Metsässä sielunmaisema

BLOGIT | Metsässä sielunmaisema

Reppuni mun – uuden repun valinnanvaikeudesta

Retkeily on tullut jäädäkseen tai oikeastaanhan se on jäänyt jo aikaa sitten elämääni. Hyvät varusteet ovat tärkeitä kaikissa harrastuksissa ja liikuntamuodoissa. Retkeillessä tarvitset monenlaista tavaraa mukanasi. Siksi uusi reppu tuli ajankohtaiseksi hankkia. Nykyinen on palvellut noin 5 vuotta ja on tullut todistetuksi sen riittämättömyys, kun mukana on oltava eväitä, vesipullo, tulentekovälineet ja kamera sekä sen lisävarusteet ja varavaatetta ym. Se sopii vielä pyöräilyrepuksi kauppareisuille tai muille lyhyille matkoille.

Sovin Skanssin Partioaitan kanssa tulevani katsastamaan heidän reppuvalikoimaansa. Aika luonteva valinta, kun on kyse retkeilystä. Partioaitasta uskoin saavani asiantuntevaa opastusta uuden repun valintaan. Katsoin etukäteen Partioaitan reppuvalikoimaa netistä ja haarukoin sieltä 4 itseäni kiinnostavaa reppua ja niiden ominaisuuksia, jotta en olisi ihan tietämätön siitä mitä tarjolla olisi.

Kaupassa tutkiessamme kuitenkin omat netin kautta tekemäni ennakkovalinnat hieman muuttuivat ja jätin pois 2 omaa vaihtoehtoa ja sain tilalle 3 uutta. Näin se menee, kannattaa aina käydä katsomassa ja tutustumassa paikanpäällä myymälässä tuotteisiin, ellei sitten ole täysin varma ja tietoinen, mitä on ostamassa. Ainakin nyt se kannatti.

Myymäläpäällikkö Harri Valtamo
Myymäläpäällikkö Harri Valtamo

Reppuja esitteli minulle myymäläpäällikkö Harri Valtamo. Sain hyviä vinkkejä ja suosituksia sopivista repuista, jotka tosiaan itsekin niitä tutkaillessani huomasin hyviksi. Nyt minulla on 2-3 hyvää vaihtoehtoa nimenomaan omiin tarpeisiini, mutta lopullisen päätöksen tekeminen onkin vaikeaa.

Vielä joudun punnertamaan tarkasti mielessäni, mihin käyttöön tarvitsen repun nyt ja tulevaisuudessa. Reppu kuitenkin maksaa lähes 100 euroa tai hieman enemmän, joten on harkittava, minkälaisen ja millä varustuksilla olevan repun hankin. Jos hinta ratkaisisi, niin ostaisin varmasti sen tarjouksessa olevan tuotteen.

Reppuvalikoimasta huomasi, kuinka se on jakautunut 3:lle päävalmistajalle: Fjällräven, Haglöfs ja Osprey. Muitakin valmistajia toki on.

Tässä reppuvalikoimaa teille ja itselleni suositeltavaksi:

HAGLÖFS TIGHT LARGE

                      

25-30 l tilavuudeltaan, hinta 85,00-89,90 €. Värivaihtoehdot: 8 erilaista. Perusreppu, joka istuu selkään hyvin ja on painoltaan kevyt, 730g. Säädettävät olkaimet ja lantiovyö, kuten yleensä kaikissa retkeilyrepuissa. Etuosassa ja sisällä taskut. Kiristyshihnat, jos reppu ei ole aivan täynnä, niin sen saa muotoiltua paremmin selkään istuvaksi. Pisaranmalliset sivuosat laskevat repun painopisteen alemmaksi.

HAGLÖFS CORKER M

Yksi erikoisuus mahtuu aina mukaan. Tilavuus 18l, värejä 3, painaa 820g, hinta 84,90€, juuri nyt tarjouksessa 69,90€. Käytetty osittain kierrätysmateriaaleja. Sivusta täytettävä, joten on helppo purkaa ja täyttää. Toisessa sivutaskussa useita lokerikkoja, päällä pikkutasku. Joustinnyöri etupaneelissa, avainkoukku. Ryhdikäs reppu, joka ei ole nyyhkyttävä mytty, vaikka joutuisikin välillä nurkkaan.

OSPREY TEMPEST 20

                   

Tässä repussa on olemassa naisten ja miesten mallit, jotka on muotoiltu sopimaan naisten ja miesten erilaisille fysiologisille ominaisuuksille paremmin. Tämä reppu on naisten malli. Tilavuus 20l, värejä 3, painaa 640g, hinta 90€. Tässä repussa on useita teknillisiä ratkaisuja, jotka koukuttavat, mutta on mietittävä, ovatko ne kaikki tarpeellisia. Kiinnityspisteet takavalolle, pyöräilykypärälle, jäähakulle ja kävelysauvoille. Tasku lantiovyössä, iso tasku etupaneelissa esim. lisäpusakalle tai hanskoille, selkäosassa tila nestepussille. Tätä reppua en itse osannut valita nettikuvien ja tietojen perusteella. Reppu oli hyvä selässä ja kevyt. Toimivan oloinen.

