Metsässä sielunmaisema

BLOGIT | Metsässä sielunmaisema

Villiyrttikurssilla

Villiyrttikurssilla Raision Rinkkalaisten kanssa

Vuohenputki
Vuohenputki

Kesäkuun ensimmäisen viikon vaihtelevista säätiloista löytyi juuri sopivan mukava auringonpaisteinen (enimmäkseen) ja melkein kuiva ilta Villiyrttikurssin rekvisiitaksi Raisionlahden rantaniittyjen laitamille. Puutalon pihapiiriin kokoontui 13 kurssilaista Mirkka Karikosken opastettaviksi. Villiyrtti-kurssi oli ilmainen ja kaikille avoin Suomen Ladun paikallisyhdistyksen Raision Rinkka ry:n järjestämänä.

Vuohenputkea, juuri sopivan pieniä kerättäviksi
Vuohenputkea, juuri sopivan pieniä kerättäviksi

Mirkka kertoi omista yrttikokeiluistaan ja siitä, miten hän oli innostunut aiheesta enemmänkin opiskeltuaan erä- ja luonto-oppaan ammattitutkintoa. Mirkka oli kerännyt yrttejä ja tehnyt apukokkinsa kanssa jo meitä varten valmiiksi/osittain valmiiksi illan ateria-aineksia ja -osia. Tulisimme saamaan ainakin jääteetä, johon oli käytetty useita erilaisia pihalta ja lähimaastosta löytyviä villiyrttejä, lohta maustettuna villiyrteillä, salaattia ja makeaa piirakkaa.

Vihulaisen lastut lähdössä uuniin
Vihulaisen lastut lähdössä uuniin

Hetimmiten aloitimmekin yrttien käsittelyn. Ensimmäiseksi laitettiin tulemaan Vihulaisen lastuja eli nokkosen lehtiä, joihin siveltiin oliiviöljyä ja ripoteltiin hieman Himalajan suolaa. Nokkoset oli kerätty valmiiksi meitä varten. Voit kokeilla muitakin suoloja ja miksei jotain maustettakin. Ne vietiin heti sisälle uuniin 5 minuutiksi 200°C.seen ja kohta saimmekin niitä jo maistella. Maistuivat oikein hyviltä, nokkoselta ja suolalta. Terveellistä naposteltavaa, löytynee rautaa ja muita hivenaineita.

Vihulaisen lastut maistelussa
Kuusenkerkkiä
Kuusenkerkkiä

Mirkka kertoi muista pihapiiristä löytyvistä yrteistä, joita kohta pääsisimme keräilemään ja valmistamaan niistä ruokaa illan edetessä.  Pihalta löytyikin yllättävästi kaikenlaista, kuten tulette huomaamaan. Ensimmäiseksi keräsimme kuusenkerkkiä, joiden aika on juuri nyt parhaimmillaan. Ne eivät saa kasvaa liian pitkiksi. Niitä voi napostella suuhunsa ihan sellaisenaan, kovahko kantaosa kannattaa kuitenkin jättää pois. Kivan piristävän makuisia olivat. Nyt keräsimme niitä lohen päälle mausteeksi ja siksi aloitimme niistä, sillä Mirkan apukokilla oli valmiina savustusuuniin kypsymään laitettavat lohipalat. Mielenkiintoista, tähän maustamiseen en ole näitä kuusenkerkkiä ennen käyttänytkään. Sopivat siis lähes minkä lihan, kalan mausteeksi ja varmaan kuten katajanmarjatkin hyvin riistalihan kanssa. Metsään joutunee lähtemään nyt kuusenkerkkien vuoksi. Tässä kohtaa voisi mainita, että nämä eivät taida olla ihan jokamiehen oikeudella kerättäviä, koskapa kuusi kasvaa näistä vuosikasvaimista.

