Metsässä sielunmaisema

BLOGIT | Metsässä sielunmaisema

Keuhkokarstojen irrottelua lähimaisemia ihaillen

Talvi alkoi ennenaikaisesti taittumaan kevääseen, olkoonkin sitten vaikka satunnaista lämpiämistä. Kuitenkin hiihtokelit jäivät, niistäkin sai nauttia hiukan pidempään tänä vuonna kuin viime vuonna.

Naantalin vierasvenesatamassa.

Lumien sulettua ja teiden puhdistuksen alettua oli mukava aloittaa polkupyöräily. Ensimmäisen pidemmän reissun jälkeen vaihdoin retkiajokkini käytettyyn, minulle uuteen 24-vaihteiseen Crescent-polkupyörään.

Kuparivuorelta
Kuparivuorelta.

Naantalista on helppo lähteä sujuville pyöräilyreissuille pitkin pyöräteitä, Raisioon, Turkuun, Maskuun ja kohti saaristoa. Mäkiosuudet Turun suuntaan ovat loivahkoja ja vaihdepyörällä helposti sujuvia. Rymättylään ajettaessa tulee moninkertaisesti haastetta vastaan. Mäet ovat jyrkempiä ja niitä on enemmän. Ne odottavat vielä kesäisempiä kelejä.

Röölän silakkanuottamarkkinat.
Röölän silakkanuottamarkkinat.

Röölän silakkanuottamarkkinoilla tuli käytyä auton avustuksella ja tehtyä pieni kierros kovin tuulisena päivänä Röölästä Aaslan suuntaan Kirveenrauman sillalle asti. Matkaa Naantalista tulisi n. 30 km yhteen suuntaan.

Kirveenrauman sillalla
Kirveenrauman sillalla.

Nuottasilakkamarkkinoiden kauppiaat ennättivät karata tuulen mukana pois, kun saavuimme iltapäivällä klo 14.00 paikalle.

Honkarinteen tilan huopatuotteita
Honkarinteen tilan huopatuotteita.
Perinteistä
Perinteistä.

Dikseli eli silliperinnekeskus oli kuitenkin auki, mutta aukioloaikaa oli enää vähän jäljellä. Museonhoitaja suositteli tulemaan kesäisempään aikaan uudestaan ja käyttämään katseluun ja tutustumiseen enemmän aikaa. Senpä teenkin myöhemmin.

Silliperinnekeskus Dikseli.
Silliperinnekeskus Dikseli.
Silliperinnekeskus Dikseli
Silliperinnekeskus Dikseli

Mukava reitti on Naantalista ja Raisiosta (ensin Naantalin suuntaan Raisiontietä) lähteä Maskun suuntaan Maskun- ja Lietsalantietä ja kiertää ns. Ohensaarentien lenkki. Matkaa tulee n. 20, lähemmäs 30 km, riippuen, onko lähtöpaikkasi Naantalissa vai Raisiossa.

Matkalla voi poiketa Wanhan Nestorin kirpputorille vaikka kahville tai poiketa Stenbergan Linnavuorelle kuvailemaan tai ottaa vaikka eväät matkaan ja nauttia niistä kallion päällä.

Ohensaarentiellä
Ohensaarentiellä.

Maisema on kaunista maaseutumaisemaa, ja reitti on sopivasti haastavaa mäkineen. Koko ajan saa pyöräillä asfaltoidulla tiellä ja pyörätiellä. Ohensaarentiellä ei ole paljoakaan autoliikennettä, joten se on aika turvallista kiertää, vaikkei siellä olekaan erillistä pyörätietä.

Maaseutupyöräilyä
Maaseutupyöräilyä.

