Liikunta

LIIKUNTA | Anu Välilä |

Maija Grace: Elämäntapamuutos on pitkä ja syvä prosessi

Kiire, huono ruokavalio ja vähäinen liikunta aiheuttavat väsymystä ja saavat voimaan huonosti. Mutta kaikkeen tottuu.

– Moni ei edes tiedä, kuinka hyvä olo heillä voisi olla, sanoo liikunnan, terveyden ja hyvinvoinnin moniosaaja Maija Grace.

”Ihmiset selviävät juuri ja juuri työpäivästä ja lastenhoidosta, mutta muuten ollaan ihan nollissa.”

Hyvän olon perusta on oikeanlaisessa ravinnossa. Kuitenkin juuri ravintoasiat ovat hyvinvointivalmentajan Maija Gracen mukaan monilla ihan pielessä. Huono ravinto aiheuttaa helposti kierteen. Kun syö huonosti, väsyttää eikä jaksa tehdä kunnon ruokaa ja harrastaa liikuntaa. Lopulta myös uni kärsii ja ihminen voi entistä huonommin.

– On helppo syödä huonosti. Ihmiset selviävät juuri ja juuri työpäivästä ja lastenhoidosta, mutta muuten ollaan ihan nollissa. Ei jakseta tehdä mitään oman hyvinvoinnin eteen, Maija sanoo.

Maija Grace ohjeistaa valmennettavia olemaa armollisia itselleen. Samaa ohjetta hän yrittää noudattaa itsekin.– Usein valmentajat antavat itsestään liikaakin. Pitäisi muistaa myös levätä ja antaa aikaa itselle, Maija Grace sanoo.
Maija Grace ohjeistaa valmennettavia olemaa armollisia itselleen. Samaa ohjetta hän yrittää noudattaa itsekin.– Usein valmentajat antavat itsestään liikaakin. Pitäisi muistaa myös levätä ja antaa aikaa itselle, Maija Grace sanoo.

Maija on ajatellut viime kuukaudet paljon ravintoasioita. Hän sai viime syksynä valmiiksi aikuisliikunnan ammattitutkinnon ja valmistui samalla myös personal traineriksi. Maija ei kuitenkaan halunnut pelkäksi personal traineriksi, vaan hän halusi yhdistää eri osaamisalueitaan ja mennä henkilökohtaisessa hyvinvointivalmennuksessa syvemmälle.

Hän ryhtyi viime syksynä hyvinvointi- ja elämäntapavalmentajaksi. Palvelulle on ollut kysyntää enemmän kuin Maija osasi odottaa.
– Kalenteri on niin täynnä, että myyn ei oota. Ihmisille ei ole opetettu, miten kannattaa syödä oikein. Monet ovat nyt hyvin kiinnostuneita ravintoasioista.

”Joillakin muuttuu kaikki kumppania ja ystäväpiiriä myöten.”

Maijan valmennukseen hakeutuu lähinnä kolmekymppisiä ruuhkavuosia eläviä sekä iäkkäämpiä naisia, joilla on jälleen aikaa panostaa itseensä. Miehiä käy vähän.

Valmennuksen kesto ja sisältö riippuvat siitä, minkälaisen elämäntaparemontin asiakas haluaa tehdä ja minkälaista apua hän siinä tarvitsee. Osa kaipaa apua ravintoasioissa, toinen liikunnan aloittamisessa. Jotkut haluavat selvittää, miksi aina on kiire ja väsynyt olo. Paljon on niitä, jotka tarvitsevat vain potkaisun eteenpäin.

Kolmen kuukauden sopimus tehdään vain niille, jotka tietävät mitä pitäisi tehdä, mutta eivät saa aikaiseksi aloittaa. Muutoin alle vuoden sopimusta on turha tehdä, sillä muutos vie aikaa.
– Muutokset ovat pitkiä ja syviä prosesseja. Joillakin muuttuu kaikki kumppania ja ystäväpiiriä myöten. Mitä kauemmin ihminen on voinut huonosti, sitä kauemmin kestää päästä siitä eroon.

”Minun tehtäväni on tehdä itsestäni tarpeeton.”

Maija muistuttaa, ettei ole olemassa taikapilleriä eikä hokkus pokkus -keinoja, joilla ihminen saadaan hetkessä kuntoon. Jokaisen on tahdottava muutosta itse ja sitouduttava tekemään töitä sen eteen.
– Ihmiset eivät edes tiedä, miten hyvä olo heillä voisi olla. Se nähdään vasta sitten, kun päästään eroon entisestä. Jokainen lämpiää touhuun omaan tahtiinsa, mutta harva enää palaa entiseen. Minun tehtäväni on tehdä itsestäni tarpeeton.

