Tanssi on turkulainen perusoikeus

BLOGIT | Tanssi on turkulainen perusoikeus

Lämmin jälleennäkeminen

Kirjoitin aiemmin Tanssikummina työskentelyn projektiluonteisuudesta. Minulla oli toive siitä, että pääsisin tapaamaan tanssin merkeissä vanhoja asiakkaitani uudelleen. Näin on joskus käynytkin, sillä olen työskennellyt Tanssikummina jo usean vuoden. Esimerkiksi kotihoidon asiakkaan saatan tavata kuukausia tai vuosia myöhemmin vanhainkodissa.

Tänään minulla ja eräällä entisellä asiakkaallani oli mahdollisuus tavata uudelleen. Näimme Artsequal-hankkeen tiimoilta asiakkaan kotona Kaarinassa. Edellisestä tanssitapaamisestamme oli vierähtänyt kuukausia.

Valmistauduin tapaamiseemme muistelemalla, millaisia tanssituokiomme olivat olleet. Kuuntelin musiikkia, josta muistin hänen pitävän ja kaivoin vanhat kuvakortit esiin. Kortit, joista olimme ammentaneet ideoita tansseihin.

Tapaamisemme oli lämmin ja keholliset muistot tulvahtivat pintaan. Annoimme toisillemme kehollisia kosketuksia ns. liikeimpulsseja, ja muistin kuinka luonnollista hänen kanssaan oli tanssia. Paikka ja aika katosivat ja merkityksellistä oli vain liike – mihin se kuljetti ja mitä uutta ja yllätyksellistä voikaan tapahtua.

Asiakas kertoi kaivanneensa tanssitoimintaa ja sen tuomaa virkeää ja lämmintä tunnetta kehossa. Liiketuokion aikana koin kaiken olevan kuin aiemminkin, vaikka asiakkaani arki oli muuttunut merkittävästi. Hän oli jättänyt lähes päivittäisen harrastuksensa pois. Mielessäni käväisi pieni huoli siitä, onko tällä ihmisellä enää arjessaan ihmisiä, joiden kanssa nauraa, tehdä ja puhua.

Matkalla kotiin tuli kiitollisuus siitä, että saan tehdä työtä, jolla koen olevan merkitystä!

 

Lopuksi haluaisin antaa lukijalle vinkkejä pieneen tanssituokioon. Seuraavat harjoitukset voit toteuttaa esimerkiksi lapsen, ystävän tai puolison kanssa.

  1. Seiskää vastakkain. Kuvitelkaa olevanne kaksi puuta. Antakaa vuorotellen toisillenne kosketus (liikeimpulssi) kämmenellä eri kehonosiin. Kehonosa on oksa, johon tuuli tarttuu. Tuuli voi olla pehmeä tai voimakas, lyhyt puuska tai pidempi puhallus.

Musiikkivinkki: Yakuzi Pato – Aamusumppi

  1. Piirtäkää toistenne selkään: kämmenellä aaltoja, sormilla vesipisaroita, puhaltaen tuulta. Lopuksi voit painaa korvan selkään ja kuunnella ”simpukan kohinaa”. Mitä kuulet?

Musiikkivinkki: Milla Viljamaa – Tuulilaulu

 

Emmi Hyvönen

Kommentoi