Kirjakulkuritar

BLOGIT | Kirjakulkuritar

Mikä ihmeen YA-tapahtuma?

Viime viikon lauantaina 5.8. osallistuin ensimmäistä kertaa Helsingin Suvilahdessa järjestettyyn Young Adult Literary Convention -tapahtumaan. Hel-YA! -nimellä kulkeneeseen tapahtumaan oli osallistunut kiitettävästi eri-ikäisiä nuorten kirjallisuuden lukijoita ja kirjoittajia, joita kaikkia yhdistää intohimo fantasia- ja scifi-tarinoihin, spekulatiiviseen fiktioon sekä kaikkeen tähän väliin mahtuvaan maan ja taivaan väliltä.

Vilkkaiden paneelikeskusteluiden lisäksi yleisö pystyi seuraamaan live video streemingia, osallistumaan workshoppeihin ja keskustelemaan paikalle saapuneiden YA-kirjailijoiden kanssa.

Genre joka yhdistää

Tämän hetken YA-trendi etsii vahvasti omaa ääntään monimuotoisuuden (engl. diversity) kautta. Paneelissa olleiden kirjailijoiden mukaan erilaisten kehojen ja ihmissuhdemallien kyseenalaistaminen, esimerkiksi ystävän ja rakastajan, näkyvät tarinoissa yhtälailla kuin queer tai muu sukupuolittaminen. Moni YA-kirjailija yhtyy siihen, että henkilöhahmojen rakentamisessa haetaan tarkoituksella monia tasoja, joita voi kokeilla. Tarinoiden rajoja rikkovan rakenteen (vs. taideproosa) ja identiteetin taustalla ovat kirjailijoiden mukaan ennen kaikkea valveutuneet lukijat.

YA-kirjalijoille keskustelu lukijoiden kanssa on äärimmäisen tärkeää. Välitön palaute saapuu sosiaalisen median kautta nopeasti ja antaa keskustelulle uudenlaisia näkökulmia perinteisen kirjailijoiden ja lukijoiden henkilökohtaisten keskusteluiden rinnalle. YA-genre (jos sellaista rajanvetoa haluaa tehdä?) siis pikemmin yhdistää kuin erottaa eikä moninaisuus ja ennakkoluuloton tarinamaaperä ole suinkaan sulkeutunut, vaan avoimempi kuin aiemmin.

Kokeellisuus ja kärkäs keskustelu sekä nuoruuden voimasta nousevat tunteet näkyvät kirjailijapanelistien mukaan yhtenä yhteisenä piirteenä YA-kirjallisuudessa. Hahmot ovat usein herkkiä ja rikkonaisia nuoria, joiden tunteet pyörivät äärimmäisyyksissä ja joiden elämä on jatkuvaa ensimmäistä muutosta kohti toista ensimmäistä muutosta, kohti kolmatta ja niin edelleen.

Panelistit painottavat, että tarinoista ja uusista hahmoista pitää innostua. Keskeneräisyys on hyve, ja ihminen joka etsii, voi löytää YA-tarinoista itseään minkä tahansa ikäisenä.

Monta polkua YA-kirjailijaksi

Tapahtumassa puhuvien kirjailijoiden keskustelusta jää ehkä päällimmäiseksi mieleen se, että YA-kirjailijaksi (sikäli kuin kirjailija on valmis antamaan itselleen titteliä?) päädytään varsin erilaisia polkuja: teatteri, runous, käsikirjoittaminen. Seikkailu, lapsenomaisuus ja ennakkoluuloista vapaa mieli ovat lankoja, joilla YA-tarinoita syntyy, vaikka kirjoittajan tausta olisi alun perin toinen.

Ensimmäisestä Hel-YA! -tapahtumasta jää aurinkoisen innostunut mieli. Kirjoittajan ja muiden paikalla olleiden puheista päätellen ohjeistus tapahtumapaikalle olisi voinut olla tehokkaampaa. Lisäksi eri kustantamoiden puheenvuorot tuntuivat turhalta toistolta, joista oli kuullut tai lukenut monta kertaa aiemmin. Olisin kaivannut raikkaampia näkökulmia tähän osaan paneelikeskustelua.

Päivä oli kaikkiaan hieno! Uskon ja toivon, että YA-tapahtuma saa jatkoa ensi vuonna.

Kuuntele YLE Areenan YA-kirjallisuuskeskustelu osoitteessa: http://areena.yle.fi/1-4156549

Kommentoi