Metsässä sielunmaisema

BLOGIT | Metsässä sielunmaisema

Kultaranta Kuru – leppoisaa tunnelmaa kauniissa rannikkometsässä

Sumuinen ja aurinkoiseksi kääntyvä syysaamupäivä houkutteli lähtemään metsään kuvailemaan ja vetämään raitista ilmaa sisäänsä. Luonnonmaalla on polkureitti, joka on tullut tutuksi viime vuosien aikana. Siellä on tullut kierrettyä useampaankin kertaan. Reitti on lyhyehkö, mutta sopii päiväretkeläisille.

Kultaranta Kuru sijaitsee Naantalista Rymättylän suuntaan ajettaessa Rymättyläntien oikealla puolella ennen Särkänsalmen siltaa Kalliotien varrella. Eli n. 7km Naantalin keskustan kohdalta Rymättylän suuntaan (alikulkutyömaa on valmis) ja auto on sopiva jättää parkkiin Kultaranta Resortin parkkipaikalle, joka on Virventielle vasemmalle käännyttäessä heti vastapäätä Kalliotietä.  Polkureitille pääsee kävellen ylittämällä Rymättyläntie ja lähtemällä Kalliotielle. Sitä kävellään noin 1/2 kilometriä ja polku lähtee opasteiden mukaan oikealle.

Tästä polkureitti lähtee

Reitillä on kaksi ympärysreittiä: Ilveskallion reitti ja Legendaarinen ketunlenkki. Kartan voi tulostaa Kultaranta Resortin sivuilta. Sillä pärjää päiväretkeilijä. Reitti on hyvin opastettu ja viitoitettu sinisellä nauhalla ja Ilveskallion reitti punaisella. Puissa on siellä täällä valkoisia maalattuja palloja. Niitä kun seuraat, et eksy. Tällä reitillä ei ole juurikaan merkitsemättömiä ylimääräisiä polkuja sinne sun tänne.

Opasteet ovat hyvät, seuraa myös puissa olevia valkoisia palloja.

Polku on toteutettu Turun Aikuiskoulutuskeskuksen matkailu- ja luonnonvaraopiskelijoiden ja Kultaranta Resortin yhteistyönä. Polku kulkee Kultaranta Resortin 80 hehtaarin ulkoilualueella.

 

Poluilla on yksi tulipaikka, Karpaloisen laavu, Legendaarisella ketunlenkillä (tuo omat puut, jos haluat tulistella) ja Ilveskallion reitillä oli aiemmin hyvät tulipaikkavarusteet Kolmen solan Koivulassa. Nyt ne olivat hävinneet…?

Karpaloisen laavu
Karpaloisen laavu
Näkymää Karpaloisen laavulla
Näkymää Karpaloisen laavulla

Polkujen varrella on siellä täällä myös mukavia levähdyspaikkoja syödä eväitä. Puuceet löytyvät Kolmen solan Koivulasta, Ilveskallion reitin levähdyspaikalta. Polkureitti on yhteensä n. 5 km pitkä, jos kiertää molemmat polut. Sopii hyvin lapsiperheille ja nimenomaan päiväretkeilyyn. Ilveskallion reitillä on hieman vaikeakulkuisempaa kallioista osuutta, mutta siitä selviää. Reitillä on erilaisia rakenteita, uusia ja vanhoja. Kaikkea en kerrokaan, jotta ensikertalaiselle jää yllätyksiäkin.

Kallioita kiivettäväksi
Kallioita kiivettäväksi
Yksi useista levähdyspaikoista

Reitillä et joudu niin syvälle metsään, ettet kuulisi Rymättyläntien liikennemelua. Eli täydellistä hiljaisuutta tällä reitillä ei saa. Lintujen ääniä kuuluu monenlaisia tikasta lähtien. Muista eläimistä ei ollut havaintoa tällä kierroksellani. Valitsemalla aikaisen aamun/aamupäivän löydät enemmän hiljaisuutta, eikä muita kulkijoita vielä näy.

Maisemat ovat kauniita rannikon kallioisia mäntymetsiä sammaleineen ja jäkälineen, vähän kuin pohjoisessa esim. Kuusamon vaaroilla tai Kainuussa.

Kultaranta Kuru on mukavan leppoisa kierrettävä ja sijaitsee lähellä Turkua, Raisiota ja Naantalia. Maisemat ovat ihailtavan kauniita ja metsä koskemattoman näköistä. Itselläni kului koko reitin kulkemiseen, valokuvaamiseen ja eväiden syöntiin ja rentoiluun Karpaloisen laavulla yhteensä noin reilu kaksi tuntia. Mukavasti riittää päiväliikunnaksi ja retkeilyksi viikonloppuna.

Hauska ja toimiva yksityiskohta Karpaloisen laavulla, räystäsvesi tippuu oikeaan paikkaan.
Hauska ja toimiva yksityiskohta Karpaloisen laavulla, räystäsvesi tippuu oikeaan paikkaan.

 

Markon Herkkulaavu
Markon Herkkulaavu

Jos nyt et tuonut omia puita eikä nuotionsytytys onnistunut tai tiedät sen jo etukäteen, voit poiketa Markon Herkkulaavulla ostamassa savulohta, ihanan herkullisen näköisiä rönttösiä tai muita herkkuja evääksi polkureitille tai viemisiksi kotiin. Savustettu appelsiini-pippurilohi oli todella hyvän makuista. Markon Herkkulaavu sijaitsee Kultaranta Resortin ja Kultarannan (Särkänsalmentien ja Luonnonmaantien) risteyksen tuntumassa. Laavu on auki pe-su n. klo 10.00-17.00.

Nam, nam. Tämä ei ole tietenkään mainostamista, kun TS:ssä ei saa nykyään mainostaa kuin bloggareita ;).
Meindlin vaelluskengät ovat osoittautuneet hyviksi retkilläni. Tämä ei ole mainos :).

Retkeilijän varusteista voisi sen verran mainita, että lenkkikengillä pärjää ihan hyvin. Poluilla märimmillä kohdilla on yleensä pitkospuita. Sateisella säällä tietenkin hyvä vaihtoehto on kumisaappaat tai sitten on jäätävä kotiin. Jos retkeilee paljon, silloin vaelluskengät on hyvä hankinta. Reppu on välttämätön, jos haluaa kantaa evästystä ja tulentekovälineistöä tai muuta ruoanvalmistusvälinettä mukanaan.

Reppuostoksille olenkin menossa piakkoin. Siitä voisin kirjoitella seuraavaksi. Nykyinen reppuni on ollut hyvä, mutta alkaa rakoilemaan ja välillä tuntuu liian pieneltä, kun kamera on mukana.

Nautinnollisia syksyisiä retkeilyhetkiä muillekin, iloa silmään!

Kommentoi