Metsässä sielunmaisema

BLOGIT | Metsässä sielunmaisema

Kahden järven kierros

Olikin jo ihan liian pitkä aika siitä, kun tavallinen retkeilijä viimeksi oli kunnon metsäretkellä. Onneksi viime lauantaina oli sellainen hetki, että puoliväkisin ja ihan ex tempore-pohjalta sain kaverin mukaan metsään. Etsin Kuhankuonon retkeilyreiteiltä sopivan mittaisen itselleni uuden reitin, Kahden järven kierroksen ja matkaa kertyisi n.10km. Automatkaa kertyi noin 1 tunnin verran Turun kupeesta Yläneelle Pyhäjärven etelärannalle Valasrantaan.

Matkalla oli pitkästä aikaa mukava havainnoida maaseudun tapahtumia ja bongata ensimmäiset joutsenparvet ruokailemassa Paattisten pellolla. Vaikka kuvani ei ihan onnistuneetkaan aamupäivän harmaassa valossa ja omistamallani kauko-objektiivilla, niin tunnelma kohosi heti keväiseksi. Valasrannan tanssipaikan parkkipaikalta oli helppo lähteä viitoitetulle reitille, jota kierretään vastapäivään. Pakkasta oli ehkä juuri muutama aste ja aurinko vielä tässä vaiheessa pilvien takana.

Joutsenten kevätparveilua
Joutsenten kevätparveilua
Opaskartta Valasrannan parkkipaikalla
Opaskartta Valasrannan parkkipaikalla
Opastetaulu, Kahden järven kierros
Opastetaulu, Kahden järven kierros

Reitti kiersi metsässä ja ainakin puolet matkasta teitä pitkin (metsä- ja mökkiteitä). Polku oli siis helppokulkuinen, kuten esittelyteksteissä luvattiin. Uutta lunta oli satanut ohut kerros edeltävinä päivinä ja polku alla oli suurimmaksi osaksi metsäosuuksilla jäinen. Varovainen piti olla koko ajan ja vaelluskengät olivat paras valinta tälle reitille tähän aikaan. Polkua oli kuljettu talven aikana, joten sitä oli helppo seurata maastossa. Lisäksi puissa oli oranssiset nauhat Kuhankuonon 3:lla sinisellä pallomerkinnällä. Lisäksi risteymissä oli puiset opastusviitat, tosin niin vanhat, että jäkälät peittivät kirjoituksia.

Kuhankuonon retkeilyreitistön opasteita
Kuhankuonon retkeilyreitistön opasteita
Opasteita Kuhankuonon reitistöllä
Jotain piilossa
Oranssiset opasnauhat olivat tarpeellisia. Seuraa niitä.
Oranssiset opasnauhat olivat tarpeellisia. Seuraa niitä.

Metsä- ja mökkitieosuuksilla oli samat oranssiset merkinnät tien varren puissa, mutta harvakseltaan. Vähän jälkeen puolen välin on nuotiopaikka Elijärven rannan läheisyydessä, mutta kuten yleensä, ei polttopuita. Saimme tulet kuitenkin aikaiseksi keräämällä lähistöltä kuivia oksia ja sen verran puupalikoita löytyi, että nokipannukahvit ja nokimakkarat saatiin valmistettua. Siinä oli hyvä levähtää ja nauttia eväistä.

Nokipannukahvit tuloillaan
Nokipannukahvit tuloillaan

Elijärvi oli vielä jäässä ja nyt alkoi aurinko näyttäytymään pilvien takaa. Voisin hyvin kuvitella kevään edetessä, kuinka lintujen sekä mahdollisesti sammakoiden äänet ja touhut ovat havaittavissa tällä taukopaikalla. Reitin yli kulki monessa kohdin metsän eläinten polkuja, joten varsin eläimellistä seutu tuntui olevan. Varmuudella tunnistin ainakin peuran, hirven ja jäniksen jälkiä ja joitain pieniä tassun painaumia, ehkä ketun.

Elijärvi
Elijärvi
Elijärvi maaliskuussa
Elijärvi maaliskuussa
Jälkiä lumessa
Jälkiä lumessa

Loppumatka menikin aika vauhtia kulkiessa ja reitin loppuosuudella oli jo mukavan näköistä harjumaastoa kallioineen. Reitin varrelta pitäisi löytyä myös Kattilakallion hiidenkirnut, joiden etsiminen unohtui täysin (ovat heti alkumatkasta). Myös lumipeite olisi vaikeuttanut etsintää. Reitin varren metsät ovat enimmäkseen  talousmetsiä  ja talven aikana tehtyjen hakkuiden tulokset olivat nähtävillä teitten varsilla. Näyttäviä nuo puupinot. Kovaa metsänuudistusta eli hakkuuta Varsinais-Suomessa tällä hetkellä. Puutavara kulkee taas vetäville vientimarkkinoille. Tästä syntynee taas temmellyskenttä, kun asioita katsotaan vihreiden silmälasien läpi. Kompromissien etsijä kaivannee taas sitä…

Puupino
Puutavaralla on vetoa taas

 

Sammalmätäs
Sammalmätäs

Lopulta päästyämme Valasrannan parkkipaikalle takaisin katsoin kännykkäni oheisohjelman S Health:in tuloksia ja se oli laskenut matkan pituudeksi 11,4 km, otettujen askelten määräksi 16277 ja kalorikulutukseksi 517kcal. Aika hyvä suoritus. Ja olo oli sen mukainen, todella upea olo rankahkon suorituksen jälkeen raittiissa pikkupakkasilmassa auringon paisteessa ja keuhkojen hengittäessä raikasta metsäilmaa. Mahtavaa! Mukana ollut työstressiä välillä poteva kulkijakin huomasi raikastuneensa ja rentoutuneensa retkellämme.

Pyhäjärvi oli myös vielä jäässä ja läheisellä Valasrannan saunalla olisi ollut mahdollisuus avantouintiin, jos olisin sen hoksannut aiemmin tutkia. Lauantaisin klo 14-19 ja maksu 5€, kahvi +kahvileipä 2€. Seuraavalla kerralla sitten. Kesällä sitten tanssia tarjolla.

Valasrannalla
Säkylän Pyhäjärvi

Voin suositella tätä reittiä sen puutteista huolimatta hyväkuntoisille liikkujille ja vaikka polkujuoksijoille kesäisempänä aikana. Lapsien kanssa todennäköisesti liian pitkä. Nuotiopaikka ei ole kummoinen ja ne puuttuvat puut. Huomauttaisin vielä puisten opasteiden puutteista (viidakoituminen ja jäkälöityminen, kaatuvat, jos pikkusormella tönäisee…).

Odotan innolla pääsiäisen kauniita aurinkoisia ja lämpimiä päiviä. Silloin sopisi vielä pitempi reitti päiväaikaiseen retkeilyyn. Viime kevättalvena kävin Teijon kansallispuistossa, josta löytyy monen pituista reittiä ja useita tulipaikkoja, Savojärven kierros 6km Kurjenrahkan kansallispuistossa sopii myös lapsien kanssa kierrettäväksi.

Hyvää ja ulkoiluun sopivaa pääsiäistä!

Kommentoi