Kuvasta voimaa!

BLOGIT | Kuvasta voimaa!

Miten rakentaa onnellinen elämä

Nettikirjakauppa Amazonin myydyimpien kirjojen seassa roikkuu vuodesta toiseen erilaisia elämäntaito-oppaita. Niissä opastetaan, miten ajatella ja toimia, jotta oma elämä olisi nykyistä onnellisempaa. Monet varmasti saavatkin kirjoista apua kurkotellessaan kohti täydempää elämää.

Mutta mistä onnellinen elämän oikein koostuu? Kulttuurimme tarjoaa meille tavarataivasta ja yksilöllisiä arvoja, joilla tuoda hyvää elämään. Kuitenkin juuri ne kulttuurit, jotka tähdentävät enemmän yhteisöllisyyteen, ovat olleet ajasta aikaan vahvempia kuin ne, jotka korostavat voimakkaan individuaalisia arvoja.

Tuliterä, se viimeisintä huutoa oleva kännykkä tai upouusi auto ei riitä onnellisuuden lähteeksi kuin hetken verran. Pian kapistus tuntuukin siltä, kuin se olisi kuulunut jo iät ja ajat arkeemme. Se ei riitä pysyvän onnen lähteeksi.

Vaikka meillä länsimaissa onkin jatkuvasti pidentynyt elinajanennuste, pitkä elämä ei myöskään näytä automattisesti lisäävän onnellisuutta. Liian useinhan saamme lukea lehdestä, millaista vanhuksen elämä on hoitolaitoksessa tai kotihoidossa: säästöt purevat täälläkin.

Jos tavara eikä pitkä elämä itsessään tuo onnea, niin mikä sitten?

Monet tutkimukset korostavat läheisyyden ja yhteisöllisyyden tuovan tunnetta, jota voitaisiin kutsua onnellisuudeksi. Monet ovat todenneet, että vapaaehtoistyö tuo elämään pysyvää merkitystä. Vastaava seikka on todettu myös useissa eri tutkimuksissa, joissa laajoilla kyselyaineistoilla on pohdittu vapaaehtoistyön yhteyttä onnellisuuteen.

Näyttääkin siltä, että toisten auttaminen lisäisi itse asiassa enemmän onnellisuutta kuin avun saaminen. Toki auttamistyössäkin on rajansa, eikä vapaaehtoistyöntekijää sovi kuormittaa liikaa, rajansa kaikella. Mutta mikään ei estä laajentamasta tätä onnen ajatusta kuin hienoa timanttia. Toisten auttaminen tuo meille useimmille tunteen siitä, että voimme jakaa jotain itsellemme merkityksellistä ja jotain, joka kuuluu olennaisesti ihmisen elämään. Tuo tunne on uutta autoa ja hienoa kännyä voimallisempi.

Ajatuskulkua voi toki sopeuttaa omaankin kotiin, oman perheen keskelle. Psykologiassa puhutaan resilienssistä, jolla tarkoitetaan yksilön joustavuutta ja kykyä selviytyä erilaisten kriisien keskellä. On todettu, että jokin perheen säännöllinen ja yhteinen rituaali vahvistaa juuri tätä resilienssiä.

Se voi olla vaikkapa yhteinen elokuva-ilta kotona, jossa kaikki tapittavat ruudulla seikkailevaa sankaria. Ja siinä sivussa kommentoiden niin omaa kuin sankarinkin elämää. Useimmiten elokuvan eri tarinalliset tasot tarjoavat loputtomasti pohdiskeltavaa, jota jakaa yhteisesti popcorneja mutusteltaessa.

Mikäs` leffa tänään katsotaan?

Kommentoi