Metsässä sielunmaisema

BLOGIT | Metsässä sielunmaisema

Elokuun aurinko, kuu ja tähdet

Elokuu on minulle mieluisa kuukausi, ollut kai aina. Tänä vuonna olen ollut kiireinen, mutta ehdin yhtenä viikonloppuna käymään hieman pidemmän purjehdusmatkan elokuisella merellä. Sattui olemaan melkein täysikuu ja elokuussa se onkin erityisen nautittavaa katseltavaa, ilmojen ollessa vielä lämpimiä ja öiden pimeitä. Tähdenlentojakin luvattiin, mutta minulle riitti pelkkä kuutamokin. Yöpurjehdustakin voi harrastaa elokuisina öinä. Osaatko merimerkkien valotunnukset?

sadetta

Sadetta ja aurinkoa.jpg

Tällä kertaa rantauduttiin ennen pimeän tuloa, vaikka iltaan se menikin. Matkalle mahtui kovahkoa sivu- ja vastatuulta ja hetken aikaa oikea myräkkä sateineen, tumman pilven alle joutuessamme. Reivausta oli tehtävä matkan varrella, jotta liian voimakas kallistus saatiin aisoihin ja matka saattoi jatkua helpommin. Saaristossa voimakas tuuli saattaa äkillisesti puuskissa puhaltaa voimakkaastikin tultaessa jonkin saaren suojasta taas avoimemmalle vedelle.

kolmekuuta

Yön pimetessä nousi kaunis kuu kirkastuneelle taivaalle. Mikäs siinä ollessa, lilluessamme rauhallisessa satamassa kuu valaisimena. Taas oli pyyhkäisty työajatukset pois. Harrastus vei muihin maisemiin, muihin ajatelmiin. Tätä tarvitaan. Pakko saada nollata itsensä ja keskittyä muuhun vapaa-aikana.

kuutamo

Aamulla kävelyä jo syksyn väreihin kääntyvässä saarimiljöössä. Olimme Torsholmassa. Torsholma on yksi Brändön kunnan saarista itäisellä Ahvenanmaalla. Torsholman satamassa on pieni laiturintynkä, johon kiinnittyä ilmaiseksi. Kauppa on parin sadan metrin päässä ja autolautta lähtee eteenpäin parin kilometrin päässä olevasta lauttasatamasta. Brändön saaria on ketjutettu silloilla toisiinsa ja siellä voi vaikka pyöräillä muutamia kymmeniä kilometrejä pohjoisen Jurmon läheltä Bolmöstä Åvan ja muutaman muun saaren ja Brändön pääsaaren kautta Torsholmaan asti.

saaristoa

navetta

omenat

siltoja

torsholmaa

Aamuisen kävelyn jälkeen purjehdus jatkui Kihtiä pitkin etelään ja sieltä itään päin kohti Airistoa. Ensin luovittiin kapteenin suureksi tyydytykseksi (onneksi leppoisassa tuulessa, kirjoittajan huomautus). Ilma alkoi kirkastumaan ja elokuu näytti parhaimpia puoliaan iltaa kohti. Aurinko paistoi ja tuultakin oli purjeille sopivasti. Sininen taivas valkoisine ja harmaine pilvineen sekä auringon kilotus merestä, purjeveneiden kaunis ohikiitäminen ja leppoisa tunnelma olivat viikonlopun kohokohdat.

torsholma

meriloisto

 

sinitaivas

katamaraani

Tällä viikolla olen miettinyt kuinka onnekkaita me saadaan olla täällä kauniissa, rauhallisessa Suomessa kaukana suurilta ikäviltä luonnonmullistuksilta, maanjäristyksiltä, tsunameilta, pyörremyrskyiltä ja suurtulvilta. Katsellessani veneemme lippua vasten kauniin vaalean sinistä taivasta, ei tarvinnut ihmetellä, mistä Suomen lipun värit tulevat. Ollaan onnellisia ja kiitollisia kotimaastamme ja kunnioitetaan sitä, mitä meillä on ja tehdään siitä vielä parempaa.

suomen lipun varit

Yöksi saavuimme tuttuun veneseuran saaritukikohtaan. Illan pimettyä oli hauska taskulampun valossa kulkea saaren pimeillä kallioilla ja tähyillä kuutamoa ja merellä tuikkivia meritähtiä (merimerkkejä).

Ensi viikonlopuksi on luvattu harmillisen matalapaineista keliä. Mitähän silloin kannattaisi tehdä? No voisi mennä ainakin sienimetsään. Niin, ja jotain muinaistulien yön juhlaakin vietellään merellä ja maalla. Sataako vai paistaako, mutta sieniä syntyy sateella ja niitähän voi paistaa.

 

 

Kommentoi