Hyvä reissu tulee myös Ruissaloon, siihen menee tosin aikaa useampi tunti (matkaa yhteen suuntaan Ruissalon kylpylään asti Naantalista 20 km), joten se soveltuu Naantalista lähtien viikonlopun retkeksi. Kun sattuu mukavan lämmin ja aurinkoinen keli, reissu menee enimmäkseen nautinnon puolelle. Matkalla voi poiketa Raisionlahden lintutornille, Marjaniemen näköalatornille. Ja Ruissalohan on täynnä erilaisia kohteita ja kahviloita.

Marjaniemen näkötornilta
Marjaniemen näkötornilta.

Maaliskuun alun viikonloppuna tuli poikettua naistenpäivän kahville ja leivokselle Ruissalon kylpylään. Sen jälkeen jaksoikin taas ajaa takaisin.

Näillä jaksoi takaisin
Näillä jaksoi takaisin.

Tällä pyörämatkalla vauhdin ollessa välillä kohtalaisen hyvä, pääsi kyllä eroon vuosikymmenien keuhkokarstoista. Jälkeenpäin olo oli todella hyvä ja hengitys kulki ilmavammin.

En ole saanut samaa vielä aikaiseksi edes juoksemalla, olisiko sitten vauhdista ja matkasta kiinni ja siitä, että vaihdepyörällä ylämäkeen polkeminen on jotenkin luonnikkaampaa kuin juokseminen. Erinomaista intervalliharjoittelua siis ja ilmaiseksi hikeä ja räkää.

Minulle ulkoilmaliikunta on tärkeä fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin lähde. Jos joku asia painaa mieltä, enkä saa siihen ratkaisua, lähden ulos kävelemään, juoksemaan tai pyöräilemään. Takaisin tultuani asia on ehkä selkiytynyt, ratkaisu löytynyt tai ainakin olen saanut paremman olotilan fyysisesti ja sen myötä henkisesti.

Liikunta tuli pikkuhiljaa tehokkaampana elämääni, ja aloitin kunnon kohentamisen pitkillä kävely- ja sauvakävelylenkeillä. Vähitellen nostin rasitusta, kun huomasin, että jaksan enemmän. Juoksun aloitin sadasta metristä. Sauvakävelylenkeillä pururadoilla aloin jossain vaiheessa juosta ylämäet sauvat apunani. Nyt pyöräily sujuu ja nautin näistä hyvistä pyöräilymahdollisuuksista täällä Turun seudulla.

Turusta voi tietenkin tehdä nämä matkat toiseen suuntaan ja tulla tervehtimään Naantalin hiljalleen heräävää kesäkaupunkia. Varmasti jokin vanhan kaupungin kahviloista tai ravintoloista on auki, ja keskustassa on myös uudempiakin löytöjä kuten Martelino ja Cafe Akseli.

Naantalin vanhaakaupunkia
Naantalin vanhaakaupunkia.

Pyöräilyä voi harrastaa arkiliikuntana yhdistämällä tavalliseen kauppareissuun hieman pidemmän reitin, ja poiketa nauttimaan keväisistä vaikutelmista vaikka paikallisiin puistoihin. Itselle Kuparivuoren kallioille ajaminen tuo lisäkilometrejä normikauppareissulle ainakin 6-7km.

Kuparivuorella Naantalissa
Kuparivuorella Naantalissa.

Nautinnollisia pyöräilyhetkiä! Oman kunnon, omien toiveiden mukaan, näitä pyöräilytiemahdollisuuksia kannattaa käyttää. Poikkeaminen maaseudun mutkaisille ja mäkisille teille voi tuoda uutta tuntumaa asfalttikiitäjällekin.

Itse laittaisin ylle silloin jotain huomioväriä. Pyöräilykypärä on tietenkin päässä aina pyöräillessä, ja usein se kasvaa kiinni päähän niin, ettei muista edes kauppaan poiketessaan ottaa sitä pois.

Edelleenkin laittakaa retkikuvianne instagramissa hashtagilla #tsreppunimun ja saatte ne näkyviin blogin Instagram-kuvagalleriaan.

Kommentoi