Kuvasta voimaa!

BLOGIT | Kuvasta voimaa!

”Köyhyys on tyhjä jääkaappi” – lapset ja köyhyys

Taloudellinen eriarvoisuus on lisääntynyt Suomessa viime vuosien aikana ja lapsiköyhyys on noussut. Köyhyys on myös pitkittynyt, entistä useampi lapsi elää köyhyydessä yhä pidempään. Riski elää köyhyydessä on erilainen eri perhevaiheissa, etenkin pienten lasten perheissä köyhyysriski on suurempi kuin kouluikäisten lasten perheissä.

Köyhyyden taustalla on usein työttömyyttä, mutta monissa köyhissä perheissä – noin joka toisessa – huoltaja käy ansiotyössä. Usein työ on kuitenkin matalapalkkaista pätkätyötä, jonka varassa on vaikea elää.

Miten köyhyys vaikuttaa lapseen? Kansainvälisellä tasolla asiaa on tutkittu paljon, köyhyyden vaikutukset heijastuvat eri tavoin lapsen kasvuun ja kehitykseen. Köyhyys voi vaikuttaa lapseen niin, että hänellä on lisääntynyt riski matalaan koulutustasoon, mielenterveysongelmiin, huostaanottoihin ja rikollisuuteen sekä toimeentulon periytyvyyteen.

Aikamoinen lista eriarvoisuudesta.

Köyhyys ei kuitenkaan ole yksiselitteistä ja lapset suhteellistavat sekä merkityksellistävät köyhyyden eri tavoin, mutta jotain yhteistä köyhyyden kokemisessa on. Köyhyys voi ilmetä lasten vaatetuksessa, asumisessa tai ulkoisessa habituksessa. Vaatteet voivat olla rikkinäisiä ja köyhän perheen lapsi ei välttämättä jaksa huolehtia ulkonäöstään siinä missä varakkaamman perheen kasvatti.

Myös vapaa-ajan vietto voi olla erilaista. Rikkaammissa perheissä vapaa-aika täyttyy useimmiten harrastuksista ja kiireestä, köyhemmässä perheessä lapsen arki on taas enemmän television katselua ja pelien pelaamista. Usein myös varakkaimmissa perheissä lapset selviävät koulutyöstä paremmin, koska kotona jaksetaan tukea enemmän lapsen koulunkäyntiä.

Köyhyys ei kuitenkaan aina näy ulospäin, se voi näyttäytyä enemmän kodin ilmapiirissä ja vanhempien suhteessa lapsiin. Jatkuva rahanpuute ja vaikeat valinnat vaikkapa ruuan ja lapsen vaatetuksen välillä uuvuttavat. Kun vaikea taloudellinen tilanne jatkuu pitkään, takki tyhjenee. Arki uuvuttaa yhä useammin.

Yksinhuoltajaperheessä, jossa huoltaja tekee kahta työtä, ei liikaa aikaa eikä energiaa jää. Elämä täyttyy liian usein työstä, kiireestä ja huolesta. Tai sitten arki on täynnä työttömyyttä ja näköalattomuutta. Vaikka rakkaus lapseen ei vähene, niin voimat loppuvat.

Raha eri varmastikaan tuo onnea, mutta jatkuva rahan puute karkottaa onnen.

Parisen vuotta sitten köyhien perheiden lapset kuvasivat omaa arkeaan. Lapsille annettiin kamerat käteen pyyntönä oman arjen kuvaaminen, iloineen ja suruineen. Kuvissa heijastuu niukkuuden maailma lapsen silmin nähtynä: miltä tiukka talous ja puute tuntuvat. Lasten ottamat kuvat ovat hyvin oivaltavia ja puhuttelevia ja on vaikea uskoa, että kuvat ovat harrastelijoiden kuvaamia. Niiden koskettavuus pureutuu katsojan luihin ja ytimiin. Kuvat kertovat arjesta, joka on täynnä vaikeita valintoja ja huolta huomisesta. Vastapainoksi kuvien arjessa elää toivo paremmasta ja läsnäolevasta vanhemman rakkaudesta.

Linkistä löytyy video, joka on koostettu em. valokuvista. Oletpa itse sitten rikas tai köyhä, suosittelen hiljentymään hetkeksi ja katsomaan. Paitsi köyhyydestä, video kertoo myös siitä, että meillä on velvollisuus huolehtia toisistamme. Kulttuurimme voima on yhteisöllisyydessä ja siinä, miten otamme toisemme huomioon.

Köyhyys lapsen silmin -video

 

Teksti pohjautuu prof. Mia Hakovirran, Turun yliopisto, ”Lapset, köyhyys ja eriarvoisuus” luentoon Turun suomenkielisessä työväenopistossa 29.10.2015.

Kommentoi