Liikunta ja hyvinvointi ovat olleet keskeisesti läsnä Maijan elämässä lapsesta lähtien. Hän naurahtaa, että hyvinvointiasiat taitavat olla hänellä geeneissä.
– Isoisoäitini oli kuppari, lapsenpäästäjä ja ruumiinpesijä. Äidilläni on aromaterapiaopisto Turussa. Hän on myös perehtynyt erilaisiin täydentäviin hoitomuotoihin, ja me lapset olemme oppineet jo pienestä asti, että on olemassa vaihtoehtoja.

Zumba on yksi Maija Gracen lempilajeista, jossa yhdistyvät tanssillisuus ja hyvä musiikki. – Zumba  oli iso läpimurto tanssiliikunnassa, eikä sen tilalle ole tullut mitään vastaavaa. Monet liikuntalajit ovat hurjan vakavia, mutta zumbassa pystyy vetämään ihmiset mukaan hassutteluun, Maija Grace sanoo.
Zumba on yksi Maija Gracen lempilajeista, jossa yhdistyvät tanssillisuus ja hyvä musiikki. – Zumba oli iso läpimurto tanssiliikunnassa, eikä sen tilalle ole tullut mitään vastaavaa. Monet liikuntalajit ovat hurjan vakavia, mutta zumbassa pystyy vetämään ihmiset mukaan hassutteluun, Maija Grace sanoo.

Maijan oma ura terveyden ja hyvinvoinnin parissa alkoi 1990-luvun lopussa, jolloin hän muutti pysyvästi Suomeen synnyinmaastaan Englannista.

Maija meni lähihoitajakoulutukseen. Valmistumisen jälkeen hän teki vähän aikaa hoitoa-alan töitä, mutta kaipasi jotain muuta.

Maija opiskeli kosmetologiksi, mutta lopulta liikunta vei naisen mennessään. Liikunta tuli rytinällä mukaan Maijan elämään kymmenisen vuotta sitten, kun hän alkoi ohjata tunteja Sauvon naisvoimistelijoissa.

Pian Maija ohjasi ryhmäliikuntatunteja myös kuntosaleilla. Kuusi vuotta sitten alkoi zumbabuumi. Maija veti tunteja täysille saleille, kiersi ympäri Suomea kouluttamassa uusia ohjaajia ja haki ulkomailta uusimpia zumbavirtauksia.
Maija ohjaa edelleen ryhmäliikuntatunteja Paimiossa ja Kaarinassa, zumbaa ja toiminnallista kahvakuulatreeniä ja MG huoltotuntia, viitenä päivänä viikossa. Lisäksi hän ohjaa eri ryhmille räätälöityjä tunteja.

”Monipuolisuus on valttia, ja kaikki alat tukevat toisiaan.”

Liikuntaa riittää myös valmennettavien kanssa.
– Osa luulee, että valmennus on yksitoikkoista kuntosalilla rehkimistä. He yllättyvätkin positiivisesti, kun kerron, että liikkuminen voi olla mitä vain vesijuoksusta kahvakuulailuun. Yksi valmennettava kysyi, voidaanko mennä pyöräilemään. Itse olen ollut viimeksi kaksikymmentä vuotta sitten pyörän selässä, mutta lupasin, että sekin onnistuu.

Liikunnan ja elämäntapavalmennuksen lisäksi Maija hieroo ja jälleenmyy ravintolisiä. Parhaillaan hän on aloittamassa terveysanalyysien tekemisen ja harjoittelun, jotta pystyy auttamaan vielä nykyistä paremmin ihmisiä, joilla on esimerkiksi ruoka-aineyliherkkyyksiä.
– Monipuolisuus on valttia, ja kaikki alat tukevat toisiaan.

Mutta mistä tähän kaikkeen riittää energiaa?
– En olisi näin hyvässä kunnossa, jos ravintoasiat eivät olisi kunnossa. Aloin seitsemän vuotta sitten käyttää Neolife-ravintolisiä. Niiden myötä olen saanut painon hallintaan, jaksan paremmin, aineenvaihduntani toimii ja iho on parempi.

Maija opettaa muille, että ihminen toimii, kun liikunta, lepo ja oikeanlainen ravinto ovat tasapainossa. Hän myöntää, että hänellä itsellään on vielä paljon opittavaa levosta.
– Vapaa-aikana yritän rentoutua ja levätä. Silloin ei liikuta, vaan ollaan sohvalla hyvällä omalla tunnolla. Oma lepo on tosin vielä vähän hakusessa.
 

Maijan vinkki!

”Elämäntapamuutoksen voi aloittaa vaikka piirtämällä paperille ympyrän, jonka lohkoo oman elämän eri osa-alueilla: kuinka suuren osan perhe, työ, harrastukset, ystävät, jne. vievät. Oman identiteetin näkeminen paperilla auttaa hahmottamaan kokonaisuutta ja selvittämään mitä haluaisi enemmän ja miten sen voisi saavuttaa.”

Kommentoi