Metsässä sielunmaisema

BLOGIT | Metsässä sielunmaisema

No nyt ei kyllä olla metsässä

 

SONNI Miina Äkkijyrkkä
SONNI
Miina Äkkijyrkkä

Tulevaa aurinkoista kesää odotellessa (helppo ennustaa, kun aurinko on taivaalla, tosin välillä vain pilvessä) on hyvä jo nyt muistaa aurinkosuojatuotteet ja niiden hankinta. Sen verran kiinnosti minuakin ”Aurinko ja iho”- tapahtuma, että kävin katsomassa, mitä tapahtuma tarjosi. Tapahtuma oli NEO: n järjestämä tiistaina 26.5. NEO on sairaala/lääkärikeskus Turussa (Joukahaisenkatu 6). Enkä ollut siellä aikaisemmin käynytkään, joten menee ihan omaan teemaani, eli kokeillaan uusia asioita.

Aurinko ja iho-teema on itseäni läheltä liippaava tulevaa kesääkin ajatellen, koskapa minulla itselläni tulee oltua merellä kesäisin aikalailla ja siellähän aurinkoa saa riittävästi ja varmasti liikaakin. Nythän viestitetään paljon oikeasta suojautumisesta auringon haittavaikutuksia vastaan. Joitain vinkkejä sainkin ja aion niitä myös noudattaa tulevana kesänä.

Tapahtumassa oli mukana ja yhteistyökumppanina NEO Estetiikan asiantuntijoiden lisäksi Itäharjun ihopalvelu. Heiltä oli mukana esittelijöitä, erilaisia tuotteita auringolta suojautumiseen sekä Visia-ihoanalyysi-laite. NEO:n erikoislääkärit pitivät tietoiskuluentoja auringon haittavaikutuksista, niiltä suojautumisesta ja aurinkovaurioiden hoidoista.

Tuloaulassa olikin heti Itäharjun ihopalvelun tuote-esittelypöydät ja esittelijät ja siinäpä kuluikin hetken aikaa tutustuessa heidän asiantuntemuksellaan uusiin aurinkosuojatuotteisiin. Näytti olevan laatumerkit pöydässä tarjolla: Vichy, Eucerin, La Roche-Posay ja Ave’ne. Ei ihan minun käyttämiäni Niveaa tai Garnier Ambre Solaire.

Mutta mielenkiintoista oli tutustua sellaiseen tuotteeseen, joka ei minulle metsäntyttöselle vielä ollut tullut vastaan eli aurinkosuoja stickissä. Eli aamulla ulos lähtiessään voitelisi ensin itsensä kunnolla voidemaisella aurinkosuojatuotteella ja sen jälkeen päivän aikana voisi stickistä lisätä kriittisimpiin paikkoihin kuten nenänpäähän, otsaan ja leukaan suojaa lisää. Ei hassumpaa, tämän ostoon voin sortua. Ave’nen Very High protection Stick sensitive areas.

Aurinkosuojaa stickistä
Aurinkosuojaa stickistä

Sain myös tuotenäytteen fysikaalisesti (mineraalisuoja) suojaavasta aurinkovoiteesta (Very high protection mineral lotion). Niin…? Siis normaalit aurinkosuojatuotteet vaikuttavat kemiallisesti ja on erikoistuotteita, jotka suojaavat fysikaalisesti eli heijastavat uv-säteet takaisin. Eli se sinkkipastalta näyttävä valkoinen tahna, jota joskus näkee tv:ssä jollain vuorikiipeilijällä tai laskettelijalla nenänpäässä ja poskilla. Melojille ja nyt sitten tietenkin myös purjehtijoille sopiva kreemi. Ehdottomasti aion kokeilla! Vielä vinkkinä sanottakoon, että aurinkosuojatuotteet on hyvä säilyttää viileässä. Laita ne jääkaappiin tai veneessä kylmäboxiin juomatölkkien viereen, niin muistat lisätä suojaa hellepäivänä aina hakiessasi uutta juotavaa!

