Tanssi on turkulainen perusoikeus

BLOGIT | Tanssi on turkulainen perusoikeus

Miesten suusta

Olen ohjannut nyt viisi vuotta tanssiryhmää noin 45-75 –vuotiaille miehille. Osallistujat ovat isiä, isoisiä, puolisoita, eronneita, tavallisissa päivätöissä käyviä, on autokauppiasta, poliisia, insinööriä ja rakennusmiestä. He ovat siis aivan tavallisia. He ovat myös rohkeita, herkkiä, tuntevia, avoimia ja paljon muutakin, aivan niin kuin meistä jokainen.

Jokainen viisi vuotta sitten ryhmässä aloittanut mies on jatkanut mukana ryhmässä tähän päivään asti, ja iloksemme olemme saaneet joukkoomme matkan varrella myös muutamia uusia osallistujia. Aika on mennyt nopeasti, olemme tulleet tutuiksi toisillemme ja toiminnasta on tullut luonteva osa arkea.

Kun tänä vuonna tajusin ohjanneeni ryhmää jo viisi vuotta, jäin miettimään osallistuvien miesten motiiveja osallistua toimintaan. Siksi kysyin heiltä, mikä saa heidät tulemaan kerta toisensa jälkeen paikalle ja mikä on saanut heidät jatkamaan kaikki nämä vuodet?

Näille puheliaille miehille tyypilliseen tapaan keskustelu alkoi naureskelulla ja vitsailulla, mutta huumorin kautta he uskaltautuivat myös herkistymään ja avaamaan omia kokemuksiaan. Miehet olivat hyvin yksimielisiä. He puhuivat paljon omien rajojen hakemisesta ja rajojen ylittämisestä sekä itsensä altistamisesta uudelle.

Joku sanoi, että nuorempana ei olisi ikinä uskaltanut, mutta nyt tuntuu hyvältä, kun voi heittäytyä johonkin, mitä ei ehkä osaakaan. Iän myötä sitä kuulemma oppii ymmärtämään, että mitään ei tarvitsekaan osata täydellisesti, kunhan yrittää. Kunhan uskaltaa ja tekee parhaansa, ja joskus päästää itsensä vähän helpommalla. Ja jos huomaakin, että tästä ei vaan tule mitään, niin siitäkin saa hyvää huumoria. He iloitsivatkin siitä, että toiminta ei ole tiukkapipoista vaan leikittelevää ja rentoa, ettei tarvitse aina kilpailla.

Tärkeänä pidettiin myös hyvää porukkaa. Yhtälailla kun ryhmässä pääsee purkamaan fyysistä liikunnan tarvetta, niin myös sosiaalinen kohtaaminen on tärkeää. Tämän olen itsekin huomannut, sillä kuulen pukuhuoneesta taukoamatonta puheensorinaa vielä 15 minuuttia sen jälkeen, kun harjoitukset olisi pitänyt aloittaa.

Onnistumisen kokemuksia miehet kokivat saaneensa, kun oppii jotain uutta tai kun ylittää itsensä ja huomaa tekevänsä jotain toisin kuin ennen. Toiminta antaa mahdollisuuden nähdä itsensä ja ympäröivässä maailmassa olevia asioita uudesta kulmasta. Uuden kokemiseen jää koukkuun.

Jäin miettimään, minkälaisille asioille minä altistan itseni? Miten haen omia rajojani ja mistä saan onnistumisen kokemuksia? Luulen, että nämä miesten esiin nostamat ajatukset toimivat erinomaisesti myös meidän tanssiryhmämme ulkopuolella, tavallisessa arkielämässä. Minä ainakin huomaan voivani paremmin, kun altistan itseni uusille asioille ja haastan rajojani. Lohduttavaa on myös muistaa, että riittää, kun yritän parhaani!

Malwiina Heikkilä

Kommentoi