Liikunta

LIIKUNTA | Eeva Lehtinen |

Yöjuoksu tavoittelee ennätystä tunnelmallisessa jokirannassa

Kun pimeys saapuu ensi viikon lauantaina Aurajokirantaan, sadat juoksijat lähtevät matkaan.

Aurajoen Yöjuoksu juostaan tänä vuonna viidennen kerran.
– Meillä on juhlavuosi ja jokainen, joka on osallistunut kaikkiin juoksuihin saa muistomitalin, tapahtuman markkinoinnista vastaava Pia-Lotta Luomala kertoo.

Idea Turun Urheiluliiton tapahtumaan syntyi halusta tuoda Turkuun ainutlaatuinen, matalan kynnyksen juoksutapahtuma.
– Yöjuoksutapahtumia on järjestetty maailmalla jo pitkään. Mietimme, että Turun keskusta on niin upea paikka, että tänne kannattaa tuoda tällainen tunnelmallinen tapahtuma, järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Rami Urho sanoo.

Yöjuoksu on kasvanut vuosi vuodelta.
– Tähän mennessä ennätys on 700 juoksijaa, ja tänä vuonna odotamme uutta ennätystä. Uskomme, että paikalle tulee 800 juoksijaa. Kovin paljoa suuremmaksi tapahtuma ei tällä konseptilla edes voi kasvaa, Urho sanoo.

Mukana hauskanpitäjiä ja tosijuoksijoita

Aurajoen Yöjuoksussa on valittavana viiden ja kymmenen kilometrin matkat. Mukana on juoksijoita laidasta laitaan.
– Ei tarvitse olla himojuoksija, sillä kyseessä on leppoisa ja rento tapahtuma. Moni tulee esimerkiksi työ- tai kaveriporukalla mukaan. Kaikki eivät juokse koko viittä kilometriä, vaan kävelevät osan matkasta ja pitävät hauskaa, Luomala sanoo.

Rami Urhon lisää, että kyseessä on kuitenkin kunnon juoksutapahtuma, jossa kymmenen kilometrin reitti on tarkastusmitattu.
– Tapahtumassa juostaan myös kovaa, ja reitti on siihen todella hyvä. Mukana on joka vuosi Suomen huippujuoksijoita, jotka pinkovat täysillä ja juoksevat kauden kärkiaikoja.

– Osalle aika on todella tärkeä, jos esimerkiksi tähtää puolimaratonille. Tästä saa hyvää osviittaa siitä, missä nyt mennään kunnon kanssa. Ajanotto on virallinen, joten aika on vertailukelpoinen. Mukana on tietysti myös niitä, joille aika on aivan yhdentekevä, Urho toteaa.

Lähtö ja maali Forum Marinumilla

Lauantai-iltana matkaan lähdetään iltakymmeneltä. Sitä ennen on yhteinen, ohjattu alkulämmittely.

Lähtö ja maali sijaitsevat Forum Marinumin edustalla. Forum Marinumilta juostaan Linnankatua Martinsillalle asti. Martinsillan ylityksen jälkeen jatketaan joen itäistä rantaa jokilaivojen ja teatterin ohi aina Aurasillalle saakka.

Aurasillan ylityksen jälkeen käännytään Läntiselle Rantakadulle ja matka jatkuu pitkin jokirantaa Meritullinkadulle, josta noustaan jälleen Linnankadulle. Tässä vaiheessa viiden kilometrin juoksijat kurvaavat maaliin ja kymmenen kilometrin juoksijat lähtevät uudelle kierrokselle.

Vapputunnelmaa kannustusjoukoissa

Huhtikuisena iltana lämpötilat voivat laskea lähelle nollaa.
– On hyvä olla lämmintä päällä, vaikka juostessa tuleekin lämmin, Pia-Lotta Luomala muistuttaa.

Jokiranta on hyvin valaistu, joten pimeyteen ei tarvitse varautua.
– Reitti on Suomen upeimpia. Pimeässä jokirannassa, porukassa juoksemisessa on oma tunnelmansa. Reitti on kauttaaltaan valaistus, joten liiasta pimeydestä ei tarvitse murehtia, Rami Urho sanoo.

Aurajoen Yöjuoksu juostaan tänä vuonna juuri ennen vappua.
– Jokilaivat ovat silloin jo auki, joten toivottavasti matkan varrella on paljon kannustajia. Alue koristellaan vapputyyliin, ja maalissa jokainen saa munkin, jotta menetetyt energiat saadaan takaisin, Luomala toteaa hymyillen.

Mahdollinen tuotto ohjataan Turun Urheiluliiton lasten ja nuorten yleisurheiluharrastuksen tukemiseen.
– Tapahtuma on lunastanut paikkansa turkulaisena juoksutapahtumana Paavo Nurmi Marathonin ja Ruissalonjuoksujen rinnalla. Haluamme liikuttaa ihmisiä ja tukea nuorten liikkumista, Urho toteaa.

Aurajoen Yöjuoksu la 29.4. Lähtö klo 22 Forum Marinumin edustalta. Ilmoittautumiset tapahtumaan Turun Urheiluliiton verkkosivuilla.

Kommentoi