Tanssi on turkulainen perusoikeus

BLOGIT | Tanssi on turkulainen perusoikeus

Tanssin ei tarvitse nostaa sykettä

Ajoittain kuulee ihmettelyä ja pientä kritiikkiäkin taiteen tekemisestä hyvinvointitarkoituksessa tai voidaan ihmetellä, miksi tanssitaiteilija vie taidettaan poissa teatteriympäristöstä.

Kun näkee ja kokee ne tanssin riemun hetket, joita minä olen viime aikoina kokenut lasten kanssa työskennellessäni, ei ihmettele asiaa lainkaan! Lapsille on ominaista tanssin ilo, itsekritiikin puute ja puhdas nautinto omasta liikkeestä. Liikkeestä, joka on omasta mielestä ihana.  Lasten tanssi on kritiikitöntä ja yksinkertaista, eikä tanssi tarvitse hienoja vaatteita, vaikka sukkahousut paidan kanssa riittävät.

Tai sitten kuulee lauseen ”mä haluan vain tanssia”. No tietenkin hänen on siis vain saatava tanssia. Lapsi ei tarvitse perusteluja tai järkiperäisiä syitä tanssimiseen. Tanssin ei tarvitse nostaa sykettä tai antaa liikuntavaikutuksia tai taiteen kokemusta. Lapsen mielessä tanssiminen voi olla vain kerrassaan ihanaa.

Lapset myös lähtevät hupsutuksiin mielellään mukaan kokematta niitä hulluiksi, tai jos kokevat, kokevat sen olevan vain hauskaa. Riemuitsen myös niistä lapsista, jotka ihastuvat kuullessaan minun olevan tanssija. He hakeutuvat seuraani ja kysyvät; ”milloin tanssitaan”.

Tanssikummin työ ei kuitenkaan ole joka päivä uudessa työyhteisössä ruusuilla tanssimista. Joskus kohtaan epäluuloa. Itse nautin siitä, kun pystyn voittamaan luottamuksia ja ennakkoluuloja ja käännän ajatuksia oman kehon liikkeen suhteen positiivisiksi. Ja erityisesti, kun tämän jälkeen vastaus kysymykseen, mitä pidit, onkin se ”ihan kiva”.

Paras hetki toimiessani Tanssikummina ”Tanssi valtaa koulun -hankkeessa”? Näitä on useita, mutta tässä yksi.

Menin koulussa luokkaan, jossa en etukäteen tiennyt, mitä odottaa, tai mitä tulisi tapahtumaan. Mutta mikä hauskojen sattumusten sarja tunnilla kävikään! Ensiksi tunnilla puhuttiin puutarhasta ja päädyin esitelmöimään omasta viljelyharrastuksestani. Toiseksi, kun opettaja näytti puutarha-aiheisen videon ja ihmetteli siinä näkyvän kaupunginosan kaupunkia, pystyin ylpeänä huudahtamaan kotikaupunkini nimen!

Lopuksi nämä innovatiiviset ja luovat lapset keksivät kanssani puutarhatöistä cooleja tanssilattialle sopivia tanssiliikkeitä. Kuinka coolisti voi kastella kukkia? Entä miten rikkaruohojen kitkemisestä voi tehdä tanssiliikkeen? No, luovasti ja rohkealla mielellä helposti!

 

Annastiina Saastamoinen

Kommentoi