Metsässä sielunmaisema

BLOGIT | Metsässä sielunmaisema

Palvan laiturissa

Palvan laiturissa kesäkuun alussa

Viikonlopun purjehduksella käväisimme yöpymässä Palvan saaren yhteisaluslaiturissa. Teemana oli tutustua saariin, joissa pääsee myös kävelemään teitä pitkin eli on asutusta. Palvassa en ollut aikaisemmin käynyt. Usein siitä tulee purjehdittua ohitse, joten joskus kannattaa käväistä katsomassa miltä ohikiitävät saaret näyttävät lähemmin tarkastellen. Liian usein tyytyy tuttuun ja hyväksi koettuun laituripaikkaan.

Matkalla Palvaan

Sää oli mukavan aurinkoinen ja lämmin sekä vähätuulinen, joten matka taittui moottorivoimin kotisatamasta Palvan eteläpuolen laituriin. Toisella rannalla (itäpuolella) Palvaa on lossilaituri, joten saareen pääsee Teersalon puolelta myös autolla. Matkaa voi jatkaa Velkuanmaalle Palvan lounaisrannalta lossilla myöskin.

Tutustuimme Palvaan vain sen etelärannan alueella. Siellä sijaitsee Velkuan Pyhän Henrikin kirkko ja koulu. Kirkko onkin kaunis ja kuvauksellinen. Ilta oli rauhallinen, todella hiljainen kauniissa saaressa ja sain kuvattua paljon. Mieleenpainuvia hetkiä kesän alussa lämpimänä iltana, jolloin myöskin ensimmäiset havainnot tämän kesän ja tämän alueen sääskistä tuli koettua.

Ikkunaheijastuma
Ikkunaheijastuma

Ihastuin välittömästi satamaan saavuttuani ympäröiviin näkymiin, kirkkoon, lähes ränsistyneeseen puulaituriin, satamasta avautuviin näkymiin ja luontoon ympärillä. Jos minulla olisi mökki noilla satamasta avautuvilla näkymillä, niin istuisin varmaan jatkuvasti niitä ihailemassa.

Koiranputki
Koiranputki

Kun lähdimme kävelyllemme satamasta, vastaamme tuli mielenkiintoinen ryhmä. Perhe, jonka lapset rullasivat alas satamaan, toinen potkulaudalla ja toinen pyörällä. Seuraavaksi tuli perheenpää mönkijän peräkärryssään ihan selvästi uutuuttaan hohtava ulkohuussi. Äiti juoksi perässä katsellen, miten huussi pysyy paikoillaan ja kainalossaan säkki wc-paperia. Satamasta matka ryhmällä jatkui varmaankin veneellä toiseen saareen mökille, jonne uusi huussi kaiketi oli matkalla. Toivottavasti loppumatka meni hyvin. Ihanan kesäistä touhuilua.

Velkuan koulu
Velkuan koulu

Kevättouhujen tuloksia
Kevättouhujen tuloksia

Pienellä kävelylenkillä ennen iltaruokaa kuljimme koulun ohitse ja sieltä kohti kirkkoa. Kirkko on rakennettu 1793. Venäläiset sotilaat ovat ryöstäneet kirkon irtaimiston Palvan meritaistelun seurauksena v. 1808. Mielenkiintoista historiaa siis löytyy. Kirkko ja Velkuan kirkkomaisema, johon Velkuan kirkon ohella kuuluu myös Velkuan kirkonkylä, on Museoviraston vuonna 2009 julkistamassa inventoinnissa määritelty valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. Ei ihme, noin vanha ja hyvin säilynyt ja todella kaunis kokonaisuus.

Velkuan kirkko
Velkuan kirkko
Kirkko sopii maisemaan

 

Upea lehtikuusi
Kaunis hautausmaa

Metsässä hengenmaisema

Palvan meritaistelun muistomerkki
Palvan meritaistelun muistomerkki

Me ihailimme saaren kylämaisemaa ja kirkkoa ja palailimme lopulta veneeseen iltaruoalle.

Veden väreily heijastuneena venevajan takaseinään
Veden väreily heijastuneena venevajan takaseinään

Puna-ailakki
Puna-ailakki

Illalla kävin vielä lyhyellä kävelyllä saaressa ja ilta-auringon värittämät näkymät olivat upeita.

Komea yksilö
Komea yksilö

Mieleen jäi saaren hiljaisuus. Vettä pitkinhän kantautuvat äänet erittäin hyvin ja kauas. Täällä osattiin olla aika äänettömästi, ikään kuin ketään ei olisi kotona. Itselle tuli olo, että aiheuttaa turhaa melua. Ja niinpä yritti myös itse toimia vähin äänin.

Kannattaa tutustua vähäpätöisiltäkin vaikuttaviin paikkoihin ja saariin, voi kokea ainakin rauhaa ja hiljaisuutta ja kauniita näkymiä.

Herättyäni yöllä, kirkossa oli valaistus. Ulkovalot varmaankin, tosin hetken aikaa luulin, että siellä kummittelee tai tapahtuu jotain outoa…

 

HYVÄÄ JUHANNUSTA JA NAUTTIKAA KESÄSTÄ!

 

 

 

 

 

 

Kommentoi