Myyntitykki urheilee

BLOGIT | Myyntitykki urheilee

Aiheena ikänäkö

Aiheena ikänäkö. Tutkin vähän aihetta joka varmasti koskettaa vähän kaikkia, ei liity suoraan myymiseen tai urheiluun vaan ihan kaikkeen elämään. Moni varmasti huomaa ikää kertyessä että esimerkiksi luetteva lehti tarvii siirtää kauemmaksi ja kauemmaksi. Tällä ilmiöllä on nimi ja se on ikänäkö.

ikänäkö

Mutta aihe ajankohtainen, kerrataan taustoja sen verran että olen 41v, täytän 42 kesällä. Käytän silmälaseja. Voisin ajaa autoa ilman mutta lukemiseen ja päätteellä käytän. Tosin ovat päässä koko ajan. Paljon nuorempana näin hyvin lukea myös ilman laseja.

Jossain kohtaa sitten toki alkaa käsi loppua kesken kun tarvii siirtää esim lehteä kauemmaksi, ilman laseja juurikin. Tässä kohtaa on toki luontevaa käyttää laseja jatkuvasti.

Jossain kohtaa huomasin että itselläni kun on kertynyt paljon myös vanhoja laseja niin ovat ne jakautuneet pitkin asuntoa ja eri tilanteisiin on omanlaisensa. Omasta mielestä pientä luksusta on esim aurinkolasit vahvuuksilla, parit erilaiset pyöräily ja urheilulasit millä saa aitoa lisäarvoa ja laatua harrastamiseen.

Näin ei tarvitse missään siristellä vaan maailma näkyy kirkkaampana. Mutta ikänäkö asiana on itselle vieras enkä osaa sen kummemmin sanoa, siksi luotan tässä ystäväni ja samalla luotto-optikkoni Maaritin Optimaarista näkemykseen. Tykkään itse myös käydä vuosittain Optimaarissa näön tarkastuksessa, tuijotan töissä paljon näyttöpäätettä ja senkin takia haluan pitää silmistä huolta.

Mistä aikuisnäössä on kyse?
Lähelle katsoessa silmän mykiö pullistuu ja sen taittovoima mukautuu sellaiseksi, että näemme lähelle. Iän mukana mykiön elastisuus vähenee ja sitä ympäröivän rengasmaisen sädelihaksen toimintakyky heikkenee ja tämän takia tarkentaminen lähelle vaikeutuu. Kokonaisuuteen vaikuttaa lisäksi silmän oma rakenne; kaukotaitteinen silmä vaatii enemmän plusvoimakkuutta lähelle kuin kauas katsomiseen. Likitaittoinen silmä tarvitsee kauas katsomiseen miinusvoimakkuutta ja lähelle voi sopivan miinusvoimakkuuden omaava silmä nähdä ilman laseja. Kummassakin tapauksessa tarvitaan kuitenkin kauas katsomiseen eri voimakkuus kuin lähietäisyyksille.
Lisäksi silmä voi olla rakenteellisesti hajataittoinen ja se vaatii oman lisäkorjauksen, joka on sama kauas ja lähelle. Hajataittoa korjataan cylinterilinsseillä.
Aikuisnäköä aletaan yleensä korjata 40-45 ikävuoden paikkeilla.
Rengasmainen sädelihas on ainoa lihas, jota emme suoranaisesti voi treenata!

ikänäkö

Millä iällä se ilmemee?
Silmän mukautumiskyvyn heikkeneminen alkaa jo aika nuorena, mutta yleensä 40 ikävuoden paikkeilla ollaan siinä vaiheessa, että lähelle tarkentuminen alkaa olla huonompaa ja hitaampaa. Myös toistuvat päänsäryt tai migreenikohtausten lisääntyminen ovat yleensä oire siitä, että tarvitaan silmälasit tai vanhojen lasien voimakkuus ei enää ole oikea. Toisinaan voi tuntua myös siltä, että lähityöskentelyn jälkeen ei näekään kauas hyvin. Silmä on silloin joutunut mukautumaan liikaa lähelle ja jää ikäänkuin kramppiin ja kaukokatselu vaikeutuu.

