Maalaiskaupungin Mademoiselle

BLOGIT | Maalaiskaupungin Mademoiselle

Uskalla enemmän!

Tiedättekö mitä minä kaipaan elämääni? Enemmän ihmisiä, joilla on rohkeutta nousta vastustamaan epäoikeudenmukaisuutta ja sortoa.

Kirjoitin joitain vuosia sitten Kiva-koulusta. Yksi ohjelman merkityksellisimmistä opetuksista on, että kiusaamista ylläpitävät nimenomaan hiljaiset hyväksyjät, ne jotka näkevät ja kuulevat, mutta eivät välitä tarpeeksi puolustaakseen kiusattua.

Luulit ehkä pelastavasi oman nahkasi olemalla hiljainen hyväksyjä, mutta sinä päivänä, kun itse olet kiusaajan kynsissä, toivoisit enemmän kuin mitään muuta jonkun olevan puolellasi. Jonkun, joka osoittaisi, ettei sinussa ole sellaista vikaa, joka oikeuttaa toisen kohtelemaan sinua siten kuin kohtelee.

Ihmekös tuo, jos koulukiusaaminen on ongelma, kun me aikuiset näytämme siihen niin oivallista esimerkkiä. Luin juuri aihetta käsittelevän artikkelin, joka vahvisti ajatukseni siitä, kuinka tunneilmapiiri tarttuu ihmisyhteisöissä. Mitä korkeammalla hierarkiassa joku keikkuu, sitä suurempi vaikutus hänen luomallaan tunnelmalla on.

Koululuokassa opettaja on ilmapiirin luoja. Opettajanhuoneessa rehtori. Jos opettaja voi huonosti, oppilaat aistivat sen ja voivat alkaa oireilla. Opettajan tärkein työväline on oma persoona. Siitä pitää pitää huolta. Sitä pitää suojella.

Hyvissä sielun ja ruumiin voimissa jaksaa lasta opastaa rakkaudella ja ymmärryksellä. Oppilaskaan ei aina ole parhaassa terässä. Häneltä on turha vaatia jotain, mihin hän ei sillä kertaa pysty.

Opettajan on herkeämättä tarkkailtava viestejä, joita oppilaille välittää. Sanat ovat vain jäävuoren huippu.

Oppimista ja kasvua tukeva ilmapiiri syntyy siitä, että lapsi kokee olevansa hyväksytty, rakastettu ja tärkeä osa yhteisöään. Hyväksytty juuri sellaisena kuin on, puutteineen ja vahvuuksineen, hyvinä ja huonoina päivinä.

 

 

 

Kommentoi