Tanssi on turkulainen perusoikeus

BLOGIT | Tanssi on turkulainen perusoikeus

Hyvää energiaa

Tuntuu, kuin havahtuisin transsitilasta, kun tunti loppuu. Vaikka tunnelma välillä katkeaa, se on silti ison osan tunnista intensiivinen, herkkä, hauska. Ainakin tänään oli. Joka kerta tänne tullessani jännittää, osaanko viedä tilannetta sopivasti eteenpäin.

Ohjaanko riittävästi, annanko tilaa riittävästi?

Huolehdinko tarpeeksi, liikaa rajoittamatta?

Onko tilanne turvallinen, selkeä, hauska, innostava?

Milloin katkaisen harjoituksen ja vaihdan uuteen? Kehittyykö tämä harjoitus vielä, vai lässähtääkö? Tartunko heti osallistujan tarjoamaan ideaan, vai palaanko siihen myöhemmin toisessa harjoituksessa, johon se sopii paremmin? Osallistunko itse tekemiseen, vai olenko ulkopuolisena ohjaajana? Kumpi tukee harjoitusta sekä tilannetta ja tunnelmaa tässä hetkessä paremmin?

 taululla

Kysymyksiä tulee mieleen koko ajan niin paljon, että harvoin ehdin miettiä vastauksia. Yleensä teen päätökset nopeasti ilman tietoista pohdintaa. Oloni ei tästä kysymystulvasta huolimatta ole kiireinen, vaan enemmänkin tuntuu, että tasapainoilen kuin pysyäkseni aallon päällä. Pitää olla tarkkaavainen ja tehdä nopeita ratkaisuja, ettei tipahda aallolta, mutta siinä on mukavaa ja melko rauhallista olla.

Tänään tunnilla oli useita maagisia hetkiä. Tämä ryhmä on pirskahteleva, eloisa, avoin, joskus vetäytyvä. Välillä keskittyminen on haastavaa, välillä on täydellisiä rentouden, vapauden ja keskittymisen hetkiä. Silloin huomaan, että olen pysähtynyt täysin paikalleni ja unohtanut hengittää. Tai jos olen mukana harjoituksessa, tunnen keskittymistä ja energiaa, jännitystä, kaiken muun katoamista, läsnäoloa.

Ja jälkeenpäin tunnen epäuskoa ja ihmettelyä, mitä äsken oikein tapahtui? En tiedä, mitä se on, mutta jotenkin se liittyy yhdessä tekemiseen, useamman ihmisen keskittymiseen ja energiaan. Hetken aikaa harjoituksen jälkeen olo on euforinen. Aivoissa kohisee. Päähän tulvii ideoita ja ne kaikki tuntuvat loistavilta (jälkeenpäin en muista ainuttakaan). Keho on rento, mieli aktiivinen ja nopea. Tältäkö tuntuu mania?

Satu Hakamäki

Kommentoi