Metsässä sielunmaisema

BLOGIT | Metsässä sielunmaisema

Kustavissa pikaisesti

Kyllähän se on niin, että Kustavi on saaristomme yksi kirkkaimmista kruununjalokivistä. Tästä ovat varmasti samaa mieltä siellä asuvat, mökkeilevät ja myös vierailulla käyvät matkailijat. Kustavissa on runsaasti nähtävää, koettavaa ja katseltavaa ja ennen kaikkea ihanaa merellistä luontoa. Toukokuinen viikonloppu antoi nopeasti koettunakin hengästyttävän kokemuksen nautittavaa saaristoluontoa, merta ja kauniita maaseutu – ja saaristonäkymiä. Hento koivujen  ja ruohon viherrys, lintujen viserrys ja lämmin auringonpaiste kruunasivat kirkkaasti kokemukseni.

Kustavin kaunista saaristoa
Kustavin kaunista saaristoa

Vuosnaisten satama

M/S Viggen ja Vuosnaisten satama
M/S Viggen ja Vuosnaisten satama
Kevätpörriäiset liikkeellä
Kevätpörriäiset liikkeellä

Vartsalan lossin rantaan saavuttuani olin jo kylläinen matkanvarren näkymistä. Vuosnaisten meriasemalla tuttu vierasvenesatama odotti matkailijaa. Satamasta M/S Viggen liikennöi Vuosnaisista Brändön Åvaan Ahvenmaalle päivittäin. Brändöstä voi jatkaa lautalla Manner-Ahvenanmaalle. Nyt viikonloppua vasten autoilijoita olikin liikkeellä molempiin suuntiin. Tuollainen auto/ autolautta matka Ahvenanmaalle Kustavista käsin voisi olla hauskaa vaihtelua suurilla risteilyaluksilla kulkemiseen. Yöpyminen pienissä saarissa matkan varrella ja tutustuminen niiden palvelutarjontaa voisi yllättää uusilla positiivisilla kokemuksilla. Veneilyä itse harrastamattomalle autolauttakokemus tuo saariston kauneuden uudella tavalla lähelle.

Merihait seikkailemassa

Kalle Salminen ja Eetu Salminen sekä Krista-alus täynnä innokkaita meripartiolaisia.
Kalle Salminen ja Eetu Salminen sekä Krista-alus täynnä innokkaita meripartiolaisia.
Merihait lähtöaskareissa
Merihait lähtöaskareissa

Vuosnaisten satamassa tapasin lauantaiaamuna Uudenkaupungin Merihait, jotka olivat viikonlopun seikkailuretkellään Pohjanmeren troolari Kristalla. Merihait ovat meripartiolaisia, jotka opettelevat merellistä toimintaa maalla ja merellä. Nyt heitä oli liikkeellä 14 seikkailijaa ja 4 johtajaa. Kalle Salminen, Eetu Salminen, Pyry-Sakari Salonen ja Jenna Vahvanen olivat luotsaamassa innokkaita meripartiolaisia viikonlopun seikkailutoimintaan Kustavin Kivimaalle.

Pohjanmeren troolari Krista
Pohjanmeren troolari Krista

Pohjanmeren troolari Krista on hankittu partioveneeksi vuonna 1975 ja on tällä hetkellä Suomen pisimpään toiminut partioalus. Viimevuonna aluksella on purjehdittu n. 1000 mailia. Näppärästi alus irroitettiin Vuosnaisten laiturista ja Krista pyörähti merelle. Kiitokset teille Merihait lyhyestä haastatteluhetkestä ja mukavia seikkailuja!

Luontokokemuksia

Isokoskelopariskunta asettui mökkirantaan odottamaan aamuauringon lempeää herätystä
Isokoskelopariskunta asettui mökkirantaan odottamaan aamuauringon lempeää herätystä
Kustavin kaunista saaristoa
Kyhmyjoutsen hautomassa
Kustavin saaristoa
Kustavin saaristoa
Meren kultaista viljaa
Meren kultaista viljaa

Loppuviikonloppu antoi miellyttäviä luontokokemuksia mereltä käsin ja Kustavin saaristossa viihtyen. Aivan upeaa oli nauttia kesäisen lämpimästä päivästä, auringonpaisteesta, hienosti sujuneesta jääkiekkomatsista, saunasta ja hyvästä seurasta. Luontoäänien kuuntelu ja lintujen elämän seuraaminen sekä lämmin ilta rentouttivat selkeästi työviikon jälkeistä stressitilaa ja uni maistui kellonympäri saaren rannassa.

Kustavin Käsityökylä ja Savipaja

Kustavin Käsityökylä
Kustavin Käsityökylä

Kustavin Käsityökylä ja Savipaja sijaitsevat ajettaessa Kustavista Turkuun päin Kustavintietä, jolta käännytään Iniöntielle, jota jatketaan n. 4 km. Käsityökylässä kesäaikaan on toiminnassa keramiikkapaja ja -myymälä, hopeapaja, sepänpaja, kahvio, Paratiisipaja (sisustus- ja kynttilämyymälä) ja tekstiilitupa. Sesonkiaikana on luvassa kotieläintarhaa ja leikkialuetta lapsivieraille. Muina aikoina palvelevat keramiikkapaja ja kahvio.

Kustavin Savipajan tuotteita
Kustavin Savipajan tuotteita

 

Paratiisipaja täynnä mukavaa tavaraa
Paratiisipaja on täynnä mukavaa tavaraa
Houkuttelevat kesäkassit
Houkuttelevat kesäkassit

Täällä tarttuu mukaan monenlaista ostettavaa, joten varaudu siihen. Kauniit keramiikkatuotteet tehdään lyijyttömiksi astianpesukonetta, uunia ja mikroaaltouunia kestäviksi käyttö- ja koriste-esineiksi. Monenlaista muutakin tuotetta myymälöistä löytyy, kynttilöistä vaatteisiin ja lautasliinoihin. Kahviossa on miellyttävä istahtaa kesäiselle kauniille terassille nauttimaan kahvista ja jäätelöstä tai paikan erikoisen hyvistä munkeista sekä rauhoittua katselemaan luonnonkaunista ympäristöä.

Kalassa Kustavissa

Kustavi on kalastajien suosiossa, hyvät kalansaaliit sen tietenkin ovat saaneet aikaan. Ahvenet ja hauet maistuivat minullekin. Toimintaa riittää kesäaikana ja parasta minusta on vain lomailla ja nauttia merellisestä luonnosta.

Kala-Eemelit mielipuuhassaan
If Daddy ain’t happy, ain’t nobody happy
Oisko yksi vielä mahtunut mukaan..
Oisko yksi vielä mahtunut mukaan..

Kustaviin vielä palaan, siellä on monta hyvää vierasvenesatamaa: Katanpää, Loothola, Peterzens ja Vuosnainen sekä Isokarin majakkakin odottaa vielä.

Kommentoi