Tanssi on turkulainen perusoikeus

BLOGIT | Tanssi on turkulainen perusoikeus

Alkujännitystä

Hyvinvointitiimin uutena työntekijänä olen tähän asti työskennellyt yhdessä kokeneempien tiimiläisten kanssa. Nyt menen ensimmäistä kertaa yksin pitämään työpajaa. Olen innostunut ja jännittynyt. Toimeen tarttuminen ja itsenäisen työn aloittaminen tuntuu kutkuttavan hyvältä. Työpajan sisältö on hyvä ja kiinnostava. Olen utelias ja malttamaton. Olen todella hyvissä ajoin paikalla.

Silmäilen vielä tuntisuunnitelman läpi. Tarkistan, että oikea levy on soittimessa ja muut levyt soittimen vieressä. Kaikki on valmiina ja aikaa on vielä tosi paljon. Yllättäen jännitys tuntuu painavana aaltona syvällä vatsassa. Pitävätköhän asiakkaat tästä? Pitävätköhän he minusta?

Jännitän aika usein. Aina ennen omia esityksiä. Vielä enemmän ennen niitä esityksiä, joissa en itse esiinny, mutta jotka olen ohjannut. Jännitän, kun menen uuteen paikkaan opettamaan, tai kun soitan henkilölle, jota en tunne kovin hyvin. (Pelkään, että häiritsen, mutta toinen ei kehtaa sanoa sitä, koska emme tunne toisiamme tarpeeksi hyvin).

Joskus jännittäminen on hiukan epämiellyttävää. Ennen esitystä, kun epäilee tärisevänsä niin paljon, että kehonhallinta kärsii dramaattisin seurauksin. Enimmäkseen se on kuitenkin aistit herättävää kihelmöintiä tai nopea humpsahduksen tunne vatsassa, samanlainen kuin vuoristoradassa alamäen alkaessa. Se kertoo, että asia, jota olen tekemässä, on minulle tärkeä. Lisäksi tiedän, että jännittäminen loppuu, kun toiminta pääsee vauhtiin. Silloin on keholla ja mielellä niin paljon kaikkea muuta tekemistä, ettei ehdi tai muista jännittää.

Muistutan itseäni, että tämä mitä olen tekemässä, on hyvä juttu. Se, mistä kukakin pitää, on mielipidekysymys. Minä voin tarjota mahdollisuuksia, ehdottaa jotain, ja asiakas toteuttaa sen omalla tavallaan. Voin auttaa löytämään ja kokeilemaan uutta. Voin herätellä ideoita, ajatuksia, oivalluksia, tunteita. Asiakas valitsee itse, kuinka suurella intensiteetillä ja uteliaisuudella on sillä hetkellä mukana. Hänellä on siihen vapaus ja oikeus.

Satu Hakamäki

Kommentoi