Elämä

ELÄMÄ | Turun Sanomat |

Invalidiliitto: Vammaisia naisia syrjitään terveydenhuollossa

Invalidiliitto ja liiton naistyöryhmä haluavat kansainvälisenä naistenpäivänä nostaa esiin vammaisten naisten kokeman syrjinnän.

Moni vammattoman naisen elämään itsestäänselvyytenä kuuluva asia voi olla vammaisen naisen ulottumattomissa. Tällainen asia voi olla vaikkapa ennaltaehkäisevän terveydenhuollon ikäkausitarkastukset.
– Sain kutsun ikäkausitarkastukseen ja soitin lääkäriasemalle selvittääkseni paikan esteettömyyden, sillä käytän pyörätuolia liikkumiseen. Vastaus oli, että paikkaan pääsee portaita pitkin ja hissi on liian pieni pyörätuolilleni. En siis voisi mennä rintasyöpäseulontaan tuohon paikkaan, Invalidiliiton naistyöryhmän jäsen, Sari Lehikoinen kertoo.

– Vammattomat pääsevät lähimpään paikkaan ongelmitta, mutta vammainen nainen joutuu jättämään seulonnan väliin ja vain toivoa, että mitään ongelmaa ei ole, Lehikoinen jatkaa.

Invalidiliiton naistyöryhmän mukaan myös apuvälineitä käyttävät naiset pääsisivät yhteiskunnan tarjoamiin tutkimuksiin, jos esimerkiksi kilpailutuksessa edellytettäisiin esteettömyyttä palvelua tarjoavan yrityksen tiloilta.

Invalidiliiton naistyöryhmän tavoite on nostaa vammaisia naisia syrjiviä käytäntöjä esiin ja pyrkiä muuttamaan niitä.

Kommentoi