Liikunta

LIIKUNTA | Eeva Lehtinen |

Vanhemman ja vauvan yhteinen harrastus

Pienen lapsen vanhemman voi olla hankala löytää aikaa harrastuksille. Kun vauvan voi ottaa mukaan liikkumaan, onnistuu harrastaminen huomattavasti helpommin, kun ei tarvitse miettiä lapsenvahdin järjestämistä. Ja vauva toimii liikkuessa hyvänä lisäpainona.

Neljä kuukautta vanhojen kaksosten, Monan ja Melvinin, äiti Niina Bark saapuu Turun Urheiluliiton Jumppalaan tuplavaunujen kanssa. Bark käy vauvojen kanssa perjantaisin babypumpissa ja tiistaisin vauvabic-tunnilla.
– Kuulin tunneista ystävältäni. Asumme kymmenen minuutin kävelymatkan päässä, joten tänne on helppo tulla, Bark kertoo.

Vauvabic-tunneilla äidit jumppaavat vauvojen makoillessa jumppamatolla. Liikkeiden toteutuksessa on ajateltu raskauden aiheuttamia muutoksia äitien kehossa.
– Yleensä on hyvä odottaa kaksi kuukautta synnytyksen jälkeen ennen aloittamista. Tällä tunnilla emme tee hyppyjä, sillä säästelemme lantionpohjan lihaksia. Vatsalihasliikkeissä on vaihtoehtoja niille, joilla vatsalihakset eivät ole vielä palautuneet, kertoo ohjaaja Maarit Lorentz.

Tunnilla käytetään erilaisia välineitä, kuten jumppapalloa ja steppilautaa.
– Tänään meillä on keppijumppaa, koska se tekee hyvää yläkropalle. Äideillä on usein hartiat jumissa muun muassa imettämisestä, Lorentz sanoo.

Lorentz ohjaa myös babypumppi-tuntia, jossa vauva on sylissä ja toimii punttina.
– Vauva on mainio lisäpaino, ja hien saa pintaan varmasti, Lorentz toteaa.

Niina Barkin nelikuiset kaksoset Mona ja Melvin makoilevat tyytyväisinä lattialla samalla, kun äiti jumppaa. Kuvat: TS/Marttiina Sairanen ja Jori Liimatainen.
Niina Barkin nelikuiset kaksoset Mona ja Melvin makoilevat tyytyväisinä lattialla samalla, kun äiti jumppaa. Kuvat: TS/Marttiina Sairanen ja Jori Liimatainen.

Niina Bark liikkui ahkerasti ennen kaksosten syntymää, joten liikuntaa on luonnollista jatkaa myös uudessa elämäntilanteessa.
– Olen aiemmin käynyt ryhmäliikuntatunneilla ja lenkkeillyt. Synnytyksen jälkeen olen käynyt vaunulenkeillä koiramme kanssa. Nyt kun päivisin on aikaa, on tosi hauskaa, että voin tulla lasten kanssa tänne. Hikiliikunta pitää järjissään, Bark hymyilee.

Hän on iloinen vauvatuntien rennosta ilmapiiristä. Tunneilla toimitaan aina lasten ehdoilla.
– Tarpeen tullen voi imettää tai lähteä vaikka tunnilta kesken kaiken pois. Tänne on matala kynnys tulla. Rennon tunnelman takia uskalsin itsekin tulla tänne näiden kahden kanssa, Bark toteaa.

Musiikin soidessa ja äitien jumpatessa lapset näyttävät viihtyvän hyvin. Pienimmät makaavat jumppamatolla ja ihmettelevät, mitä ympärillä tapahtuu. Vähän vanhemmat lapset konttaavat ympäri salia ja leikkivät leluillaan. Vauvat tutustuvat samalla myös toisiinsa.

Mia Laakso (vas.) ja Jonna Hurme tykkäävät käydä vauvabicissä, koska on helpompi harrastaa, kun lapset saa ottaa tunnille mukaan. 2-vuotias Pete viihtyy Mia-äidin sylissä ja Jonna Hurmeen 8 kuukautta vanha Noora-tyttö liikkuu pitkin salin lattiaa.
Mia Laakso (vas.) ja Jonna Hurme tykkäävät käydä vauvabicissä, koska on helpompi harrastaa, kun lapset saa ottaa tunnille mukaan. 2-vuotias Pete viihtyy Mia-äidin sylissä ja Jonna Hurmeen 8 kuukautta vanha Noora-tyttö liikkuu pitkin salin lattiaa.

