Metsässä sielunmaisema

BLOGIT | Metsässä sielunmaisema

Täyttä jytinää!

Kävin Turun Klubin torstai-illassa 3.9.2015 kuuntelemassa ja katsomassa kahta rock-bändiä: Kesä ja Grave Pleasures (entinen Beastmilk) vetaisivat keikat Turun Klubilla. Tämä ei nyt liity liikuntaan, kun yleensä hillittynä henkilönä en tällä kertaa rynnännyt lavan eteen jammailemaan, eikä ulkoilmaankaan, kun keikat tapahtuivat tummien seinien ympäröimänä Klubin Live-areenalla. Mutta ehdottomasti hyvinvointiin, sillä musiikin kuuntelun ja keikan katsomisen ja mukanaolon vaikutus oli hyvä fiilis, hyvä mieli ja jotain muutakin, josta kerron myöhemmin…

Turun Klubin keikka oli tämän kaksikon toinen, ensimmäinen oli Tampereella ja keikkarundi jatkui seuraavana päivänä Helsingissä ja lauantaina Jyväskylässä. Grave Pleasures (kotikaupunki Tampere/Helsinki) vietti Helsingissä uuden levynsä Dreamcrash julkaisukeikkaa. Kesä toimi Grave Pleasuresin lämppärinä tällä Suomen rundilla.

Grave Pleasures soittaa oman ilmoituksensa mukaan apocalyptistä death-rockia. Kesän musiikki kuulosti minun mielestäni ”psykedeeliseltä punk-rockilta”. Enhän ole mikään musiikin asiantuntija, joten muut voivat olla muuta mieltä. Seuraavassa kuvassa Kesä.

 

Klubilla oli lopulta Grave Pleasuresin soiton alkaessa ehkä viitisenkymmentä kuulijaa. Alkuillan kuulijakunta oli hieman köykäisempi. Onneksemme saimme ennen soiton alkua vinkin käyttää kuulosuojaimia soiton aikana ja sellaiset saimmekin ostaa baaritiskiltä. Kesän aloittaessa soitto tuli todella kovaa ja Klubin pienissä tiloissa jopa tuntui jytinä.

Kesän musiikki todella herätti alkunuoteiltaan hereille ja seuraamaan mitä lavalla tapahtui. Videot ja kuvat heijastettuina screenille täydensivät musiikin kerrontaa. Kesän kappaleet lauletaan suomeksi, mutta sillä melutasolla kaikesta ei saanut läheskään selvää. Kuitenkin musiikki iski minuunkin voimakkaasti ja täytyy sanoa, että pidin kuulemastani. Musiikissa oli jotain tutunomaista ja siitä onkin luonnehdittu löytyvän kasarisaundeja (olenhan elänyt silloin) ja muita uudemman aallon musiikin vaikutteita. Itse tosiaan mielsin siitä löytyvän punkmaisia saundeja ja vaikutteita sekä erikoista psykedeelistä viestintää.

Kesän vokalisti Toni Salminen vaikutti tutulta ja mietin johtuuko siitä, että mieleeni tuli Ismo Alanko. Esiintyminen oli yhtä eleettömän vaikuttavaa ja ihan selvästi täydellä latautumisella heitettyä. Muut bändin jäsenet: Eetu Blomqvist kitara, Santeri Suominen kitara, Antti-Ville Muurman basisti, Kimmo Saastamoinen rummut. Tällä kiertueella bassoa soitti Tuuli Charm Bags-yhtyeestä. Jos nyt mitään osaan arvioida livemusiikista niin sanoisin, että soittajat soittivat hyvin yhteen ja musiikki kuulosti erikoisefekteineen kokonaisuudelta, ei hajanaiselta rämpytykseltä. Nice! Tap, tap!

Seuraavassa bändin itsensä Facebookissa jakama video Flow-festivaalilta 2015. Kuulimme tämän ”Tuuli kääntyy”-kappaleen myös Klubilla.