Lohipalat maustettiin kuusenkerkillä
Lohipalat maustettiin kuusenkerkillä

 

Lohi tuli maustettua ja laitettua kypsymään. Sitten keräsimme erilaisia aineksia salaattia varten. Löytyi mansikanlehtiä, puna-apilaa, koivunlehtiä, poimulehtiä, vuohenputkea, mesiangervoa, horsmaa, voikukkia ja nokkosta. Jäiköhän nyt joku mainitsematta….Mutta ihmeteltävän paljon löytyy omalta pihalta syötävää, ellet sitten ”rounduppaa” kaikkea ylimääräistä pois nurmikolta ja niitä nurmea tasaiseksi ja poluta sitä kivillä ja nyhdä kaikkia rikkaruohoja/villiyrttejä pois. Nii..ih! Kannattaa ennemmin syödä ne pois!

Horsma-raparperipiirakka
Horsma-raparperipiirakka

Jääteen ja kahvin kyytipojaksi laitoimme piirakan, johon tuli valmiin piirakkapohjan päälle ensin kinuskikastiketta, horsman varsia pilkottuina sekä raparperia ja viimeiseksi aprikoosihilloa. Ja uuniin!

Mirkka kertoili mukavia juttuja mm erä- ja luonto-oppaan koulutuksesta, jota hän on suorittanut Karkussa. Hän oli hyvin viehättynyt kurssista ja suositteli sitä lämpimästi henkilölle, jolla on kiinnostusta aiheeseen ja aikaa käyttää vuosi elämästään siihen. Samalla kurssilla oli ollut Markus Maulavirta, joka nyt järjestää Helsingissä mm. ”gourmee-eräruokatapahtumia” Sipoonkorpeen.

Illan salaattiaineksia jo koossa

Mirkka kertoi kokemuksistaan viikon selviytymiskurssilla metsässä, jossa heidän piti tulla toimeen metsäneväin. Ja olihan sitä ruokaakin löytynyt kuten kyykäärme, horsmaa, sieniä, pettua ym. Jos joudut tappamaan käärmeen itsepuolustukseksi, niin eiku syö se lopuksi!

Poimulehti
Poimulehti

Niin, niistä villiyrteistä. Tietoa löytyy enempi eri kasvien kerättävyydestä, oikeista ajankohdista, käyttötarkoituksista, vaikutuksista, tuntomerkeistä jne kirjoista, netistä ja kursseilta. Kannattaa yleisimpiä, tutuimpia kasveja käyttäen lähteä kokeilemaan ja innostumaan villiyrttien käytöstä. Itse voin sanoa aivan rehellisesti, että se on kiinni vain viitseliäisyydestä, ettei ole niitä juuri keräillyt. Kanervankukat, koivunlehdet, kuusenkerkät, vadelmanlehdet ja nokkonen ovat minulle niitä tutuimpia käyttämiäni villiyrttejä. Käyttötarkoituksia ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa voi itse kokeilla ja soveltaa. Hyviä tapoja on käyttää teenä, joko tuoreita tai kuivattuja lehtiä. Laittaa niitä erilaisiin leivonnaisiin ja nyt minulle uutena tuli tuo kalan ja lihan maustaminen.

Mirkka ja kallioimarre
Mirkka ja kallioimarre

Illan erikoisuus olikin sitten kallioimarre. Tämä kasvi on harvinaisempi, mutta käytetty aiemmin enemmänkin. Kasvista käytetään juuria. Ne irrotetaan ja pestään hyvin ja sen jälkeen kuoritaan. Juurta voi imeskellä pieninä palasina ja se maistuu aivan lakritsilta. Oli todella hyvänmakuista. Mirkka oli tehnyt meille valmiiksi kallioimarteella maustettua pannacottaa. Tämän kasvin kohdalla on sitten yksi mutta: juurakoita ei saa kerätä muuta kuin maanomistajan luvalla. Eli omasta metsästä sitten omin luvin.  Muuten Jokamiehen oikeudet antavat luvan kerätä rauhoittamattomia kasveja.