Vanhempi saa harrastuksista vastapainoa kotona olemiselle. Miia Laakso saapui vauvabic-tunnille kaksivuotiaan Peten ja neljä kuukautta vanhan Aadan kanssa.
– On tosi tärkeää, että pääsee kotoa ihmisten ilmoille. Aloitin aikoinani tämän jumpan Peten kanssa ja nyt käyn täällä Aadan kanssa. On mahtavaa, että Pete voi olla mukana tunnilla ja leikkiä autojensa kanssa, Laakso sanoo.

Vauvaharrastukset ovat hyvä keino tutustua muihin vanhempiin, jotka ovat samassa elämäntilanteessa.
– Ei tulisi harrastettua, jos ei saisi otettua vauvaa mukaan. On myös kiva, kun täällä näkee muita äitejä, kahdeksan kuukautta vanhan Nooran äiti Jonna Hurme sanoo.

Ohjaaja Yuniel Dieguez otti Laura Kaarniharjun Julius-pojan syliinsä tanssimaan.
Ohjaaja Yuniel Dieguez otti Laura Kaarniharjun Julius-pojan syliinsä tanssimaan.

Turun alueella useat urheiluseurat järjestävät aikuinen-lapsi-jumppia. Vauvan kanssa voi myös joogata, käydä vauvasirkuksessa tai heittäytyä latinalaisentanssin pyörteisiin esimerkiksi tanssikoulu Kuubamon äiti & vauva -latinotanssitunnilla.
– Tunnin aikana tanssitaan energisiä ja vauhdikkaita lattarirytmejä, kuten salsaa, reggaetonia, merengueta, bachataa helpoin kuvion, kertoo ohjaaja Yuniel Dieguez.

Kuubasta kotoisin oleva Dieguez on kahden lapsen isä ja tietää, että lapset rakastavat lattarimusiikkia. Tunnilla lasten tarpeet on huomioitu.
– Tanssisalin vieressä on keittiö, jossa voi lämmittää maitoa tai ruokaa, Dieguez sanoo.

Tunnille voi tulla jo kahden kuukauden ikäisen vauvan kanssa ja jatkaa niin kauan kuin taapero viihtyy. Pienemmät lapset ovat tanssiessa sylissä tai kantorepussa, jolloin liikkeisiin saa mukaan myös kädet.
– Jos joku äideistä väsyy välillä, nappaan lapsen omaan syliini hetkeksi tanssimaan, Dieguez sanoo.

Tällä kertaa tunnilla on ainoastaan äitejä vauvojensa kanssa, mutta Dieguez kertoo, että myös isiä on ollut mukana.
– Tunti sopii ihan kaikille, Dieguez vakuuttaa.

Sanna Taskinen on käynyt latinotanssitunnilla reilu vuoden ikäisen Meimin kanssa viime keväästä asti. Meimi nauttii rytmistä kantorepussa.
Sanna Taskinen on käynyt latinotanssitunnilla reilu vuoden ikäisen Meimin kanssa viime keväästä asti. Meimi nauttii rytmistä kantorepussa.

Sanna Taskinen saapui tanssimaan vuoden ja kolmen kuukauden ikäisen Meimi-tyttärensä kanssa. He ovat käyneet latinotanssitunnilla viime keväästä asti.
– Ystäväni ehdotti tätä ja innostuin, Taskinen kertoo.

Tunnilla tanssitaan ensin puolisen tuntia ja lopuksi tehdään 15 minuuttia lihaskuntoa vauvaa nostelemalla.
– Jos lasta ei voisi ottaa tunnille mukaan, harrastaminen olisi huomattavasti hankalampaa. On tosi tärkeää, että pääsee liikkumaan, Taskinen toteaa.

Hän on harrastanut yhdessä Meimin kanssa aiemmin myös uimista, ja he käyvät musiikkileikkikoulussa.
– Yhteinen tekeminen on kivaa, Taskinen hymyilee.

Yuniel Dieguez laittaa lattarimusiikin soimaan, äidit alkavat tanssia ja kaikki lapset näyttävät tyytyväisiltä.
– Vaikka musiikki soi ja Yuniel antaa vieressä ohjeita, Meimi nukahtaa usein kantoreppuun kesken tunnin. Rytmi taitaa rauhoittaa, Sanna Taskinen kertoo hymyillen.

Poimintoja Turun alueen vauvaharrastuksista

  • vauvasirkusta GoBabyGo:ssa
  • äiti–vauva-joogaa Auralan kansalaisopistolla
  • Baby & Mom -bailatino tanssistudio Centrossa
  • Perhekeskus Marakatissa on Tanssitan vauvaa -ryhmiä
  • vauvauintia muun muassa Impivaaran uimahallissa
  • Monet liikuntaseurat ja kuntokeskukset järjestävät erilaisia aikuisten ja lasten yhteisiä jumppia

Kommentoi