Metsässä sielunmaisema

BLOGIT | Metsässä sielunmaisema

Suon tuoksu

Suon tuoksu jäi päällimmäisenä mieleeni kierrettyäni tuulisena lokakuun lauantaina Kurjenrahkan kansallispuistossa Savojärven kierroksen, suomaisemissa. Kurjenrahkan luontotuvan Kurjenpesän lähtöpaikalta on helppo lähteä kiertämään helposti kuljettava päiväreitti Savojärven ympäri. Se soveltuu kierrettäväksi kumpaankin suuntaan, joko lähtö Kurjenpesän luontotuvan takaa tai heti pysäköintialueelta vasemmalle opasteiden mukaan.

Kurjenpesän luontotupa
Kurjenpesän luontotupa

Saapuessani Kurjenpesän pysäköintipaikalle Säkylän tieltä, yllätyin autojen määrää, niitä oli varmaankin 50 ja vielä pois lähtiessänikin noin 40. Ilmeisen suosittu retkeilyreitti. Savojärven kierros on reilut 6km pitkä, joten se soveltuu hyvin päiväretkeksi ja lastenkin kanssa kierrettäväksi.

Karpalopolku, joka on esteetön Kuhankuonon rajakivelle asti, lähtee samaiselta pysäköintialueelta ja on 2km pitkä. Pidemmän päiväreitistä saa käymällä esim. Lakjärven laavulla, joka sijaitsee Pukkipalon reitillä. Näille pidemmille reiteille kannattaa varustautua kartan kanssa.

suomaisema

opastaulu

Savojärven kierroksen kiertää opasteiden perusteella, kun on ensin tutkinut esim. nettikartastoja alueesta. Tosin tästä reitistä ei vieläkään ole paikan päällä kunnollisia karttoja nähtävillä ainakaan matkan varrella. Kiersin tätä uutta reittiä vajaa kaksi vuotta sitten tammikuun alkupuolella ensimmäisen kerran. Silloin lähdin kiertämään vastapäivään luontotuvan takaa alkavalta polulta. Nyt lähdin kiertämään myötäpäivään heti pysäköintialueelta opasteviitan mukaan.

polku

Alkuun reitti kulkee metsäisempää osuutta poiketen välillä suolle ja Savojärven rannan tuntumaan. Vajaan kolmen kilometrin päästä vastaan tulee Rantapiha, jonka alueelta löytyy kuivakäymälä, keittokatos, sauna ja uimaranta. Siinä voisi hieman evästellä, mutta koska matka paikalle oli lyhyt haluan jatkaa vielä hetken matkaa, sillä Savojärven luoteisrannalla on muutamia levähdyspaikkoja. Toiseen suuntaan kierrettäessä tässä onkin jo mukava huilata ja kuluttaa aikaa paistamalla vaikka makkarat tulipaikalla.

rantapiha

Porukkaa oli Rantapihalla evästelemässä ja hännän heiluttajiakin menossa mukana. Jatkan yksinäistä kulkuani polun risteykseen ja onneksi siellä lukee Savojärven kierros, jolle suunnistan. Tämä polku on suurimmaksi osaksi pitkospuilla kuljettavaa.

Tähän aikaan ennen ensilumia pärjää vielä lenkkikengillä, mutta myöhemmin kunnon maastokengät ja lumisempaan aikaan kävelysauvat tukena ovat turvallisempi vaihtoehto.

vajosuon-vaellus

 

risteys

 

koira-polulla

Koirille on varmasti myös haasteellista pysytellä pitkospuilla. Ilmankos niillä näytti olevan vauhti päällä.

Nyt tuntuu jo voimakkaampana tuoksu, suon tuoksu. Rahkasammalet, turve, suopursu, maatuva maa, ne saavat aikaan tämän kertaisen aistielämyksen, joka jää mieliin pitkäksi aikaa. Kesän kuumimpana aikana voin kuvitella täällä kulkiessa kulkijan kokevan runsaan, lämpimän, kostean tulvahduksen, joka täyttää pään aromeilla. Nyt ollaan kylmähkössä tuulisessa säässä ja silti tunnen tuon tuoksun.

