Kuvasta voimaa!

BLOGIT | Kuvasta voimaa!

Erilainen

Hiljattain allekirjoittaneella oli ilo ja kunnia olla mukana Suomen Valokuvaterapiayhdistyksen tuomaristossa liittyen Valokuvahaaste 2016 kilpailuun. Yhdistys tekee hyvää työtä ja sen tavoitteena on – lyhyesti sanottuna – tehdä osaltaan valokuvaterapiaa tunnetuksi sekä edistää valokuvaterapeuttista osaamista.

Valokuvahaasteen teemana oli Erilainen. Kuva tuli nimetä sekä liittää sen oheen myös pieni teksti, joka osaltaan avaisi kuvan terapeuttista sanomaa. Voittajakuvien valinta ei ollut helppo tehtävä, sillä kilpailun kuvat edustivat persoonallista ja luovaa näkökulmaa erilaisuuden tematiikkaan. Erilaisuus käsitteenä ei välttämättä ole helppo aihe pukea kuvan muotoon, sillä se on laaja-alainen ja abstraktikin käsite, joka ei taivu yhden totuuden alle. Siitä huolimatta kilpailuun osallistuneet kuvat olivat onnistuneita teoksia, joita teksti elävöitti hienosti.

Kuvien aiheet liikkuivat aina lapsuudesta yhteiskuntakriittiseen lähestymistapaan ja pidin kovasti siitä, että erilaisuuden teemat olivat näin laaja-alaisesti käsiteltyinä. Jälleen kerran sain huomata, että Suomessa osataan: meillä riittää ennakkoluulotonta valokuvaterapian osaamista yllin kyllin.

Tässä on mausteeksi kilpailun satoa. Jukka Laine on hienosti kuvannut pitkällä valotusajalla henkilökohtaisen omakuvan. Kuvaaja on hyödyntänyt ns. valomaalaustekniikkaa, jota käytetään myös erilaisissa taideterapioissa. Kuvassa yhdistyy kuvaajan oma silhuetti, jonka sisään muodostuu toisenlainen ulottuvuus, oma henkinen tila. Monimerkityksellinen ja mietteliäs kuva, joka kestää katselua pidempäänkin.

 

Kuva: Jukka Laine

 

Toisenlaisten lähestymistapaa edustaa Anneli Kepponen-Toimin kuva, jossa kokonaisuus muodostuu yksittäisistä palasista ja erilaisuutta lähestytään rikkautena. Hieno toteutus, jossa persoonallinen ja humaani ote pääsee esille.

 

Kuva: Anneli Kepponen-Toimi

 

Lisää kuvia löydät valokuvaterapiayhdistyksen sivulta.

Kommentoi