Videolla kallioimarteen juuren kuorimista.

Ennen kuin pääsimme lohen kimppuun saimme maistiaisia chilillä (todella ainakin kunnolla) ja kuusenkerkillä maustetusta kasviswokista. Kokeile ennakkoluulottomasti villiyrttejä ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa. Tietenkin varmistat, että tunnistat kasvit oikein ja tiedät, että ne ovat syötäviä.

Mesiangervo
Voikukka
Voikukka

Voikukasta mainittakoon, että kannattaa kerätä kuvassa vasemmalla olevan tuppaan lehden mallisia lehtiä, koska ne ovat miedompia. Eli lehti on pyöreämpi, ei harskureunainen, kuten oikealla olevat voikukan lehdet.

Puna-apila
Puna-apila

Videolla villiyrtti-juustokääryleiden valmistusta.

20150603_185015 – Kopio (640x360)

Illan pääruokapöytään kuului, ei tällä kertaa pihapiirin kanoja, vaan yrteillä maustettua leipää, yrtinlehtiin käärittyjä juustopaloja, villiyrttisalaatti, horsmanvarsia suolavedessä keitettyinä, kuusenkerkillä maustettu pihauunissa paistettu lohi, yrttijäätee sekä horsma-raparperipiirakka sekä kallioimarteella maustettua pannacottaa. Hyvä kokonaisuus ja maistuivat tosi hyviltä kaikki.

Villiyrteillä maustettua leipää ja horsmanvarsia  eli "kevätparsaa"
Villiyrteillä maustettua leipää ja horsmanvarsia eli ”kevätparsaa”
Juustotäytteisiä villiyrttikääryleitä ja villiyrttisalaattia
Juustotäytteisiä villiyrttikääryleitä ja villiyrttisalaattia
Kuusenkerkillä maustettua lohta
Kuusenkerkillä maustettua lohta
Kallioimarteella maustettua pannacottaa
Horsma-raparperipiirakka
Horsma-raparperipiirakka
Ja kaikki yhes lautasella

Hyvältä maistuivat villiyrttikurssin tuotokset. Aion ehdottomasti innostua tänä kesänä yrttien keräilyyn ja niiden käyttöön aikaisempia vuosia innokkaammin. Kuusenkerkät, tulen kohta, tiedän varman paikan, mistä saan luvan niitä kerätä.

On muuten omenakukkien aikaa, kesä etenee niin nopeasti. Innoittukaa villiyrteistä, hankkikaa tietoutta ja kerätkää, valmistakaa ja nauttikaa luonnonantimia.

Kiitos Mirkka Karikoski ja apukokki Timo sekä Raision Rinkan jäsenet ja muut villiyrttikurssille osallistuneet! Oli tosi mukava ja leppoisa tapaaminen ja Mirkan välitön jutustelu oli mukaansatempaavaa kaikkine tarinoineen eräopaskoulutuksesta ja muustakin….!

Blogini päivityksiä eli uusia juttuja ilmestyy harvemmin kesäaikana. Toivotan teille kaikille nautinnollista kesäaikaa sekä toivotaan meille yhteisesti hyviä kesäilmoja ja hyvää kesämieltä!

 

 

 

 

 

 

Yksi vastaus artikkeliin “Villiyrttikurssilla”

  1. Etelätuulelta suojassa – Mossalan hyvässä huomassa | TS Hyvinvointi

    […] Paikka houkuttikin hetimmiten laajempaan tutustumiseen, kunhan nälkäiset matkalaiset saisivat valmistettua herkullisen grilliruoan ja tietenkin nautittua napoihinsa sen. Kuvasta voitte sitten havaita kipparin käsityksen siitä, kuinka kuusenkerkillä voi maustaa lihaa eli emännän pienemmälle pihville on laitettu yksi kuusenkerkkä. Aika epäluuloista . Katso toisenlainen vaihtoehto edellisestä blogijutustani ”Villiyrttikurssilla”. […]


Kommentoi