Liikunta

LIIKUNTA | Jaana Pakarinen |

Perheetkin kävelevät kesäyössä

Perinteisessä Kesäyön marssissa on eri pituisia reittejä kuudesta kilometristä maratoniin. Kaikki reitit ovat esteettömiä ja perheille suunnatun kuuden kilometrin pituisen reitin voi hyvin kiertää vaikka lastenrattaiden kanssa.

Tänä vuonna perinteinen Kesäyön marssi -tapahtuma järjestetään Suomessa jo kahdettakymmenettä kertaa. Tapahtumapaikkakunnat vaihtuvat vuosittain, mutta tänä vuonna sekä marssin että Suomen juhlavuoden kunniaksi marssitapahtuma pidetään peräti neljällä paikkakunnalla, Turun lisäksi myös Tuusulassa, Rovaniemellä ja Jyväskylässä.

Turussa Kesäyön marssi on nyt kolmatta kertaa. Tapahtuman järjestää Maanpuolustuskoulutusyhdistys, mutta se on avoin kaikille jotka haluavat kävellä valoisassa kesäillassa ja -yössä.
– Vaikka nimi on marssi, niin ihan kävelytapahtuma tämä on, sanoo marssin johtoryhmän puheenjohtaja Erkki Lehmus.

Hänen lisäkseen tapahtumaa on järjestämässä viitisenkymmentä vapaaehtoista, jotka työskentelevät muun muassa reittien varrella useissa huoltopisteissä.

”Kaikki reitit ovat esteettömiä ja perheille suunnatun kuuden kilometrin pituisen reitin voi hyvin kiertää vaikka lastenrattaiden kanssa.”

Kesäyön marssissa on eri pituisia reittejä, jotka sopivat eri kuntoisille kävelijöille. Lyhin reiteistä on kuuden kilometrin pituinen, jonka lisäksi valittavana on 10, 15, 20, 31 tai reilun 42 kilometrin pituiset reitit.

Turun tapahtumassa on alusta saakka ollut mukana oma reittinsä myös perheille.
– Kaikki reitit ovat esteettömiä ja perheille suunnatun kuuden kilometrin pituisen reitin voi hyvin kiertää vaikka lastenrattaiden kanssa. Viime vuonna nuorin osallistuja saattoi olla tyttäreni lapsi Onni. Ja kyllä sellaiset viisi–kuusivuotiaat jaksavat kävellä reitin jo itsekin, Lehmus kertoo.

Kaikkien reittien lähtöpaikkana on Heikkilän kasarmialue, josta marssimaan lähdetään kolmessa eri lähdössä iltaseitsemältä kymmenen minuutin välein.

Kasarmialueelta kaikki reitit kulkevat ensin Urheilupuiston kautta jokirantaan
– Siitä sitten oikeastaan perhereitti lähteekin jo takaisin päin ja muut jatkavat yläjuoksulle. Sieltä Halisiin ja pisimmät reitit käyvät Ruissalossa saakka, Lehmus sanoo.

”Ylivoimaisesti suosituin reitti onkin joka vuosi ollut yllättäen reilun 42 kilometrin pituinen reitti.”

Viime vuosina tapahtumassa on ollut mukana noin nelisensataa kävelijää. Alun perin järjestäjät arvelivat, että suosituin marssireitti olisi parinkymmenen kilometrin mittainen kävely.
– Mutta ylivoimaisesti suosituin reitti onkin joka vuosi ollut yllättäen reilun 42 kilometrin pituinen reitti, eli maraton. Sen valitsee noin puolet kaikista osallistujista, Lehmus toteaa.

Hänen mukaansa maratonreitin kävelee keskimäärin noin seitsemään tuntiin. Perille takaisin Heikkilän kasarmialueelle maratonkävelijät tulevat siis kahden maissa aamuyöstä.
– Jos kävelee reippaasti, niin voi kävellä seitsemän kilometriä tunnissa, jolloin matkaan menee kuusi tuntia. Mutta useimmat kävelevät sen viisi, kuusi kilometriä tunnissa, Lehmus kertoo.

Viime vuosina osallistujia Kesäyön marssilla on ollut noin nelisensataa. Tänä vuonna ilmoittautuneita on tullut jo kolmisensataa, mutta koska ilmat ovat vasta muuttuneet keväisemmiksi, järjestäjät odottavat myös viime tipassa ilmoittautuneita. Takarajaa ilmoittautumisille ei ole.
– Vielä paikan päälläkin Heikkilän kasarmilla voi lauantaina ilmoittautua, Lehmus vinkkaa.

Kesäyön marssi 2017, la 20.5. Heikkilän kasarmi, Rykmentintie 15, klo 19 alkaen.

Kesäyön marssi

  • Ensimmäinen Kesäyön marssi järjestettiin Tuusulassa vuonna 1998.
  • Marssitapahtuman esikuvana oli Hollannissa järjestettävä siviili- ja sotilasmarssitapahtuma, Nijmegenin marssi.
  • Alun perin tapahtumaa järjestivät Puolustusvoimat, Suomen Latu, Suomen Sotilasurheiluliitto ja Reserviläisurheiluliitto.
  • Vuonna 2012 Kesäyön marssin järjestäminen siirtyi Maanpuolustuskoulutusyhdistykselle.
  • Vuosien mittaan tapahtuma on siirtynyt sotilastapahtumasta siviilipainotteisemmaksi kävelytapahtumaksi.
  • Vuonna 2012 Kesäyön marssiin tuli uutena myös perheille suunnattu reitti.

Kommentoi