Elämä

ELÄMÄ | Jaana Pakarinen |

Pienen budjetin retkitärppejä

Kesälomalla ei ole pakko suunnata kauas päästäkseen matkafiilikseen. Pakkaa eväät ja perhe autoon ja tutkaile lähikuntien yllätyksellisimmät retkikohteet luolista kartanoihin. Päiväretkellä ehtii jo paljon, eikä rahaa mene hotelliyöpymisiin ja pääsymaksuihin.

Lähiruokaretkelle Sauvoon

Kasnäsin satamasta pääsee maksuttomalla lautalla Rosalan saareen, jossa sijaitsee muun muassa Rosalan Viikinkikeskus. Kuva: TS/Tara Jaakkola.
Kasnäsin satamasta pääsee maksuttomalla lautalla Rosalan saareen, jossa sijaitsee muun muassa Rosalan Viikinkikeskus. Kuva: TS/Tara Jaakkola.

Kesällä kotimaiset kasvikset ovat parhaimmillaan. Kaikista tuoreinta lähiruokaa löytyy tietysti suoraan sitä tuottavilta tiloilta. Erityisesti lasten kanssa maatilaretki voi olla opettavainen matka ruuan alkulähteille. Lähiruokaretkelle kannattaa suunnata esimerkiksi Sauvoon, jonne ajaa Turusta moottoritietä pitkin puolessa tunnissa.

Heti Sauvon-Kemiöntien varrelta löytyy niin savustettua kalaa, kesäkukkia kuin Peuravaaran tomaatteja myyvä itsepalvelukioskikin. Poiketa kannattaa myös Wanhan Liesniemen kesäkahvilassa, jossa myydään myös tilan tuotteita ja käsitöitä. Huomioi myös tienvarren kyltit, joissa usein ilmoitetaan lyhyesti: ”perunoita”, ”kukkia” tai ”kirpputori”.

Joidenkin tilojen yhteydessä on myös omat tilapuotinsa. Tällainen on muun muassa Salmensuun tilalla, jossa tuotetaan Hereford-pihvilihaa ja myytävänä on tuotteita makkaroista jauhelihaan ja pihveihin. Eläimiä pääsee myös katselemaan laitumella, ja tilalla on kesäisin myös taidenäyttely.

– Olemme auki perjantaisin, mutta aina kannattaa soittaa, tullaan kyllä avaamaan puoti tarvittaessa muulloinkin, Mari Toivonen vinkkaa.

Matkailijoille avoimia maatiloja voi etsiä avoinmaaseutu.fi-osoitteesta, jonne eri tiloja on listattu. Sauvon lähiruuan tuottajat taas löytyvät listana Sauvon kunnan nettisivuilta.
Saaristoretken ei aina tarvitse suunnata Saariston rengastietä länteen. Suuntaa auto toiseen suuntaan ja ajakin kohti Kemiönsaarta.

Ensimmäisenä reitiltä kannattaa poiketa Kemiössä ja pistäytyä Sagalundin museossa. Museolta on vartin ajomatka Taalintehtaalle, jossa voi tutkia vanhaa ruukkialuetta ennen kuin jatkaa matkaa kohti Kasnäsin satamaa.

Kasnäsissä sijaitsee hiekkaranta, joten uimapuvut kannattaa pakata mukaan. Jos puhtia riittää eikä ranta houkuta, Kasnäsin satamasta voi matkaa jatkaa maksuttomalla lautalla Rosalan saareen, jossa sijaitsee Rosalan Viikinkikeskus. Vieläkin kauemmas haluava voi Rosalasta jatkaa vielä Bengtskärin majakalle saakka. Ennen matkaa kannattaa tarkistaa lautta-aikataulut. Jos suuntaa Kasnäsistä vielä lautalla pidemmälle, matkalla kannattaa yöpyä – budjettimatkaan sopivasti tietenkin teltassa.

Aikamatka 1950-luvulle

Mikael Loponen, 10, taituroi puujaloilla aivan kuten Vaahteramäen Eemeli aikoinaan.
Mikael Loponen, 10, taituroi puujaloilla aivan kuten Vaahteramäen Eemeli aikoinaan.

Entäs jos ei omista autoa, eikä kaupungista pääse kesäksi maalle? Silloin kannattaa napata polkupyörä tai bussikyyti ja suunnata Kuralan Kylämäkeen.

