Metsässä sielunmaisema

BLOGIT | Metsässä sielunmaisema

Littoisten luontopolulla ja luontoliikuttajista

Tervehdys hyvät lukijat! Minulla on ilo ja kunnia saada osallistua blogikirjoittajana tälle Turun Sanomien uudelle TS Hyvinvointi -sivustolle. Tulen kirjoittamaan luontoon liittyvistä liikuntamahdollisuuksista, retkeilystä, poluista, varusteista, tunnelmista ja muusta aiheeseen liittyvästä. Olen itse pienestä tytöstä lähtien oppinut kulkemaan lähiluonnossa ensin marjoja ja sieniä keräillen ja myöhemmin myös retkeilemällä.

Monenlaiset metsämaisemat ovat jääneet sieluuni: Pohjanmaan lakeudet, Kuusamon vaarat, järvet ja tunturit. Lounais-Hämeessä asuessani minuun tekivät vaikutuksen jylhät hongikot ja monenlaiset pikkujärvet. Turun tietä ja hämäläisten härkätietä kulkien matkani on tällä kertaa päätynyt tänne Turun seutuville. Täällä meren läheisyys, jalopuumetsiköt, rantamänniköt ja -kalliot ovat minulle nyt uutta nautittavaa.

Rantakallio

Metsässä sielunmaisema -blogin yhtenä tarkoituksena on innostaa teitä lukijat kohtaamaan lähiluontoa eri tavoin. Metsän rauhoittavaa vaikutusta on nykyään tieteellisesti tutkittu. Jo kahdenkymmenen minuutin oleskelu metsässä laskee verenpainetta. Tällaista tutkimustyötä voitte kokeilla omakohtaisesti. Metsässä ollessanne muistakaa rauha, kiireettömyys ja nauttikaa kaikilla aisteillanne.

Littoisten hiekkaranta

Littoisten luontopolku

Tunnelmoidaan hetken aikaa vielä lumisissa maisemissa, joista saimme nauttia vielä jokunen viikko sitten. Kiersin Littoisten luontopolulla aurinkoisena talvipäivänä helmikuun puolivälissä. Polulle pääsee kahta kautta: joko Littoisten hiekkarannalta tai vastarannalta Verkatehtaan asuinalueen läheisyydestä Kuovinluodosta.

Opastaulu

Molemmilta rannoilta lähtee opastukset luontopolulle. Polku on yhteen suuntaan n. 3 km pituinen, eli matkaa tulee yhteensä 6 km, jos käy polunpäässä ja palaa takaisin samaa reittiä. Muutaman tunnin verran saa varata aikaa siis tälle polulle.

Littoisten järven rantaa

Hiekkarannalta lähdettäessä vastaan tulee aika pian lintutorni, jolta näin kevätaikaan voi käydä tiirailemassa lintuja. Jonkin matkan päässä on Järvelän rantasauna, jossa on avantouintimahdollisuus talviaikaan. Sen ohitettuaan polku jatkuu välillä kulkien mökkiteitä ja välillä metsäpolkua.

Lintutorni.

Järvelän rantasaunan avanto.

Opasteina polulla on muutamia keltaisia metalliviittoja ja muutamissa puunrungoissa näkyy keltaisia rengasmaalauksia. Luontopolun havaintotauluista suurin osa oli kuitenkin repeytynyt tai kuvat puuttuivat kokonaan.

Suuntaopaste

Lähempänä Kuovinluotoa polku tulee mäkisemmäksi. Jos vain jaksat kulkea Kuovinluotoon asti, niin käy ihmeessä tutustumassa mielenkiintoiseen Verkarannan tehdasasuinmiljööseen. Polulla ei ole nuotiopaikkaa, joten repussa kulkee juomapullo ja pikku evästä tarpeen mukaan.