 

 

”Vokalistin Mat Mc Nerneyn erikoinen ääni koukuttaa, samoin heavy-rockmainen vahva saundi.”

 

Grave Pleasuresin valmistautuessa soittoon Kesän jälkeen huomasi heti, että nyt on eri luokan bändi tulossa lavalle. Valmistautuminen ja rekvisiitta olivat laadukasta. Grave Pleasuresia (jatkossa GP) on luonnehdittu yhdeksi tämän hetken kiinnostavimmaksi rockbändiksi niin Suomessa kuin ulkomailla.

GP on alkuaan Beastmilk, joka koki hajoamisen ja sitä myötä joutui nimivaihdokseen yhden perustajajäsenen lähdettyä bändistä. Musiikki ja yhtyeen vetovoimaisuus ei ole siitä kärsinyt. Uusi odotettu levykin on nyt julkaistu. GP keikkailee enimmäkseen ulkomailla ja jatkaa kiertuettaan Suomen rundin jälkeen eri puolilla Eurooppaa ja mm. Iso-Britanniassa 7 keikan verran lokakuussa.

Olen kuunnellut Spotifysta aikoinaan ensimmäisen kerran GP:n musiikkia ja pidin siitä heti. ”Love in a cold world” iski minuun hyvin, samoin ”You are now under our control”. Vokalistin Mat Mc Nerneyn erikoinen ääni koukuttaa, samoin heavy-rockmainen vahva saundi. Lyriikkaa kuunnellessa löytää myös GP:n vahvaa sanomaa.

No, GP ei todellakaan ollut livenä pettymys. Miellyttävää katseltavaa, ei liian raskasta heviä kuunnella, vaan joukossa jopa kuolonkalman ja tulevaisuudettomuuden keskelläkin löytyy haikeita tunteita rakkaudesta. Bändi soittaa erittäin hyvin ja kappaleet ovat mielenkiintoisia saundiltaan ja lyriikaltaan.

 

”Turkulainen yleisö otti hyvin vastaan tämän yhtyeen, ja taputimme tietenkin sen toistamiseen lavalle takaisin!”

 

Ensimmäisiä kertoja kuunnellessa ei tietenkään kaikista englanninkielisistä sanoista ota selvää. Saimme kuulla kappaleita uudelta levyltä, kuten ”New Hip Moon”. Seuraavassa Grave Pleasuresin oma video.

Turkulainen yleisö otti hyvin vastaan tämän yhtyeen, ja taputimme tietenkin sen toistamiseen lavalle takaisin! Hieman enempi liikehdintää ja palautetta olisin toivonut, mutta arki-ilta ja monella ilman alkoholia, ei kuulemma saa aikaan enempää touhuilua, tuumaili aikaisemmista keikkakokemuksista asian huomannut GP:n basisti Valtteri Arino keikan jälkeen. Muut yhtyeen jäsenet: Mat Mc Nerney vokalisti, Linnéa Olsson kitara, Uno Bruniusson rummut ja Juho Vanhanen kitara.

Valtteri Arinoa jututtaessamme hän kertoili bändin Rock Radion tulevasta esiintymisestä ja Helsingin Sanomien toimittajan tekemästä haastattelusta. Bändillä riittää nyt kiireitä levynjulkaisun ja sen jälkeisen kiertueen tiimoilta. Julkisuutta ja keikkoja sekä levymyyntiä ja Spotify-kuuntelua tulee lisää ja sen he ovat ansainneetkin.

Oli mahtava käydä livekeikkaa katsomassa ja kuuntelemassa. Vaikka oltiinkin keskellä viikkoa ja seuraavana päivänä (lue samana) töihin nousu kello puoli kuusi aamulla, niin kannatti olla mukana! Vaikutuksena oli meikäläisenkin ”haudasta nousu”.

Onnittelut Grave Pleasures uudesta levystä ja hyvää keikkailua!

Kuuntele ja katsele videoltani Grave Pleasuresin Klubi-keikan esitys kappaleesta  ”You are now under our control”. Täyttä jytinää!

 

Kommentoi