Tuleeko se kaikille?
Tulee kaikille ja sitä ei voi välttää. On harhaluulo, että lähilaseja käyttämällä silmä laiskistuu. Silmän rakenne vaikuttaa, miten se ilmenee kts yllä likitaitteinen ja kaukotaitteinen silmä.

Miten muuten ikääntyminen näkyy näkemisessä?
Yllä olevan lisäksi valontarve muuttuu. Nelikymppinen tarvitsee valoa n. kaksi kertaa enemmän kuin kaksikymppinen ja viisikymppinen viisi kertaa. Muutenkin oikea valaistus lähityössä ja näyttöpäätteellä on tärkeää. Sen tärkeys korostuu, kun ikää tulee lisää ja silmän mukautumiskyky vähenee. Silmän väliaineet eivät myöskään ole niin kirkkaita kuin nuorena ja tämä vaikuttaa suuresti valonkulkuun silmässä ja siis näkemišen tarkkuuteen ja laatuun. Häikäistyminen myös lisääntyy iän mukana ja siispä myös liikeenteessä on hyvä huomioida tämä. Ajamiseen on kehitetty omat linssi- ja pinnoiteratkaisut, joilla saadaan ajamisesta mukavampaa ja turvallisempaa, kun nähdään tarkemmin ja häikäistyminen vähenee.

ikänäkö

Voiko tähän vaikuttaa?
Silmän mukautumiskyvyn väheneminen menee aika lineaarisesti. Toki yksilöllisiä eroja on jonkin verran. Ravinnolla ja elämäntavoilla on vaikutusta koko elimistöön ja tietysti silmiin. Mukautumiskyvyn vähenemistä ei voi kuitenkaan terveellisillä elämäntavoilla estää, enemmän se vaikuttaa silmän väliaineisiin ja yleistilaan.

Miten esim 2-teholasit, ovatko ne ratkaisu?
Nykyään käytetään harvoin 2-teholaseja. Ne ovat lasit, joissa lukualue on erotettu kaukoalueesta luukulla. Nykyään käytetään progressiivisia linssejä eli moniteholaseja. Niissä voimakkuus liukuu portaattomasti kaukoalueesta alaspäin lukualueeseen. Monitehot ovat yleislasit ja laadukkailla sellaisilla näkeminen on vaivatonta kaikille etäisyyksille. Jos näyttöpääte on asennettu oikeaoppisesti, eikä ole liian lähellä eikä korkeallla, ne toimivat myös siinä.

Olen myös kuullut termin näyttöpäätelasit, mistä näissä on kyse?
Näyttöpäätelasit ovat lähilasit, joissa lukualue on isompi kuin monitehoissa ja linssin yläosasta löytyy kevennys, jolla nähdään vaivattomasti etäisyydelle, jossa näyttäpäätteen ruutu yleisimmin on. Tätä linssityyppiä kutsutaan syväteräväksi. Se on mukava vaihtoehto moneen lähityöhön, koska silloin nähdään etäämmälle kuin perinteisellä lukulasilla. Näitä syväteräviä laseja on eri asteisia ja on tärkeää tietää, mitä etäisyyksiä pitää laseilla nähdä. Näyttöpäätelaseilla ei näe niin etäälle kuin moniteholaseilla.

ikänäkö

Mikä yleensäkin on laadukkaisen silmälasien merkitys?
Näköaisti on tärkein aistimme ja sillä aistimme melkein 80%, muut neljä aistia hoitavat loput reilu 20%. Työtehoa ajatellen oikeanlaisilla laadukkailla laseilla työ sujuu helpommin ja virheitä tehdään vähemmän. Muutenkin vaivattomasti ja luonnollisesti näkeminen parantaa elämänlaatua sekä lisää monien asioiden nautittavuutta.

Kiitos Maaritille vastauksista. Olkoon tämä postaus tähän väliin vähän kuin herättäjä, moni pitää terveydestään ja kunnostaan huolta, mikset siis myös näöstäsi. Ihmisen ehdottomasti tärkein aisti.

Seuraavassa postauksessa taas vaihteeksi videota.

 

Kommentoi