FJÄLLRÄVEN KAIPAK 28

                  

Perusreppu/vaellusrinkka Fjällrävenilta, ostamalla tämän et tarvitse pitkään aikaan muuta. Valmistettu kestävästä kierrätysmateriaalista, jota voi lisäksi vahata parantamaan sen vedenkestävyyttä. Tilavuus 28l, värejä 4, paino 1040g, hinta 139€. Päälokero on tilava ja siinä on lumilukko. Muita taskuja löytyy päällikannesta 2, etupaneelista vetoketjullinen tasku ja sivuilta 2 taskua esim. vesipullolle. Kiinnityspiste kävelysauvoille ja pilli rintahihnassa. Sadesuoja kuuluu mukaan. On, on tässäkin hyviä ominaisuuksia. Istui myös hyvin selkään. Tämä oli Harrin ehdottama vaihtoehto ”ikuiseksi” (ainakin loppuelämäni retkillä kestäväksi) repuksi.

FJÄLLRÄVEN FRILUFT 35L

  

Perusrinkka päiväretkeilyyn ja pidemmille vaelluksille, jos kuitenkin yövyt kämppä/mökkiolosuhteissa. Tilavuutta löytyy ja rinkassa on alumiiniset tuet ja selkäosa on hyvin hengittävä. Tilavuus 35l, värejä 2, paino 1250g, hinta 159€. Suuri päälokero, päällikannessa on 2 taskua ja nyöritys, laajennettavat sivutaskut ja tasku etupaneelissa. Kiinnityspiste vaellussauvoille ja lantiovyössä taskuja pikkutavaroille. Mukana myös sadesuoja. Hyvä valinta, jos tekee pitempiä kuin vain päivän vaelluksia.Tätä Harri suositteli minulle ensimmäisenä.

Rusinana pohjalla esittelen teille perinteitä kunnioittavan repun:

FJÄLLRÄVEN RUCKSACK No. 21

Klassikkoreppu, josta löytyy kuitenkin tarpeellisia ominaisuuksia. Tilavuus 30l, paino 1210g, värejä 9, hinta 239€. G-1000-kankaan vahvemmasta muunnelmasta tehty, voidaan myös vahata, yksityiskohdissa aitoa nahkaa. Päälokerossa tasku (pehmustettu pohja), johon mahtuu kannettava tietokone. Päälokerossa lumilukko, sisältä löytyy myös irrotettava istuintyyny ja tasku termospullolle. Suuri etutasku ja sivutaskut. Polku- ja katu-uskottava reppu klassikkona. Tämä oli myymäläpäällikön esiintuoma erikoisuus/klassikko.

Nämä kaikki reput ovat mielestäni hyviä vaihtoehtoja. Itselläni kriteereinä olivat repun riittävä tilavuus, tasku ulkopuolella vesipullolle, säädettävät olkaimet ja lantiohihna. Ulkopuolella tasku tai joustinnyöritykset, johon mahtuisi lisäpusakka tai hanskat helposti otettavaksi käyttöön. Helposti avattava pikkutasku pikkutavaroille. Ompeleiden ja repun kokonaisuus valmistettu kestäväksi. Muut lisäominaisuudet olisivat vain plussaa tai sitten turhia minun käytössä. Myös matkailun kannalta ajattelisin repun koon olevan merkittävä, jotta se olisi mukava myös kaupunkilomilla.

Minun vaihtoehdoiksi jää näistä harkittavaksi Fjällräven Kaipak 28 ja Osprey Tempest 20. Nämä kaksi reppua omaavat ne ominaisuudet, mitä pidän tärkeinä ja molemmat tuntuivat selkään sopivilta ja kevyiltä. Fjällrävenin Friluft-malli on hieman liian suuri peruskäyttööni ja jos haluan vaelluksille moneksi päiväksi, tiedän, että Suomen Ladun paikallisosastoltani saan vuokrattua rinkan edulliseen hintaan. Kiitokset Skanssin Partioaitta ja Harri Valtamo!

Jos sinulla on reppu, jota et vaihtaisi, niin kerro meille muillekin siitä laittamalla kommenttia blogiini.

Näillä mennään ja ehkä kuvaan uutta reppuani tulevissa julkaisuissani. Hyvää syksyä ja viekää isä isänpäivänä ulos ja antakaa lahjakortti johonkin häntä kiinnostavaan liikkeeseen! Kyllä isät tietävät itse, mitä haluavat sillä ostaa.

Kommentoi