Metsää

Reissullani vastaantulijoita oli polulla muutama: fatbike-pyöräilijöitä(läskipyörä), muita patikoijia ja koirantaluttajia. Järvellä oli vielä silloin kantavaa jäätä, koskapa muutama hiihtäjä suksi rantajäällä sekä varjoliitäjä liiteli selällä. Kulkijoita siis oli mukavasti iltapäiväaikaan liikkeellä. Liikenteen äänet kuulivat vielä hyvin metsään asti, joten kaupungin läheisyys tuntuu tällä polulla.

Sielunmaisemaa

Ihan pakko on laittaa muutama kuva erikoisesta matkanvarren putiikista Pilipali-puodista. Tämä löytyy osoitteesta Vanha Littoistentie 63. Kaikille vanhasta tavarasta kiinnostuneille todellinen aarre. Itse sain puodin pihaa katsellessani inspiraation romupuutarhasta, ja sellainenhan voi olla muodissa aina.

Pilipali-puoti

Junkgarden
Roskauskielto
Tämä pätee myös luontopoluilla ja tulipaikoilla

Luontoliikuttajat

Turun seudulla toimii useita aktiivisia luontoliikuttajia, kuten Suomen Ladun jäsenyhdistyksiä: Armonlaakson Vaeltajat ry, Turun latu, Kaarinan Kulkijat ry, Raision Rinkka ry, Kuhankuonon latu ja Polku ry ja maaseudulla mm. Lounais-Hämeen Retki ry, Härkätien Vaeltajat ry, Loimaan Latu ry jne.

Poimin muutamia vinkkejä näiltä lähiseudun liikuttajilta. Tulossa on mm:

  • Kaikille avoimet pyöräilyt alkaen 28.4. ja Kevätretki Haunisiin 26.5. Turun Latu
  • Savojärven kiertopolkureitti 14.5. Kuhankuonon Latu ja Polku ry
  • Esitelmä rotkoista 25.3., Laavuilta 27.4. sekä 6.5. Iltaretki Luonnonmaalle Armonlaakson vaeltajat

Lisätietoja löydätte näiden yhdistysten nettisivuilta, joille olen laittanut linkit suoraan tai löydätte niiden tiedot Suomen Ladun- sivuilta.

Forssan seudulla on mahdollista osallistua kevään aikana muun muassa Hämeen luontokeskuksen (Metsähallitus) järjestämälle 24.4. linturetkelle Torronsuolle

Lisäksi paikallinen Erärenki lumi/suokenkäilyttää väkeä kevätpäiväntasauksen retkellä 21.4. Torronsuolla sekä 2. pääsiäispäivänä ”Aamu suolla” -retkellä samaisella suolla.

Turun lintutieteellinen yhdistys järjestää linturetkiä muun muassa Ruissaloon. Tulossa on pöllöretkiä 13.3. ja 20.-21.3. sekä ”Opastettu lintukävely Ruissalossa” 14.3. Tly:n nettisivustot ovat mielestäni erinomaiset ja linkkejä löytyy sitä kautta myös muihin luontoon liittyviin yhdistyksiin ja luontokohteisiin.

Lintutornilta katsottuna

Uusi tuttavuus oli netistä löytyvä Likiliikkuja-sivusto. Käykääpä katsomassa mitä sieltä löytyy. Ja varsinkin kaikki, jotka liikuttamista tekevät voisivat päivittää tietojansa ja tapahtumiansa sinne.

No nyt päästiin alkuun. Jatkossa otan mukaan siipiä, kiikareita, kameran käyttäjiä, neli- ja kaksijalkaisia, pyörillä kulkevia ja mitä te keksitte ehdottaa. Mikä on mieliretkipaikkasi, mihin luontoliikuntalajiin haluaisit tutustua? Laita vinkkiä minulle.

Voit merkitä Instagramissa retkikuviasi hashtagilla #tsreppunimun, niin ne nousevat blogini sivussa olevaan Instagram-kuvagalleriaan. Metsässä sielunmaiseman löydät myös Instagramista käyttäjänimellä @metsassasielunmaisema. Pysykää mukana!

Kuvat ja video: Teija Teerimäki.

Kommentoi