Onnistun

BLOGIT | Onnistun

TED ja Tuhkimo

Olin kuuntelemassa Turun TEDxin koe-esiintymisiä Boostissa. TED-tapahtumien tarkoituksena on tarjota osallistujille jakamisen arvoisia ideoita eri osa-alueita koskevilla puheenvuoroilla. Jo koe-esiintymiset ovat askarruttaneet mieltäni reilun viikon – yhdistävänä tekijänä rakkaus.

Rakkaus itseen. Rakkaus työhön. Rakkaus toisiin. Elämään.

Suurin herättelijä oli Kati van der Hoeven. Ikäiseni nainen halvaantui kaulasta alaspäin aivoinfarktin jälkeen jo parikymppisenä. Upea Kati liikkuu avustajansa työntämänä pyörätuolilla ja kommunikoi silmiensä avulla. Aviomies Henning puhui esityksen läpi.

Kati on minulle, terveelle, kävelevälle, puhuvalle ihmiselle täysin käsittämätön esimerkki rohkeudesta, elämänasenteesta ja päättäväisyydestä. Eniten minua kosketti kuitenkin koko huoneen täyttävä rakkaus Katin ja Henningin välillä. Katsoin kotona heidän häävideonsa (2013) ja itkin.

Minä tai moni muu ei ole klaarannut parisuhteissaan.  Elämä ei taatusti ainakaan ole helpompaa Katin ja Henkan todellisuudessa. Ja silti he tuntuvat onnistuvan paremmin kuin juuri ketään tuntemistani ihmisistä. Astetta syvempi rakkauden taso on löytynyt – ja näköjään ihan oikeasti mahdollista! Hyväksyntä. Arvostus. Ja se tahto jossa kirkossa puhutaan.

Viikonloppuna lasten leffaillassa nyyhkin samankaltaista rakkaustarinaa. Tuhkimo jaksaa nousta joka aamu uskoen hyvään. Hänellä on kaunis sielua myöden ja hän kohtelee muita kunnioittavasti. Ehkäpä Tuhkimo olisi onnistunut aika hyvin ilman prinssiäänkin arjesta iloitsemisessa – olosuhteista huolimatta? Katin lailla. Entä ilkeät sisarpuolet – olisivatko he osanneet iloita satulinnastakaan tai liitossa unelmien prinssin kanssa?

Kaikki lähtee aina omasta sisäisyydestä. Minä olen opetellut itseni rakastamista viime vuodet. Oman kauneuden löytämistä valmennan muillekin. Aika vaikea rasti useimmalle meille. Osaamme arvostella ja moittia itseämme mutta arvostus, kunnioitus ja ilo ovat hankalampia. Mutta treenattavissa. Jenni Pääskysaaren Tyttö sinä olet – kirja pakolliseksi jokaisen nuoren naisen yöpöydälle!

Tytöntyllerö ja pojannassikka iloitsevat itsestään mutta alamäki on monelle aika jyrkkä varhaislapsuuden jälkeen. Aikuisena uskomme olevamme täynnä virheitä, piilottelemme häpeäämme ja pelkäämme paljon. ”En ymmärrä miten ihminen voi vihata itseään” ihmettelee Dalai Lama länsimaalaisista. On valitusta, ahdistusta, masennusta ja muuten vaan p fiilis.

Kati bloggaa siitä kuinka on hyväksynyt itsensä sellaisena kuin on. Kirjoittelimme Katin kanssa ja hän kertoi:

“Ongelmat elämässä eivät ole esteitä tai jokin tila, missä pitäisi pysyä, vaan ihan oma valinta. Elämä on täynnä asioita, tilanteita ja tapahtumia. Se, miten ne otamme, on valinta. Valitse viisaasti.”

Kati on juuri oikea nainen Sisun juhlavuoden kirjaan. Sisu alkaa sieltä, missä sinnikkyys loppuu! Joukossamme on paljon ihmisiä jotka rakentavat oma-alotteisesti parempaa huomista.

Veera Viitanen piti TEDx Turku puheensa Katin jälkeen asunnottomuudesta. Veera pyrkii tekemään yhteiskuntamme näkymättömistä näkyviä. Hän rakastaa työtään ja haluaa auttaa.

Samran Khezri, opettaja ja kurdipakolainen, puhui koskettavasti pakolaislasten koulunkäyntihaasteista ja oppimisen parannuskeinoista. Opin paljon tältä fiksulta mieheltä. Kiitos! (ja samanaikaisesti häpesin kaikkia täman maan Teuvo Hakkaraisia.)

Johanna Molin on vapaaehtoistyön aktiivi. Hän on yhtenä järjestäjänä TEDx Turku tapahtumassa 3.12.2015. Toivon suuronnistumista!

TEDx Turku, IMAGINE if, 3.12.2015
TEDx Turku, IMAGINE if, 3.12.2015

 

PS. Onnea Boostille onnistumisesta! Startup Journey valittiin Nordic Startup Awards Suomen parhaaksi kiihdytysohjelmaksi vuodelle 2015. Tätä lisää!

 

 

Kommentoi