Tanssi on turkulainen perusoikeus

BLOGIT | Tanssi on turkulainen perusoikeus

Tanssikummina nuorisotalolla

Joka kerta työskennellessäni nuorten parissa kohtaan haasteita. Huomaan, että en ole enää nuori. Rehellisesti tuntuu siltä kuin en koskaan olisi ollutkaan. Voin kertoa salaisuuden, olen nuorena käynyt vain kerran ”nuokkarilla”, joten nuorisotalojen toiminta ei ole minulle omasta nuoruudestani tuttua. Minulle ei siis ole tuttua nuorisotalojen nuorisoporukoiden dynamiikat tai kaikenlainen ”hengaaminen”, eikä nuorisotoiminta sinällään. Oma nuoruuteni meni arki-iltaisin koulutehtävien lisäksi harrastuksissa.

Olen siis uudella maalla. Nuokkarilla olen kuin tutkimusmatkailija, viattomin ja avoimin mielin kohtaamassa uutta.

Miksi siis jo kauan varhaiskypsä (tai pikkuvanha) haluaa työskennellä nuorten parissa? Keskeisinä asioina voisin luetella muun muassa nuorten avoimuuden, rehellisyyden, epävarmuuden, äärimmäisen itsevarmuuden, aidon innostuksen, virtaavan energian, maailmantuskan sekä näiden väliset tunteiden vaihtelut ja ristiriidat. Kuka minä olen ja minne olen menossa ja toisaalta taas äärimmäisen hetkessä elämisen? Ah, ollapa vielä nuori!

Nuorten kanssa työskentelyn haasteeksi koen saman, kuin kuka tahansa nuorista tullessaan uuteen porukkaan; miten tulla hyväksytyksi ja miten löytää yhteinen sävel. Vaikka mietin työskentelyäni nuorten parissa työntekijän ja tanssijan näkökulmasta aikuisen silmin, koen samoja tunteita kuin nuoret; epävarmuutta ja hyväksytyksi tulemisen tarvetta.

Tanssikummina työskennellessäni palaan aina samaan keinoon aloittaa ja se on luottamuksen ja ryhmän hyväksynnän saavuttaminen. Tämä vie aikaa ja haastaa itse luomiani tulosodotuksia niin Tanssikummina kuin työntekijänä. Koen, että ryhmä ja yhteisö pitää kuitenkin kohdata sellaisenaan. Koen vaikutuksen olevan pitkä kestoisempi, jos tanssi  ja sen vaikutukset tulevat ryhmän sisältäpäin ryhmän jäseneltä, ennemmin kuin ulkopuoliselta aikuiselta tai ohjaajalta. Ajoittain turhauttavaa, mutta lopulta niin palkitsevaa!

Seuraavaa askelta kohden, nuorten kanssa ottaen,

Tanssikummi Annastiina

Kommentoi