Tanssi on turkulainen perusoikeus

BLOGIT | Tanssi on turkulainen perusoikeus

Toisen kengissä

Tanssihetken alussa olen laittanut erilaisia luontokuvia lattialle ja jokainen on valinnut yhden kuvan. A. valitsi kuvan peurasta.

”What is it?”

”Peura”

”P-e-u-r-a”

Näytän, miten peura liikkuu. Kevyesti kuvittelen käveleväni metsässä. Nojaan eteen ja nostelen käsiä niin kuin etujalkoja. Käännän päätäni hiukan arasti. Kaikki kokeilevat. Ujostellaan, hypitään sivuun, kun joku tulee liian lähelle.

Toinen on valinnut kuvan purjeveneestä ja merestä. Kokeillaan liikkua niin kuin purje. Lantio ja rintakehä työntyvät eteen ja edetään nopeasti ja varmasti kuin merituuli.

Peura ja purje, kaksi tapaa liikkua ja kaksi tapaa suhtautua maailmaan. Etsitään katsekontaktia ja yritetään yhdessä löytää muita tapoja liikkua. Sanomatta mitään löydetään yhteinen liikkumistyyli, millä ohitetaan toisiamme. Hitaasti, nopeasti, sätkien, liitäen, painavasti, rytmikkäästi…

Lopussa A. piirtää peuran ja hymyilee itsekseen.

Kun kävelet kadulla, tarkkaile ihmisiä, jotka ohittavat sinut. Millainen on heidän kehonasento? Mikä on heidän kävelyrytmi ja miten he liikkuvat? Kokeile liikkua samalla tavalla kuin vastaantulija. Maltatko hidastaa temposi vanhuksen tahtiin? Uskallatko loikkia niin kuin lapsi? Entä mitä teet, kun tien yli juoksee orava?!

Tapasin kerran naisen, joka oli muuttanut jo kauan sitten Somaliasta Suomeen. Hän kertoi, että kun hän palaa Somaliaan ihmiset kadulla kysyvät, mistä hän tulee. Hän ei nimittäin enää kävele niin kuin somalialainen nainen: keinuvasti, pyöreillä lantioliikkeillä.

Hän kävelee niin kuin suomalainen. Voimme ehkä todeta, että hän on kehollisesti kotiutunut tähän maahan. Mutta kun kaduilla ja poluilla tarpeeksi kuljeskelet ja tarkkailet, huomaat, että me suomalaisetkin kävelemme ja liikumme hyvin eri tavalla.

Peurakin kai on suomalainen, vaikka se ei luterilaisesti pidä lantiotaan paikallaan, kun se liikkuu metsässä. Ehkä vähän enemmän lantioliikettä voisi tehdä meille kaikille vain hyvää!

Jennifer Joffs

Kommentoi