Metsässä sielunmaisema

BLOGIT | Metsässä sielunmaisema

Syyspurjehduksia

Syyskuun alkupuoli oli lämmintä ja muutama mukava purjehdusreissu tuli tehtyä. Syyskuun toisen viikonlopun lauantai oli lämmin ja aurinkoinen ja tämä viikonvaihde oli jo hieman syksyisempää ja viileämpää säätä. Purjehduskausi on jo monilta loppunut, mutta viimeisiä kauniita ja kuulaita päiviä ja pimeneviä öitä on vielä jäljellä, toivottavasti. Ehkä vielä yksi, korkeintaan kaksi matkaa merellä tänä syksynä, sitten saa aloittaa veneen valmistelut talviteloille.

Airistolla

Kaunis ja upea purjehdus sattui syyskyyn toisen viikonvaihteen lauantaille ja silloin Airisto olikin täynnä purjehtijoita, valkoisin purjein auringon kimmeltäessä veden pinnalta, yksi jos toinenkin vene (äkkiä laskettuna ainakin 50 purjevenettä) kisailivat ja nauttivat upean lämpimästä syyssäästä . Oli siinä hieno yhteisöllinen kokemus mielestäni. Parhaimmat ottivat mittaa toisistaan ja vertailivat nousukulmia ja vauhteja, ihan varmasti.

syyspurjehdus

Veneen ei tarvitse olla se uusin ja komein tai edes suurin, ollakseen nopea ja hyvä purjehtimaan. Tietysti riippuu myös purjehtijan osaamisesta ja sitä tulee vain kokemuksen ja opettelun kautta. Itse olen ollut mukana neljä kesää ja seurannut, miten purjehtijan taidot ovat kasvaneet vuosi vuodelta, myös itselläni. Mitenkä nyt maakrapuna elämään tottunut voisi kovin nopeasti oppia purjehdustaitoja, en siis minäkään. Joka kesä on ollut jotain uutta opeteltavaa ja harjoiteltavaa. Olen ihan tyytyväinen, kun pysyn veneen kyydissä, joskus hieman ohjaan ja osaan navigoida.

Auringonlasku merella

Viime viikonvaihteen purjehduksella koin taas jotain uutta, yöpurjehdusta eli purjehdusta pimeällä. Meinasihan siinä paniikki tulla, kun tajusin, että nyt meneekin pimeän puolelle ennen kuin olemme satamassa. Täysikuu helpotti hieman oloani ja nousi valaisemaan pimenevää merimaisemaa. Pallopurjekin onneksi vaihtui normaaleihin purjeisiin pimeän hiipiessä lähemmäksi ympärillämme. Kaivoin esille taskulampun valossa muistiinpanoni kardinaalimerkkien (ilmansuuntamerkit) valotunnuksista ja lähellä oleva valotunnus selvisi, etelähän se oli, kun 6 lyhyttä ja yksi yhtäjaksoinen valosarja vilkutti sieltä vastaan.

Kuutamopurjehdus

Pimeällä purjehtiessa GPS:n näyttö on tärkeimpiä opasteita nykyaikana. Tosin sekin voi sammua ja niinpä kaivoin esille patteritoimisen varagps:n, joka satamaan saavuttaessa sitten lopulta saatiin toimimaan muutamia pattereita vaihdettuamme. Paperikartta, vilkkuvat väylien reunamerkit (vihreä ja punainen) ohjasivat hyvin myös, kun mentiin isolla laivaväylällä. Vähän ennen satamaan saapumista jouduin ottamaan taas hyvän taskulampun käyttööni, jolla veneen keulassa etsin pienempien (eivät vilku värivaloa pimeällä) vihreiden ja punaisten reunamerkkien heijastinvaloa, oli näet kapeita väylän kohtia (itse kutsun niitä porteiksi) mentävänä.

Siljan kanssa mahduttiin pimeässäkin samalle väylälle
Siljan kanssa mahduttiin pimeässäkin samalle väylälle

Onnistuttiin sentään saapumaan satamaan. Jännitys ja paniikki poistuivat, kun pimeään tottui ja osasi itse navigoida ja luottaa osaamiseensa ja kapteeniin. Enempi pelottaisikin, jos ei osaisi mitään itse tehdä. Eikä tarvinnut turvautua suunnistuksessa tähtitaivaaseen. Tosin sekin oli osittain nähtävissä.

Siljan kohtaaminen

Olen saanut näinä purjehduskesinä nauttia uusista asioista, uusista merellisistä kohteista ja tutustua maamme kauniiseen ja moni-ilmeiseen saaristoon Helsingistä Kustaviin, sekä myös Ruotsiin ja Viroon purjehtimalla. Onhan se ollut upeaa, haastavaa ja opettavaista. Kannustan ehdottomasti kokeilemaan, jos jollakin on mahdollisuutta kokea tai opetella purjehtimista. Kaikki uuden opettelu vaatii aikaa ja hyvän opastuksen ja itseopiskelua. Kyllä se siitä lähtee sujumaan.

Upeat syksynvärit alkavat värittää maisemaa. Syksy on yksi rakkaimmista vuodenajoistani, vai olivatko ne kaikki niitä, ehkä. Kaikissa vuodenajoissa on kohokohtansa ja parhaat puolensa. Syksyn tuuli ja maahan syöksyvät puiden lehdet, syysmyrskyt, tummanruskeat käännetyt syyspellot, tyhjyyden tuntu paljaiden puiden kurotellessa kohti avaruutta, kirpeän kylmä hapekas ilma, jota hengittää syksyisillä kävelyretkillä. Ja ennen kaikkea tasaisen vihreyden hetkellinen muuttuminen kauniisiin ruskan sävyihin.

Syksy on aktiivista aikaa, työssä, opiskelussa, erilaisissa kotitöissä ja vapaa-ajan vietoissa. Muistakaa stressin hallinta ja poisto riittävällä levolla ja vapaa-ajan aktiviteeteilla, jotka poistavat työasiat mielestä. Purjehdus on mainio stressin lähettäjä, koska siinä on rauhoituttava olemaan paikoillaan ja pitkä matka veneessä rauhallisesti edeten antaa aikaa itselle käydä ajatuksiaan läpi. Siinä mieli rauhoittuu samalla tavalla kuin metsässä ja tuntureilla samoillessa.

 

 

 

 

2 vastausta artikkeliin “Syyspurjehduksia”

  1. Tapani Hänninen

    Syyspurjehduksia varten kehitetty (muutenkin purjehtijan avuksi) kansivalovalaisimet nimeltään Diamond Lux Lights. Auttaa pimeällä kannella tehtäviä toimintoja ja tuo esiin veneen kauniin profiilin. Valaisimet ovat helppo asentaa, koska ne ovat langattomia ja asennetaan kaidetolpan ympärille. Latautuvat itsestään käyttäen hyväkseen valaisimeen asennettuja aurinkokennoja. Tietoa löytyy sivulta http://www.diamondluxlights.com.


Kommentoi