Kirjakulkuritar

BLOGIT | Kirjakulkuritar

Salakuuntelutehtävä

Sain salakuuntelutehtävän dekkarikurssilla. Minun piti kuunnella korva tarkkana ihmisten puheita ja napata jännittävästä keskustelusta kuulemaani ylös, toisin sanoen kirjoittaa tuntemattomien ihmisten, kahden tai useamman henkilön dialogia.

Hauska tehtävä osoittautui kinkkisemmäksi kuin luulin. Jännityksen metsästäminen arkisen uurastuksen ja hyörinän keskellä ei ole helppoa. Paikallisbussissa ei rymistellyt jengiä, joka olisi keskustellut kovaäänisesti, kaupassa ei kassaneiti reagoinut viikkojuoruihin, eikä kävelylenkillä koiran kanssa näkynyt hurjia takaa-ajoja. Mistä siis kirjoittaja vangitsee vereviä vuorosanoja tai ruudinvakavia repliikkejä?

Käsikirjoittamisen taito (2015) on perusteos kaikille kirjoittajille. Anders Vacklinin ja Janne Rosenvallin kirjoittamassa oppaassa pureudutaan kohta kohdalta erilaisiin kirjoittajalle tärkeisiin teknisiin elementteihin ja juonellisiin rakenneratkaisuihin, joita syntyvän tekstin parissa pakertava ammattikirjoittaja voi omassa työssään hyödyntää. Yhtälailla harrastajakirjoittajalle teos antaa raikasta perspektiiviä luovaan työprosessiin ja sen etenemiseen. Lyhytelokuvien kirjoittamisesta sekä transmediasta kiinnostuneet saavat teoksesta myös oivallista tietoa.

Hyvän dialogin merkitys on erittäin tärkeä niin näytelmissä kuin proosassa. Etenkin proosassa dialogin voi nähdä korostuskeinona. Kirjoittaja haluaa osoittaa henkilöhahmojen lausumissa yksityiskohtia, sellaista jossa ”ääneen lausuminen” on tehokkaampaa kuin kertojaäänen käyttäminen.

Elokuvallisessa mielessä dialogi ”leikkaa” juuri käynnissä olevaan toimintaan tai vahvistaa tekstiin kirjoitetun takauman jännittävyyttä. Monesti hyvä dialogi jättää merkityksiä rivien väliin ­– puhetta joka antaa lukijalle viitteitä enemmästä kuin oikeasti sanotaan. Hyvä dialogi myös keventää tekstin rakennetta, antaa mahdollisuuden huumorin viljelyyn muuten ehkä rankassa aiheessa ja vie lukijan lähemmäs tarinan henkilöhahmoja.

Osa dekkarikurssin kurssilaisista päätti suunnata kynän ja muistilehtiön kanssa kuntosalille, josko raudan nostelun lomassa kuulisi mielenkiintoista ja jännittävää keskustelua. Miljöövaihto olisi auttamatta ollut tässä tehtävässä paikallaan.

Viimein sain raapustettua kahden henkilön huutoa myöhään illalla läheisen paloaseman luona, Valitettavasti kirosanojen kyllästämät lauseet, jotka kantautuivat avoinna olleesta ikkunastani sisään, eivät muodosta jännittävää dialogia. Mielikuvituksessa jännityksen luominen dialogin avulla onnistui huomattavasti paremmin. Arkijännitys saa vielä odottaa!

Kommentoi