Tanssi on turkulainen perusoikeus

BLOGIT | Tanssi on turkulainen perusoikeus

Tanssikummi herkistää aisteja

 

Tauon jälkeen palasin muutama viikko sitten Tanssikummin työhön Kaarinan kotihoitoon. Tämän upean mahdollisuuden minulle tarjoaa Taideyliopiston Artsequal-hanke, Kaarinan kaupunki sekä työnantajani Läntinen tanssin aluekeskus.

Tauon jälkeen kaipasin ryhmien kanssa työskentelyn oheen hetkiä, joissa voin kohdata ihmisen ajan kanssa ja toteuttaa luovaa työtäni yksittäisen asiakkaan rytmin huomioiden. Toisaalta kohtasin jälleen samat ennakkopelkoni kuin aina aiemminkin Tanssikummin työtä tehdessä; miten asiakas ottaa minut vastaan ja voiko tanssihetki olla vanhukselle niin merkityksellinen, että hän on valmis sitoutumaan hetkiin esimerkiksi kaksi päivää viikossa.

Kaksi ensimmäistä työskentelyviikkoani on tarjonnut minulle monenkirjavia vastaanottoja ihmetyksestä odotukseen, tanssillisia hetkiä sekä uusia kokemuksia. Jokaisen vanhuksen kohdalla yllätyin siitä, kuinka avoimesti he ottivat minut vastaan omaan kotiinsa. Myös he, jotka muistisairauden vuoksi yllättyivät tulostani.

Mitä minulla on antaa vanhuksille? Voin tarjota aistikokemuksia. Haluan korostaa niiden merkitystä, sillä tanssin ja luovan toiminnan kautta vanhuksella on mahdollisuus saada sellaisia aistillisia kokemuksia, joita hän ei normaalisti arjessaan tai kotonaan koe. Aistikokemukset tanssin näkemisestä ja musiikin kuuntelusta sekä liikekokemukset tanssihetkissä tuovat usein pintaan tunteita ja muistoja.

Olen kiitollinen saadessani jakaa vanhusten elämäntarinoita ja kokemuksia. Olen myös kiitollinen mahtavasta tanssijoiden muodostamasta hyvinvointitiimistämme, jossa saamme vertaistukea omille kokemuksillemme.

Lopetuksena viime viikolle eräs vanhus tarttui kesken tanssin käteeni ja kiitti, että olen tullut häntä katsomaan. Ja tulen taas ensi viikolla.

Emmi Hyvönen

 

 

Kommentoi