Metsässä sielunmaisema

BLOGIT | Metsässä sielunmaisema

Kyllästyttääkö keväinen katupöly – lähde metsään

Katujen pölyäminen ja kaiken vihreän kuorruttuminen samaan harmauteen alkaa kyllästyttää ja kaipaa välillä keuhkoihinsa raitista ilmaa. Jos vain mahdollista, niin lähde metsään vähän kauemmaksi. Hyviä laajoja retkeilykohteita löytyy noin tunnin ajomatkan päästä tai lähempääkin: Naantalin Luonnonmaan uusi retkeilypolku, Torronsuo, Kurjenrahkan kansallispuisto, Virttaankangas (Harjureitti) ja Teijo.

Teijon kansallispuistossa
Teijon kansallispuistossa

Kävin itse viime lauantaina Teijossa, uusimmassa kansallispuistossamme. Sää oli kirpeän kylmä, pohjoistuulinen pikkupakkaskeli, jonka pakkasvaikutus tuulen kanssa varmastikin läheni -10ºC:tta. Mutta tulipa mukavasti pohjoisen tytön mieleen pohjoisen kylmän kirpeät syys- ja kevätkelit. Ja heti, kun pääsi metsän sisään huomasi, kuinka ilma on raikasta ja helppoa hengittää. Vihreys ympärillä oli rauhoittavaa. Todellista metsäterapiaa. Aurinkoinen päivä kruunasi retken valollaan ja antoi hieman tarvittavaa lämpöäkin.

Kohti valoa.
Kohti valoa.

Teijoon pääsee Salon keskustasta (suorin tie) tai Perniön kautta. Retkeilyalueen päälähtöpaikka ja luontotalo, joka ei vielä ole auki (24.4.-31.8.2015 joka päivä) sijaitsee Teijon kylästä n.6 km etelään Mathildedalissa. Teiden varsilla on hyvät opasteet. Koko Teijon alueen tienvarsilla on käytetty samanlaisia soikeita vihreitä opastuskylttejä (Teijon ruukkikylät). Retkeilyreiteille pääsee useammastakin kohtaa, mutta itse lähdin Luontotalon kohdalta. Kannattaa lukea Teijon kansallispuiston opastuksista ja kohteista Luontoon.fi-sivuilta.

Luontotalon opaskyltti.
Luontotalon opaskyltti.

Ensimmäisen veryttely/lämmittelykierroksen voi tehdä kulkemalla n 4-5 km pitkän Jeturkastin lenkin, jonka varrella on muinaisranta. Se on ajalta n.9000 eKr. Aallot ovat heiluttaneet kiviä ja ne ovat hiotuneet pyöreiksi. Tällä hetkellä paikka sijaitsee n. 80 m merenpinnasta. Paikka on vaikuttava ja siellä voi havaita myös kivipaaseja (hautapaikkoja?). Tämän polun varrella ei ole tulipaikkoja, joten voit jättää eväsreppusi autoon ja vasta palattuasi tempaista selkääsi ja jatkaa matkaasi muille poluille ja tulipaikoille.

Opaskyltti Jeturkastin lenkille.
Opaskyltti Jeturkastin lenkille.
Keväisiä virtauksia.
Keväisiä virtauksia.
Muinaisrannalla.
Muinaisrannalla.
Luontotalo.
Luontotalo.

Matkaa voit jatkaa Luontotalon kohdalta Matildajärven toiselle rannalle tai pidemmälle kohti Nenustannokkaa. Tulosta opaskartta mukaasi, se helpottaa, kun tiedät edes nimeltä paikan, minne olet menossa. Opasteet reitillä on paikannimien mukaan merkitty.

Matildajärven pohjoisrannalla on useita tulipaikkoja ja laavuja. Leuto talvi on aiheuttanut ongelmia niiden puuhuoltoon. Jää ei ole ollut tarpeeksi kantavaa ja sen vuoksi viimeksi marraskuussa on viety puita näille tulipaikoille. Seuraavan kerran sinne päästään, kun jäät sulavat ja matka taittuu puiden kanssa veneellä. Voit ottaa mukaasi Luontotalon rantasaunan puuvarastosta puita lähtiessäsi vastarannan tulipaikoille. Nämä tiedot antoi Anne Muuri, kysellessäni puuhuollosta retkeni jälkeen. Myös Luontotalon pihalla on tulipaikka ja puuvarasto. Jos jäät ovat sulaneet, on sinne todennäköisesti ehditty viemään veneellä puita lisää.

