyväntekeväisyyteen lahjoittamalla. Sitkeisiin omatunnontuskiinkin kannattaa hakea apua alan ammattilaiselta! Mitä hyväntekeväisyysjärjestöä te suositte ja miksi? Kaipaan ideoita tulevaisuuden lahjoituksiini!

Banaanini halusi ihan oman kuvansa.
Banaanini halusi ihan oman kuvansa.

Pakko lisätä loppuun vielä siskoni osuvia mietteitä aiheesta: ”Afrikan lapsilla ei ole mitään tekemistä sun ostosten kanssa, mutta omatunto on ihme laite, jolle saa uskoteltua mitä vain. Ihan kuin pesisi autoa astianpesuaineella: siivousväline ja siivouskohde eivät mene yhteen, mutta silti toimii.”

Nyt tunnen tarvetta päivittää vakuutukseni, ennen kun päätän treeniviikkoni Åbo Akademin kuntosalille. Rentouttavaa viikonloppua kaikille!

3 vastausta artikkeliin “Omatunnontuskiin”

 1. Aapeli

  Itse tuen yleensä kotimaista hyväntekeväisyystyötä mm. Hope:n ja Helskinkimission kautta tai sitten lahjoitan erilaisille kriisialueille. Kotimaisessa työssä on positiivista se, että työn jäljen näkee itse paremmin. Suosittelen muutamaata.fi sivua. Sivulla on tietoa monista eri hyväntekeväisyysjärjestöistä ja heidän työstään.


  • Stefania

   Kiitos kommentista, olenkin kaivannut jotain Muutamaata-sivustoon kaltaista! Toivottavasti yhä useampi järjestö rekisteröityy palveluun. Oli myös hyvä tulla muistutetuksi Hope:ista ja Helsinkimissiosta. Mukavaa helmikuuta sinulle!


 2. mami

  Suomesta hoidettujen / johdettujen hyväntekeväisyysjärjestöjen etu on se, että niihin löytyy selviä tulostilastoja; esim. kirkon ulkomaanapu selvittää säännöllisesti, mihin varat menevät. Ja lopuksi: on hienoa, että nuorilta löytyy ihkaoikea omatunto!
  Ope


Kommentoi