Metsässä sielunmaisema

BLOGIT | Metsässä sielunmaisema

Etelätuulelta suojassa – Mossalan hyvässä huomassa

Kuten usein hyvät asiat elämässä tapahtuvat ennalta arvaamatta, nurkan takaa tupsahtaen, niin kävi meillekin tutustuminen Mossalaan. Olimme ottaneet viikonlopun teemaksi purjehdusreissullemme tutustumisen lähiseudun saariin, joissa voisi myös kävellä teitä pitkin. Perjantai-iltana ajoimme heikossa tuulessa koneella suoraan Palvan laituriin. Siellä tutustuimme saareen ja valokuvailimme. Siitä retkestä kertoilen myöhemmin toisessa tarinassa. Lauantaiaamuna jatkoimme matkaa kohti etelää.

Palvan laiturilta

 

Lauantain purjehdus sujui luovimalla kohti etelää. Tarkoituksena oli katsoa löytyisikö Åvensorista eli Ahvensaaresta laituria tilapäiseen kiinnitykseen. Luoviminen sujui hyvin ja minäkin jopa kokeilin luovimista hetken aikaa. Vielä on siinä harjoiteltavaa.

Åvensorin kaivosrakennusten jäänteitä
Åvensorin kaivosrakennusten jäänteitä

Åvensorin yhteysaluslaiturilla oli kuitenkin taulu, jossa ei sallittu muiden kuin yhteysaluksien tai purkavien ja lastaavien alusten kiinnittyminen. Joten jouduimme jatkamaan matkaa eteenpäin suunnitelma B:n mukaan eli Mossalaan. Sinne onkin lyhyt matka Åvensorista. Keli alkoi olla jo hieman sateinen ja harmaa. Kumpikaan meistä ei ollut aikaisemmin käynyt Mossalassa ja en itse odottanut juuri muuta kuin Palvan kaltaista yhteysaluslaituria, johon sallitaan tilapäinen kiinnittyminen.

Mossalan yhteysaluslaituri

Tuuli oli etelästä ja yltyisi vielä illan ja yön aikana kovemmaksi, joten Mossalan laituri olisi hyvä suoja yöksi. Saavuimme jo hyvissä ajoin puolenpäivän jälkeen, koska Åvensoriin ei haluttu tutustujia 🙂 . Yritimme kyllä katsoa löytyisikö Åvensorin rantamilta metallisia kiinnittymisrenkaita, mutta emme löytäneet eikä ankkurointi olisi hyödyttänyt, kun ei ole rantautumiseen jollaa tai kumipaattia. Siellä olisi ollut mielenkiintoista käydä katsomassa vanhan kalkkikaivoksen jäänteitä ja hieman kävellä.

Saariston lomakeskus
Saariston lomakeskus

No, mutta meitä odottikin ihan selvästi Mossala ja siellä Saariston lomakeskus. Mossala on saari sekä kylä Houtskarissa, joka tällä hetkellä kuuluu Paraisten kaupunkiin. Mossalan kautta kulkee Saariston rengastie.

Ylläri olikin minulle aikamoinen. Netistä kun en ollut ehtinyt tutustua millään lailla koko saareen ja joskus on ihan mukava saada yllätyksiäkin. Eli mahtavat laiturit veneille, valitse mikä vaan paikka, koska muita ei ollut kuin yksi moottorivene vieraspaikoilla, eikä illan tullen juuri muitakaan veneitä. Mutta kaikkea muuta sitten löytyikin.

Tanssilava
Tanssilava

Kiiruhdin tietenkin kysymään sataman palveluista vastaanotosta ja sain kuulla, että juuri tänä päivänä olisi mm. ”Läskiä ja perunoita”-tapahtuma, joka sisältää runsaan buffet-ruoan Houtskarilaiseen perinteiseen tapaan. Lisäksi tapahtumassa olisi tarjolla musiikkia. Greta Sundström musisoimassa. Lisäksi paikalla olivat GM-cruisingin kokoontumisajoporukka sekä illaksi tulossa ”MC Ylikypsät kinkut” eli kauniimmin sanottuna motoristileidit. No, mikäpä meidän jäädessä sellaiseen seuraan.

Polkupyörävuokrausta
Polkupyörävuokrausta
Yhteysalukselle menijöitä
Yhteysalukselle menijöitä
Yhteysalus Antonia
Yhteysalus Antonia

Alueella on näköalatorni, frisbee-kenttä, mökkejä, Caravan-alue, Camping-alue sekä varaussaunoja. Wc:t ja suihku sekä sähkö- ja vesi kuuluivat venepaikkaan. Polkupyöriä näytti olevan vuokrattavana. Ravintolassa on A-oikeudet ja ruokatarjontaa. Alue oli laaja, siisti ja hyvin hoidettu. Ihan selvästi maakautta tulevien vierailijoiden suosiossa. Venepaikkoja on 40 ja laiturit on uusittu pari vuotta sitten. Yhteysalus Antonia kulkee useita kertoja päivässä Mossalan ja Iniön väliä, lisäksi Houtskarin kautta pääsee lossien avulla paikalle.

