Elämä

ELÄMÄ | Katariina Norontaus |

Miksi villeimmät unet nähdään aamulla ja päiväunilla?

Miksi todentuntuisimmat ja eläväisimmät – seksiä, väkivaltaa ja mielikuvituksellisia käänteitä – sisältävät unet nähdään usein aamulla juuri ennen heräämistä, tutkija Katja Valli Turun yliopiston kognitiivisen neurotieteen tutkimuskeskuksesta?

– Nukkuminen ei ole yhtenäinen tila. Alkuyöstä nukutaan enemmän syvää unta, jolloin aivot lepäävät, ja aamuyöstä enemmän REM-unta, jossa aivot toimivat vilkkaasti.​

– Alkuyön unet ovat usein lyhyempiä ja kerronnallisesti köyhempiä. Ensimmäisen REM-vaiheen alkaminen kestää nukahtamisesta melkein puolitoista tuntia, ja ensimmäiset vaiheet ovat lyhyitä. Unennäön monimutkaisuus ja sisällön rikkaus lisääntyvät aamua kohden kaikissa univaiheissa, mutta erityisesti REM-unessa.

Miksi tavallista villimpiä unia näkee usein myös lyhyillä päivänokosilla, etenkin aamupäivällä?

– Unennäkö näyttää liittyvän aivojen aktiivisuuteen. Jos torkahtaa aamulla uudelleen ja näkee vilkkaita unia, todennäköisesti jatkaa edellisen yön unisykliä, ja REM-univaihe alkaa nopeasti. Koska syvän unen paine kasvaa mitä kauemmin on hereillä, aamupäivällä painetta ei ole vielä ehtinyt kertyä. Iltapäivällä tai alkuillasta nukkuessa saattaa vaipua helpommin syvään uneen, ja unetkin voivat olla vähemmän vilkkaita.

– Aamupäivänokosten aikana aivot ovat todennäköisemmin aktiivisemmat kuin iltapäivänokosilla, mikä voisi selittää vilkkaammat unet. Tätä ei käsittääkseni ole kuitenkaan tarkemmin tutkittu.

– Selkounien eli unien, joissa tajuaa olevansa unessa, näkemisen todennäköisyys kasvaa, jos herää ja menee takaisin nukkumaan. Selkounien aikana aivojen etummaiset alueet ovat aktiivisempia kuin tavallisten unien aikana. Tämä tukee hieman ajatusta heräämisen vaikutuksesta aivojen aktivoitumiseen tulevan REM-unen aikana.

Onko unien vilkastumisella ja REM-unen lisääntymisellä aamua kohden jokin tehtävä?

– Yksimielisyyttä ei ole edes siitä, miksi unia ylipäänsä nähdään. Ne voivat olla sattumanvarainen sivutuote siitä, että aivoja ei voi pistää pois päältä nukkuessa. Toisaalta on mahdollista, että niillä on jokin oma tehtävä – toimia harjoitusalustana valveilla kohdattaville asioille tai auttaa meitä pysymään mieleltämme terveinä. Teorioita on julmettu määrä, mutta todistusaineisto puolesta ja vastaan olisi kirjanpituinen juttu.

Kommentoi