Liikunta

LIIKUNTA | Katariina Norontaus |

Tavallinen kuntoilija hakeutuu entistä useammin fysioterapeutille

Fitness-buumi näkyy myös fysioterapeuttien vastaanotoilla.

Raision Fysioterapian toimitusjohtaja Jari Salonen arvioi, että tavallisten kuntoilijoiden kiinnostus oman kehon huoltoon on lisääntynyt voimakkaasti niiden 34 vuoden aikana, jotka hän on ollut alalla.
– Kun aloitin vuonna 1983, fysioterapia oli sananakin vieras. Tänä päivänä ihmiset satsaavat aika paljon omaan liikuntaan ja liikkuvuuteen.

Jos jokin häiritsee sitä, hoitoon hakeudutaan paljon helpommin kuin ennen. Ja olen huomannut, että ihminen useimmiten myös kysyy, voiko itse tehdä ongelmalle jotain.
– Jos liikunta on ihmiselle tärkeää ja estyy vamman vuoksi, on aivan sama, onko siinä kyse sauvakävelystä kolme kertaa viikossa tai kilpaurheilusta, Salonen lisää.

”Jos liikunta on ihmiselle tärkeää ja estyy vamman vuoksi, on aivan sama, onko siinä kyse sauvakävelystä kolme kertaa viikossa tai kilpaurheilusta.”

 
40-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi Raision Fysioterapia on kehittänyt tänä syksynä toimintaansa moniammatillisella urheiluklinikalla. Fysioterapeuttien lisäksi yhteistyöryhmään kuuluu muun muassa lääkäreitä, ravitsemusterapeutti ja psykologi.
– Ajatuksena on nopeuttaa hoitoketjua ja sitä kautta pääsyä takaisin lajin pariin. Esimerkiksi magneettikuvien tulokset ja lääkärilausunnot saadaan yhteistyöllä nopeammin käyttöön, fysioterapeutti Pauliina Luukkala kertoo.

Ravitsemusterapeutin ja psykologin roolina on ainakin alkuun pitää luentoja osaamisalueensa aiheista.
– Psykologi voi esimerkiksi luennoida juniorivalmentajille psyykkisestä valmennuksesta, jolloin huomataan helpommin esimerkiksi henkinen kuormitustila, Luukkala kuvaa.

Tarkoituksena on järjestää myös kaikille avoimia ilmaistilaisuuksia. Ensimmäinen, Sakari Oravan viime viikolla pitämä luento rasitusvammoista täyttyi nopeasti.

Nopea puuttuminen kannattaa

 
Juniorijoukkueet ovat raisiolaisille tärkeä kohderyhmä, ja kuntoilu liitetään usein nuoruuteen. Salonen ja Luukkala korostavat kuitenkin, että myös vanhana voi jatkaa liikkumista. Fysioterapeutin näkökulmasta tuntuu ikävältä, jos kalliin tekonivelleikkauksen tulokset jäävät hyödyntämättä puutteellisen jälkikuntoutuksen vuoksi.
– Esimerkiksi oireilevaa alaraajaa on voitu ontua ennen leikkausta pari, kolme vuotta – minkä vuoksi lihakset voivat olla liian heikkoja toimiakseen kunnolla. Sitten arvioidaan leikkauksen onnistumista, kun oikeasti jälkikuntoutus on jäänyt tekemättä, Salonen sanoo.

Usein tuki- ja liikuntaelimistön vaivoja voidaan helpottaa hyvinkin pienillä teoilla.
– Mitä nopeammin kiputiloihin puututaan, sitä nopeammin niistä on mahdollisuus päästä eroon. Usein kipuun kuitenkin turrutaan, ja se pääsee kroonistumaan, Luukkala sanoo.

”Nykyään moni olkapää- tai polvivamma, joka olisi ennen vaatinut leikkaushoitoa, voidaan hoitaa myös kuntoutuksella konservatiivisesti.”

Hän lisää, että fysioterapia on kehittynyt paljon alkuajoistaan.
– Nykyään moni olkapää- tai polvivamma, joka olisi ennen vaatinut leikkaushoitoa, voidaan hoitaa myös kuntoutuksella konservatiivisesti.
 
Miten kuntoilija sitten voi ennaltaehkäistä vammoja?

Ihmiset ovat yksilöitä, ja kaikille päteviä ohjeita on vaikea antaa, mutta Pauliina Luukkala neuvoo kiinnittämään huomiota esimerkiksi alaraajojen linjaukseen.
– Jos jalkaterässä on asentovirheitä, se heijastuu helposti polveen lonkkaan ja alaselkään. Usein myös pakaralihaksien voima voi olla heikko, minkä seurauksena alaraajan hallinta voi pettää. Ylävartalossa olkapäävammoja ehkäisee usein, kun saa avattua venytyksillä rintakehää ja vahvistettua selän lihaksia. Keskivartalo on tärkeä, ja  sen hallinnan pettäminen heijastuu sekä alaraajoihin että yläraajoihin.

Kommentoi