Hyvät tulipaikat ja mahdollisuudet valmistaa nuotioruokaa.
Hyvät tulipaikat ja mahdollisuudet valmistaa nuotioruokaa.
Matildajärveä.
Matildajärveä.

Pohjoisrannalle lähtiessäsi alkaa luontopolku saunarannasta ja polulla on erilaisia virikerasteja: tunnistustehtäviä linnuista, kasveista, kaloista. Hauskaa oheispuuhastelua vaikka lasten kanssa. Järven toiselle rannalle paistaa kauniisti aurinko. Ainakin sorsapariskunta oli virtaavalla paikalla uiskentelemassa ja kauempana järven jäällä siinteli jotain valkoista, todennäköisesti joutsenia.

Lounas valmistumassa
Lounas valmistumassa

Helppo retkilounasvinkki on lohifilee hiilloksella loimutettuna, perunat ja kasvisnyytit. Perunat voit keittää edellisenä päivänä lähes kypsiksi ja kääriä retkelle mukaan folioon. Kasvisnyytteihin laita paprikaa, sipulia, kesäkurpitsaa pilkottuina, ripaus suolaa ja nokare voita ja kääri folioon. Kypsyvät tulenloimotuksessa hetkessä. Voita ja suolaa mukaan sekä valmiita eväsleipiä, salaatti rasiaan, kahvia/teetä termokseen tai nokipannukahvitarvikkeet ja jotain makeata. Lounas on valmis! Muista, että ulkona ruoka maistuu, varaa tarpeeksi syötävää.

Nuotioperunat valmiina.
Nuotioperunat valmiina.
Nokipannukahvi tulossa.
Nokipannukahvi tulossa.

Kaikki mukanasi kantamasi roskat viet mennessäsi pois. Tulipaikoilla ei ole roska-astioita. Varaudu retkeillessä myös puukolla ja retkikirveellä sekä sytytyspaloilla, niin saat tulenteon helpommin onnistumaan. Sanomalehdet eivät ole hyviä syttymään. Jos käytät niitä kuitenkin, niin älä jätä ylijäämävarastoasi roskittamaan tulipaikkoja, ne vain kostuvat ulkona. Puukolla voit vuolla kiehisiä halosta tai hakkaa halot mahdollisimman ohuiksi tulentekoa varten. Harjoittelu tekee mestarin.

Näillä pitäisi tulenteko onnistua.
Näillä pitäisi tulenteko onnistua.

Kulkijoita oli aikaisen kevään lauantaina useita kymmeniä, pariskuntia, perheitä ja ilahduttavasti myös nuoria. Kesällä järvi tarjoaa myös uintipaikan sekä kalastusmahdollisuudet. Laavuilla voi yöpyä tai varata varaustupia. Polkupyöriä sekä erilaisia pelivälineitä on mahdollista vuokrata luontotalolta, samoin kanootteja yhteistyötahoilta. Geokätköilyä voit myös harrastaa Teijossa.

Vielä niin aikaista kevättä.
Vielä niin aikaista kevättä.
Metsän rauhaa.
Metsän rauhaa.

Patikointimatkaa retkelläni tuli n.10 km ja aikaa kului kotoa ja takaisin yhteensä 8h (Turun seudulta lähtien). Retkeilemällä saat energisimmätkin lapset, lemmikit, anopin ja vävyn tainnoksiin. Raitis ulkoilma, liikunta ja hyvä ruoka sekä metsän terveyttävät voimat uuvuttavat mutta antavat seuraavaan yöhön nautinnollisen unen.

Älä jätä matkaasi Teijoon ja Mathildedaliin tähän, vaan tutustu myös paikallisiin yrityksiin ja kohteisiin. Alueelta löytyy 2 vierasvenesatamaa, useita kahviloita ja ravintoloita, alpakkapuoti, käsityökeskus, mökki- ja caravankylät, golfkenttä, hiihtokeskus, ruukkialueita. Olisi useamman päivän retki tutustua monipuoliseen paikkaan kerralla. Aina voi tulla uudestaan!

Teijon keskustassa.
Teijon keskustassa.

Kevään merkkejä alkaa pikkuhiljaa näkymään luonnossa. Niitä bongaillen kevätkin etenee nopeammin. Kauniita kevätpäiviä ja hauskoja retkiä toivottelen teille kaikille!

Kommentoi