Kun olin saanut mielestäni tyhjennettyä aurinkosuojatuotetietoutta tytöiltä tarpeeksi ja ilmeisesti saanut kaiken jaossa olleen ilmaistuoterepertuaarin laukkuuni, lähdin sitten kuuntelemaan mielenkiintoista erikoislääkäri Susanna Majasuon luentoa ”Aurinkovaurioiden erilaiset hoitomahdollisuudet”. Kannattaa lukea myös Eeva Lehtisen artikkeli aiheesta.

Luento oli mielenkiintoinen sisältäen tietoutta erilaisista ihosyöpälajeista, suomalaisten ihotyypeistä, uv-säteilyn aiheuttamista haitoista ja vaurioiden korjaamisesta ja hoitamisesta. Hän korosti nimenomaan suojautumisen tärkeyttä, todeten sen olevan tärkein auringon aiheuttamien vaurioiden ennaltaehkäisy. Auringon aiheuttamista vaurioista ja syövistä puhutaan nyt, koska ihosyöpätapaukset ovat lisääntyneet. Varsinkin melanooma, joka on ärhäkin ihosyöpä on lisääntynyt erityisesti nuorilla naisilla.

Jos kuitenkin vaurioita on syntynyt (lieviä, ei syöpiä), niin niihin on olemassa erilaisia hoitoja kuten laser-hoitoja, kemiallisia kuorintoja, paikallishoitoja dermo-kosmetiikkatuotteilla sekä mikroneulaushoitoa.

Auringolta suojautumisessa aurinkosuojatuotteet ovat tärkeitä. Suojakertoimien on hyvä olla 30-50, voiteita tulee käyttää n. 30ml/koko keho, lisätä 2h:n välein ja aina uimisen, hikoilun ja ihon hankaamisen jälkeen. Voiteiden pitäisi olla sellaisia, että ne suojaavat sekä UVA-, että UVB-säteiltä. Hyvä suojaava vaatetus estää myös vaurioita. Vaatteen tulisi olla tarpeeksi vahvaa kangasta. Tästä on omakohtaisia kokemuksia, kun hellepäivänä selkä oli jo kärsinyt/palanut ja ohut hellepaita ei estänyt sen lisäkärsimyksiä, vaan selkä alkoi auringossa kipuilemaan yhä enempi ohuen vaatteen alla. Vasta laitettuani kunnollisen takin selkää vasten kuumottelu loppui vähitellen. Yksi helppo keino suojautua auringolta on pysyä pois auringosta klo 11-15.00 aikaan kesällä, kun Uv-indeksi yli 3.

Luennon jälkeen pääsin testauttamaan kasvojeni ihoa Visia-ihonalyysissä. Olikin mielenkiintoista kuulla ja nähdä, mitä laite ihostani paljasti. Analyysissa sai myös samalla vertailun saman ikäisten naisten ihoon eli oliko ihoni parempi tai ehkä huonompikuntoinen kuin muiden saman ikäisten. Analyysissa kartoitettiin ryppyjen/juonteiden määrää, ihon epäpuhtauksia, aurinkovaurioita/pigmenttivaurioita, huokosia ja näistä ominaisuuksista sai tietyn luvun, joka kertoo sitten tason. No niin, tämähän meitä naisia kiinnostaa!

Käynti NEO:n uusissa toimitiloissa oli mielenkiintoinen. Uudet, modernit tilat olivat selkeät ja opastukset löytyivät helposti. Pihalla oli parkkipaikkaa ja pysäköintihalli (maksuton asiakaspaikoitus) myöskin rakennuksessa.

Ihon hoitaminen ja auringolta suojaaminen on tärkeää. Auringon yksi haittavaikutus on mm. ihon paksuuntuminen ja sehän on nähtävissä helposti kasvoista. Saako sen piiloon meikillä? Itse olen aika huono meikkaamaan, mutta olenkin ollut sitä mieltä kauan, että liika ja jatkuva meikkivoiteiden käyttö ei ole hyväksi iholle. Silti puhdistustoimet kannattaa tehdä päivittäin ja käyttää hyviä voiteita ja kuorinta-aineita sekä kesällä suojata iho aurinkosuojatuotteilla, vaatetuksella ja olemalla riittävästi varjossa. Ihan ”au naturel” ei kannata luontoliikkujankaan olla! 🙂

Kohti aurinkoista kesää suojautumalla!

 

 

 

Kommentoi