Kurala on avoinna kesällä maanantaita lukuun ottamatta joka päivä maksutta. Kuralaa ei kannata kiertää museokohteena, vaan parhaimman kokemuksen saa, kun asennoituu viettämään kiireettömän kesäpäivän maalla. Ota mukaan kunnon eväät, piknikviltti ja vietä paikan päällä kokonainen päivä. Lapset voivat silittää lampaita ja leikkiä pihaleikkejä. Välillä voi ampua jousipyssyllä ja kokeilla puujaloilla kävelyä.

Jos matkaa tekee mieli jatkaa, suuntaa polkupyörällä Liedon vanhalinnaan, johon on Kuralasta neljän kilometrin matka. Linnavuorelta on hienot näkyämät Aurajoelle ja pihapiirissä sijaitsee myös lampaita ja kesäkahvila.

Kartanoita ja raunioita

Kuusiston Taidekartanossa on tunnelmallisessa ympäristössä esillä paikallista taidetta sekä kesäkahvila. Kuva: TS/Riitta Salmi.
Kuusiston Taidekartanossa on tunnelmallisessa ympäristössä esillä paikallista taidetta sekä kesäkahvila. Kuva: TS/Riitta Salmi.

Yksi monipuolinen ja ilmainen päiväretkikohde löytyy aivan läheltä, vartin ajomatkan päästä Turusta, Kaarinan Kuusistosta. Kuusistossa pääsee seikkailemaan paitsi vanhoilla linnanraunioilla, myös kahvittelemaan ja katselemaan taidetta. Kuusiston kartanossa on tänä kesänä kolmatta vuotta avoinna Taidekartano, jossa esillä on maksutta useiden varsinaissuomalaisten taiteilijoiden teoksia.

Tunnelmallisessa kartanossa sijaitsee myös kahvila. Ja kun historia ja taide on nähty, voi vielä retkeillä lähimetsään, jonka kukkulan laelta löytyy retkieväitä varten pöydät ja penkit.

Kartanokohteista päiväretkelle sopivat myös hyvin esimerkiksi Brinkhallin kartano Kakskerrassa tai Louhisaaren kartano Askaisissa. Louhisaareen matkatessa kannattaa poiketa uimaan myös Askaisten Pikisaaren rantaan, joka sijaitsee kahden kilometrin päässä kartanolta. Hyvässä lykyssä rannan maksuton saunakin on lämmitettynä.

Päivä kansallispuitossa

Kurjenrahkan kansallispuiston nähtävyys on Kuhankuonon rajakivi, joka sijaitsee seitsemän kunnan, Turun, Raision, Maskun, Nousiaisten, Mynämäen, Ruskon ja Auran, rajalla. Kuva: TS/Anne Saarinen.
Kurjenrahkan kansallispuiston nähtävyys on Kuhankuonon rajakivi, joka sijaitsee seitsemän kunnan, Turun, Raision, Maskun, Nousiaisten, Mynämäen, Ruskon ja Auran, rajalla. Kuva: TS/Anne Saarinen.

Retkeily on kivaa puuhaa kaikenikäisille eikä vaadi erikoistaitoja tai -varusteita. Hyvä paikka patikointiretkelle on esimerkiksi Kurjenrahkan kansallispuisto, jonne on Turusta 40 minuutin ajomatka. Paikan päälle pääsee myös bussilla.

Kansallispuistossa on eri pituisia reittejä, joista valita itselle sopivimman. Maastoltaan vaihteleva reitti on Savojärven ympäri kiertävä noin kuuden kilometrin pituinen lenkki. Välillä mennään pitkospuita suolla, välillä ollaan pimeässä korpimetsässä, toisinaan taas aurinkoisella järven rannalla.

Maaston monipuolisuuden vuoksi jopa pienet lapset jaksavat kiertää muutaman kilometrin pituisen matkan helposti. Matkan varrelta löytyy myös makkaranpaistopaikka ja kesäkioski sekä uimaranta saunoineen.

Luolaseikkailu

Jännittäviä retkikohteita ovat myös luolat, joita sijaitsee Varsinais-Suomessa useita. Tutustu ensin Turun Luolavuoren luolaan ja Piikkiön Linnavuoren luolaan. Sen jälkeen luolien tutkimista voi jatkaa esimerkiksi Maskun ja Nousiaisten suunnalla, jossa luolia löytyy useita. Lisätietoa luolista ja muista retkipaikoista löytyy helposti retkipaikka.fi-sivustolta.

Kommentoi