Ruskaa on nähtävissä vielä rahkasammalien punaisissa sävyissä ja juolukan punaruskeissa lehdissä.

maaruska

suomaata

Savojärven rantamaisemissa sen luoteispuolella on useita kauniita paikkoja. Männyt ovat sortumaisillaan rantaveteen ja kaartuvat kauniina veden yllä. Rannan maasto on kovahkoa ja sinne tänne on rakennettu istumapenkkejä ja muutama pöytä-penkkirakennelma. Vietän hetken nauttien termospullokahvia ja pienet viipaleet leipää.

sortumaisillaan

Still alive

Kylmä tuuli puhaltaa rannalla ja suojaan päätäni hupulla. Ankaran Koillismaan kylmyys tulee mieleen tässä syystuulessa näillä rannoilla. Olo tuntuu hetken kotoisalta. Tumma Savojärven suovesi ei houkuttele tähän aikaan vuodesta edes käsiä kastamaan.

hyinen-vesi

rannalla

Kahvihetki
Kahvihetki

Viikonlopun kulkijoita, retkeilijöitä tulee vastaan lähes puolenkilometrin välein. Tiedän takanani ja edessäni menevän myös muita samaan suuntaan kulkevia. Täällä ei tarvitse pelätä edes yksin kulkiessaan ja mitä pelkäisikään, ei suo ole useinkaan petoeläinten suosikkikohde ja nekin väistävät ihmistä.

Yksi retkeilyetiketti on, että vaelluspoluilla vastaantulijaa tervehditään. Mukavaa olikin, kun sai niin monia reippaita tervehdyksiä takaisin. Ja pitkospuilla kulkiessa jommankumman vastaantulijan on väistettävä pitkospuiden viereen. Ehkä sen parempikenkäisen.

rantapolulla

Juuri, kun mietin pitkospuilla kulkiessani, miten saisin suon tuoksun pullotettua mukaani, vastaan tulee reipas retkeilijäporukka, jolla on rinkat selissään. Heti terästäydyn kysymään kuvauslupaa. He kertovat olevansa menossa Lakjärven laavulle yöpymään ja kertovat olleensa jo yhden yön jollain toisella laavulla.

Mahtavaa, että vaellusta yöpymisineen voi harrastaa näin lähellä. Reitillensä saa hyvinkin pituutta Kurjenrahkan kansallispuistossa ja siihen yhdistyvillä Kuhankuonon retkeilyreitistöllä ja Vaskijärven luonnonpuiston reitillä.

vaeltajaporukka

 

Suo-oja

Loppumatkasta muistan, että soilla kasvaa karpaloita. Huomaan pariskunnan kyykkivän etäämpänä polusta ja arvaan heidän etsivän juuri niitä punaisia hapokkaita marjoja. Niinpä poikkean itsekin suolle ja sieltähän niitä löytyy. Saan sentään suon makua mukaani. Hyvältä maistuivat sunnuntailounaan aromina ja jäätelön päällä.

suo-oja

Mukava kävelykierros ja aikaa meni noin neljä tuntia ajomatkoineen Turun suunnasta. En kuluttanut aikaa ruoanvalmistukseen vaan nautin valmiita eväitä. Hyvinkin mukavan päiväretken saa aikaan Savojärven kierroksella, kun käyttää myös aikaa nuotioruoanvalmistukseen ja eväiden syöntiin sekä seurusteluun. Matkalla voi myös oppia jotakin lukemalla luontopolun opastetauluja.

luontopolun-opastaulu

  • Matkaa Kurjenpesän luontotuvalle Turusta n. 35 km. Tampereen valtatieltä käännytään Säkylän tielle ja sieltä opastaulu vasemmalle.
  • Palveluja: Kurjenpesän luontotupa, avoinna 8-20 päivittäin, ei henkilökuntaa. Kuivakäymälät ja keittokatokset Kurjenpesän luontotuvan pihalla ja Rantapihalla.
  • Mitä roskia tuot – ne viet itse pois.

Kommentoi