Nuku hyvin, jaksa paremmin!

MAINOSBLOGI | Nuku hyvin, jaksa paremmin!

Näin valitset lapsen ensityynyn

Uuden perheenjäsenen myötä kotiin tulee hankittua jos jonkinlaista tavaraa. Tyynyn hankinta tulee ajankohtaiseksi, kun lapsen yksivuotissyntymäpäivä lähenee.

Perheen pienimmän ensimmäiset unet ovat kasvun ja kehityksen kannalta ehdottoman tärkeitä. Vauva nukkuu suurimman osan vuorokaudesta ja tarvitsee siksi puhtaan ja miellyttävän ympäristön unilleen.

Lapsen ensimmäinen tyyny otetaan yleensä käyttöön noin vuoden iässä. Silloin kasvava vartalo alkaa tarvita sopivassa suhteessa tukea ja pehmeyttä. Lapsen ensityyny on matala ja hengittävä, ja se parantaa sängyn hygieenisyyttä.

– Ensimmäisen tyynyn tulee kestää toistuvaa konepesua ja kuivua nopeasti. Tyyny pestään 60 asteessa, ja pesuainetta käytetään vain kolmasosa normaalista määrästä. Tyyny pestään siis samalla lailla kuin aikuistenkin tyynyt, Unikulman ergonomiasuunnittelija Vesa Tuominen kertoo.

Vauvan patja napakka ja joustava

Kasvavan vartalon ensimmäisen patjan on hyvä olla napakka ja vähintään viisi senttiä paksu. Siinä tulisi myös olla joustavuutta.

Vauvan patjan tulisi olla valmistettu hengittävästä materiaalista, jolloin liian lämmön ja kosteuden muodostuminen estyy tehokkaasti. Parhaimmillaan neste pääsee valumaan patjan läpi niin, ettei se imeydy itse patjaan. Patja tulisi olla helposti pestävä, esimerkiksi suihkulla suihkutettava. Myös patjan päällinen tulisi olla konepestävä.

Unikulman teettämän selvityksen mukaan jopa 75 prosenttia vauvoista nukkuu jonkun vanhalla patjalla.

– Käytetty patja on yleensä imenyt itseensä kosteutta ja likaa, jolloin se alkaa ajan saatossa muodostaa itiöitä. Vauvojen patjoissa puhtaus on ensiarvoisen tärkeää, Unikulman fysioterapeutti Päivi Vainio muistuttaa.

Unikulmalla oli pari vuotta sitten kampanja, jossa asiakkaat saivat kierrättää vanhan lastenpatjan takaisin liikkeeseen. Kaikki liikkeeseen tuodut patjat tutkittiin yhdessä lastenlääkärin kanssa. Tulos oli järkyttävä: jokaikinen käytetty lastenpatja oli homeessa!

– Epähygieeninen, homeinen patja ärsyttää vauvan hengitysteitä ja aiheuttaa jopa tukkoisuutta, Vainio varoittaa.

Suurin osa käytössä olevista lastenpatjoista oli sellaisia, joita ei edes voinut pestä. Patja imee käytössä sisäänsä suuret määrät pulkua, hikeä ja joskus pissaakin, vaikka päälle päin patjat näyttivätkin siisteiltä.

– Ulospäin siisti, mutta käytetty patja siirretään seuraavalle lapselle, eikä edes tulla ajatelleeksi sitä, että patjan sisus voi kasvaa jo hometta.

Kun lapsi kasvaa, tulee myös tarve suuremmalle patjalle. Kasvava vartalo tarvitsee oikeanlaista tukea ja joustavuutta läpi elämän.

Rauhallinen nukkumaympäristö

Lapsen nukkumaympäristö on hyvä rauhoittaa ääniltä ja vilskeeltä. Nukkumapaikka on hyvä pitää yhtä rauhallisena, valaistukseltaan himmeänä ja raikkaana – aivan kuten aikuistenkin makuuhuone. Makuuhuoneeseen sopii muuta kotia hieman matalampi lämpötila.

– Valot, äänet ja ylimääräiset tavarat kannattaa karsia pois vauvan sängyn luota, jolloin nukkumisympäristöstä tulee mahdollisimman rauhallinen. Sänky tulisi pyhittää vain nukkumiselle, ei aktivoiville asioille. Kun vauva nukkuu hyvin, on myös päivä helpompi – sekä vauvalle että vanhemmille, Päivi Vainio Unikulmasta toteaa.

Kommentoi