Frisbeekenttä
Frisbeekenttää
Juhannusta odotellessa
Juhannusta odotellessa

Paikka houkuttikin hetimmiten laajempaan tutustumiseen, kunhan nälkäiset matkalaiset saisivat valmistettua herkullisen grilliruoan ja tietenkin nautittua napoihinsa sen. Kuvasta voitte sitten havaita kipparin käsityksen siitä, kuinka kuusenkerkillä voi maustaa lihaa eli emännän pienemmälle pihville on laitettu yksi kuusenkerkkä. Aika epäluuloista 🙂 . Katso toisenlainen vaihtoehto edellisestä blogijutustani ”Villiyrttikurssilla”.

Kipparin käsitystä kuusenkerkillä maustamisesta
Kipparin käsitystä kuusenkerkillä maustamisesta
Lohkoperunoita ja sipulia kaasu-uunissa, salaattia sekä jälkiruoaksi omenarahkaa
Lohkoperunoita ja sipulia kaasu-uunissa, grillipihvit, salaattia sekä jälkiruoaksi omenarahkaa

Kömmyytettyäni kipparin syönnin jälkeen liikkumaan ruokalevon sijaan, lähdimme näköalatornille ja sieltä heti kävelylenkille Mossalan etelärannalle asvalttitietä pitkin. Matkaa kertyi tiellä yhteensä reilu 6 km edestakaisin. Ja samalla tuli nautittua saariston kauniista kylämaisemista. Mossalan etelärannalla on lossi, joka tulee Houtskarin saaresta. Sieltä kautta virtasikin illan syöminkeihin tai muuten vaan Saariston lomakeskukseen jatkuvasti lossin rantautumisen jälkeen autoja, moottoripyöriä ja polkupyöräilijöitä.

Idyllinen näkymä

Aikamatkailua menneisyyteen

Matkalla näköalatornille
Olisikohan Destialle hommia tässä?
Olisikohan Destialle hommia tässä?
Puolukan kukinta-aikaa
Puolukan kukinta-aikaa

Aikataulussa ollaan. Juhannusruusu.
Aikataulussa ollaan. Juhannusruusu.

Koiranputkea
Houtskari-Mossala-lossi
Houtskari-Mossala-lossi
Kauniita venevajoja Houtskarin puolella
Kauniita venevajoja Houtskarin puolella

Hyödynsin kävelyllä jokamiehen oikeuksiani, löydettyäni tien läheltä sopivan niityn ja keräsin sieltä horsmaa, mesiangervoa, nokkosia ja metsämansikanlehtiä. Pussiin ja myöhempää käsittelyä varten talteen.

Metsäkurjenpolvi
Metsäkurjenpolvi

Lopulta olimme niin väsyneitä, että meitä ei saanut tanssilattialle eikä syöminkeihinkään. Omat grillaukset oli hyödynnettävä pois ensin. Poikkesimme kuitenkin katsomassa, miltä ruoka näytti ja oliko paikalla paljon väkeä.

Läskiä ja perunoita-tapahtuma on varsinkin paikallisten ja mökkiläisten suosima. Väkeä oli ravintola täynnä.

Punainen paroni vai paholainen
Punainen paroni vai paholainen

GM cruisingin porukka näytti viisikymmenlukulaisilta fiftareilta kuten amerikankaaransakin. Hauskoja autoja ja eivät kuulemma välttämäti kuluta niin paljon bensaa kuin luulisi. Moniin on vaihdettu uudempia moottoreita ja sen vuoksi kulutus on laskenut. Lisäksi ekoreppu on pieni, koska autoilla on ikää ja näistäkin monet ovat käytössä maksimissaan kolmekymmentä päivää vuodessa eli ovat museokilvillä. Hauskaa harrastusta ja yhteenkuuluvaisuuden tunnetta tulee, kun samanhenkiset kerääntyvät silloin tällöin yhteen.

Illalla kaunis auringonlasku vangitsi lopullisesti Mossalan lumoihin. Emme todellakaan olleet ainoita, jotka nauttivat herkästä tunnelmasta pehmeän pastelleissa ilta-auringon sävyissä.

Tänne tulen varmasti vielä useammankin kerran. Helposti saavutettavissa Turun suunnasta veneellä ja autolla ja hyvät palvelut, näköalat, liikuntamahdollisuudet, ravintola ja hyvä satama. Paikka houkuttelee viettämään pitemmänkin ajan satamassa; kauniilla ilmalla voi ulkoilla ja sateisemmalla ilmalla pidellä sadetta mukavassa satamassa.

Seuraava aamu valkeni kirkkaana, aurinkoisena ja aika tuulisena. Kotimatka sujui hyvin myötätuulessa ja loppumatkan kovassa sivutuulessa olikin jo vääntämistä ja kallistelua ihan tarpeeksi. Onneksi oli reivattu purjeita pienemmiksi jo edeltävänä päivänä.

Mossalalle ja Saariston lomakeskukselle toivotan hyvää ja vierailurikasta kesää!

Prut, prut…

Kommentoi