Nuku hyvin, jaksa paremmin!

MAINOSBLOGI | Nuku hyvin, jaksa paremmin!

Muhiiko kesämökilläsi homeongelma? Vaihda vanhat patjat uusiin!

Kesämökin patjat saattavat olla niin vanhoja, ettei edes niiden ostovuotta muisteta. Patjat voivat olla myös homeessa. Hanki uudet patjat mökille ja nuku kesäyösi hyvin.

Lämpötila kohoaa ja mökkikausi alkaa olla hyvässä vauhdissa. Mökkiä remontoidaan ja pihaa kunnostetaan, mutta millaisilla patjoilla mökillä nukutaan? Voi olla, ettei kesäasunnon patjoihin ole kiinnitetty huomiota vuosiin. Pahimmillaan ne ovat niin vanhoja, että niillä ovat nukkuneet mökin edelliset omistajat.

Hyvän unen tärkein elementti on oikeanlainen patja. Kuten normaalissa arjessakin, myös mökillä sängyssä vietetään noin kolmasosa vuorokaudesta. Rauhallisissa ja stressittömissä olosuhteissa kesämökillä saatetaan nukkua jopa enemmän kuin arjessa. Patjaan kannattaakin siis kiinnittää huomiota.

– Paras patja on räätälöity jokaiselle nukkujalle erikseen. Se seuraa nukkujan vartalon ominaispiirteitä, on hengittävä ja kovuudeltaan juuri oikea, Unikulman ergonomiasuunnittelija Vesa Tuominen kertoo.

Patjan materiaalilla tärkeä rooli

Unikulma teetti muutama vuosi sitten kyselytutkimuksen, jossa selvisi, että suomalaisten mielestä patjan tärkein ominaisuus on sopiva kovuus. Kovuuden lisäksi on kuitenkin tärkeää kiinnittää huomiota vuoteen kokoon ja materiaaliin. Asiantuntija muistuttaa myös yksilöllisyydestä: mikä sopii naapurille, ei välttämättä sovi itselle.

– Totta kai patjan kovuuden pitää miellyttää nukkujaa, mutta siihen ei pelkästään pitäisi kiinnittää huomiota. Tarkkaan on myös mietittävä materiaalivalinnat patjojen ja muidenkin makuuhuonetekstiilien osalta. Siinä ollaan niin kovin lähellä ihoa ja hengitysteitä, fysioterapeutti Päivi Ukkola Unikulmasta sanoo.

Parisänkyyn valitaan yleensä riittävästi leveyttä eli 160 tai 180 senttiä yhteensä, mutta sinkkunukkujallekin Ukkola suosittelee vähintään 105 senttiä leveää patjaa, jotta sängyssä mahtuu mukavasti kääntämään kylkeään. Pituus on yhtä tärkeä tekijä.

– Patjassa on hyvä olla pituutta 15–20 senttiä yli oman pituuden, joten kahden metrin pituinen standardipatja ei riitä, jos kyseessä on esimerkiksi 190-senttinen henkilö.

Toki mökillä patjan ominaisuuksista voi hieman joustaakin, etenkin, jos siellä ollaan vain satunnaisesti kesäviikonloppuisin.

Patjan käyttöikä noin 10 vuotta

Hyvän patjan normaali käyttöikä on vähän yli kymmenen vuotta. Mitä paremmin patjaa hoitaa, sitä pidempään se kestää. Petauspatjan käyttöikä on normaalikäytössä puolet varsinaisen patjan käyttöiästä eli viidestä kuuteen vuotta.

– Pöly, rasva ja muu lika vähentävät patjan kimmoisuutta ja lyhentävät käyttöikää, siksi myös lakanoiden tiheä vaihtaminen kannattaa. Ja jos viettää paljon aikaa esimerkiksi mökillä tai on vaikka matkatyössä, kannattaa huomioida, että kotisängyn käyttöikä pitenee samalla mitalla, Tuominen toteaa.

Oikein valittu petauspatja voi olla ratkaiseva ero hyvän ja loistavan yöunen välillä. Laadukas petauspatja myös pidentää sängyn käyttöikää. Petauspatjojen päälliset tulee olla helposti irrotettavia ja pesukoneessa pestäviä. Laadukkaan petauspatjan pintamateriaaleina voi olla esimrkiksi korkealaatuista puuvillaa ja antibakteerista tec-kangasta.

Kommentoi