Liikunta

LIIKUNTA | Eeva Lehtinen |

Tietoisessa tanssissa liike tulee sisältä

Tietoisessa tanssissa ei pyritä suoritukseen. Valmiita askelsarjoja ei ole, vaan tanssissa keskitytään omaan kehoon ja sen luovuuteen.

Tietoinen tanssi on liikuntamuoto, jossa ei pyritä suoritukseen. Mitään valmiita askelsarjoja ei ole, vaan tanssissa keskitytään oman kehoon ja sen luovuuteen.
– Tietoista tanssia on tanssittu Amerikassa 1970-luvulla. Eurooppaan se tuli 1980-luvulla, mutta Suomeen se rantautui kunnolla vasta pari vuotta sitten, open floor -tietoisen tanssin opettaja Jaana Niva sanoo.

Tietoinen tanssi yhdistää vapaata tanssia ja mindfulness-meditaatiota.
– Mitään valmiita askelsarjoja ei ole, vaan etsitään juuri itselle ominaista tapaa liikkua. Liikkeen annetaan tulla sisältäpäin, keho saa luvan liikkua ja kaikki ulkoiset kriteerit unohdetaan.

Auralan kansalaisopiston kurssilla tutustutaan yhteen tietoisen tanssin osa-alueeseen, open floor -menetelmään.
– Open floor on tietoisen tanssin tuorein suuntaus, ja se on perustettu vuonna 2013 Kaliforniassa.

Open floor kestää Auralassa kerrallaan kolme tuntia, ja koko aika tanssitaan.
– Aluksi herätellään kehoa, sitten aletaan tutkia kehoa ja tehdään liikkeitä tiettyjen teemojen kautta. Teemat voivat olla esimerkiksi juurtuminen. Lopuksi päästetään irti ja rauhoitutaan, Niva selventää tunnin kulkua.

”Ihmisten täytyy vain uskaltaa antaa jalkojen viedä ja kehon liikkua vapaasti.”

Nivan mukaan open floorissa ilmaistaan itseä sanojen sijaan liikkeellä.
– Kysytään itseltä, miten kehoni haluaa juuri tällä hetkellä liikkua? Ihmisten täytyy vain uskaltaa antaa jalkojen viedä ja kehon liikkua vapaasti. Huomioidaan, missä on rentoutta ja keveyttä, ja missä on jännityksiä tai kipuja. Keho ei valehtele. Opitaan hyväksymään oma keho ja sen liike juuri sellaisena kuin se on, eikä pyritä muuttamaan tai pakottamaan sitä toisenlaiseksi.

Jaana Niva on tanssinut lapsesta asti. Aluksi hän tanssi klassista balettia, myöhemmin jazztanssia ja modernia tanssia sekä muun muassa afrotanssia ja sambaa.
– 1990-luvulla löysin aktiivisen meditaation ja aloitin joogan, Niva kertoo.

Hän on alun perin kouluttautunut diplomi-insinööriksi, mutta keho ja anatomia ovat vieneet mukanaan.
– Heti ensimmäisellä open floor -tunnilla, johon osallistuin, tajusin, että tämä on minun juttuni. Kävin open floor -tietoisen tanssin kansainvälisen kaksivuotisen koulutuksen 80:n eri puolilta maailmaa olevan tanssinopettajan kanssa. Lähijaksot olivat eri puolilla Eurooppaa – Hollannissa, Irlannissa ja Etelä-Ranskassa.

Niva kertoo, että Yhdysvalloissa open floor -opettajia on noin sata.
Tänä vuonna Euroopassa on valmistunut lähes 80 opettajaa. Opettajakoulutusta järjestetään Yhdysvalloissa, Euroopassa ja uudessa Seelannissa.

Jaana Niva on ensimmäinen ja ainoa opettaja Suomessa.

Turun ensimmäisillä open floor -tunneilla on käynyt kymmenkunta ihmistä.
– Helsingissä kurssit tulivat täyteen 15 minuutissa. Tietoinen tanssi lisää nopeasti suosiotaan, ja uskonkin, että siitä on tulossa uusi jooga, Niva hymyilee.

Ianthe De Peape (vas.) ja Anup Takarautio tekevät pariharjoitusta, jonka opettaja Jaana Niva heille antoi.
Ianthe De Peape (vas.) ja Anup Takarautio tekevät pariharjoitusta, jonka opettaja Jaana Niva heille antoi.

Tunnille voi osallistua vailla mitään aikaisempaa tanssitaustaa.
– Keho on välillä jumissa ja toisinaan ihan auki. Tietoiseen tanssiin kiinni pääseminen vie toisilla enemmän aikaa kuin toisilla, mutta se sopii ihan kaikille, Niva kuvailee.

Open floor -harjoituksia tehdään yksin, parin kanssa ja ryhmässä.
– Harjoitteissa syntyy hyödyllisiä havaintoja ja oivalluksia, joita voimme soveltaa myös tanssilattian ulkopuolisiin ihmissuhteisiin, Niva toteaa.
– Kuinka lähelle voit mennä pariasi tai ryhmää niin, että se tuntuu sinusta vielä luontevalta? Kuinka kauas voit mennä paristasi tai ryhmästäsi menettämättä yhteyttä, Niva kyselee tanssijoilta tunnin aikana.

Hän kertoo saaneensa tuntien jälkeen ensikertalaisiltakin innostavaa palautetta.
– Ihmiset kertovat rauhoittuneensa, rentoutuneensa ja stressin hävinneen tanssilattialla. Vapaa tanssi on hauskaa, nautinnollista ja samalla kunto kasvaa huomaamatta.

Jaana Niva saapuu Turkuun 12.1, 9.3, 6.4 ja 11.5. pitämään tunteja perjantaisin klo 18.45–20.45 Studio Fonissa, osoitteessa Nahkurinkatu 8. Lisätietoa tunneista löytyy Facebook-ryhmästä Open Floor Finland.
 

Katso videolta Open floor -tanssitunnin tunnelmia:

Kommentoi