Elämä

ELÄMÄ | Irmeli Haapanen |

Eri aloittaa terapeuttiset tanssitunnit

Tanssiteatteri Eri tekee uuden aluevaltauksen aloittamalla tanssitunnit. Silja McNamaran vetämillä terapeuttisen tanssin tunneilla tehdään löytöjä omaan kehoon ja annetaan lupa rentoutua.

– Tanssituntien aloittamisen taustalla on meidän tanssijoiden oma kokemus tanssin vaikuttavuudesta. Nyt haluamme tarjota myös muille mahdollisuuden päästä kokemaan, miten liikkeen avulla voi vaikuttaa omaan hyvinvointiin, tanssija-koreografi Tiina Lindfors Tanssiteatteri Eristä kertoo.

Terapeuttisen tanssin tunnit tulivat ajankohtaisiksi ja mahdollisiksi, kun Englannissa sekä tanssijaksi että tanssi- ja liiketerapeutiksi kouluttautunut Silja McNamara tuli Erin ”perhepiiriin” puolisonsa, tanssija James McNamaran mukana reilu vuosi sitten. Pariskunnan muutto Turkuun tarkoitti Silja McNamaralle paluuta kotiseudulle.

”Tanssilla on suuri vaikutus ihmisten hyvinvoinnin ja elämänilon ylläpitäjänä.”

Terapeuttisessa tanssissa on McNamaran mukaan kyse itsensä ja tunteidensa tutkimisesta liikkeen avulla.
– Aiempaa tanssikokemusta ei tarvitse olla, sillä tarkoitus on nimenomaan löytää jokaisen oma tapa tanssia. Tunneilla ei tehdä koreografioituja tanssiaskeleita, vaan tanssi perustuu pitkälti liikeimprovisaatioon. Muuta ei tarvita kuin rohkeutta heittäytyä, McNamara kannustaa.

Hänen oma kiinnostuksensa terapeuttiseen tanssiin alkoi jo opiskeluaikana Lontoossa.
– Kun opiskelin tanssijaksi, kiinnostuin kehon ja mielen yhteydestä ja sitä kautta myös tanssi- ja liiketerapiasta.

McNamara on valmistunut tanssi- ja liiketerapeutiksi Roehamptonin yliopistosta vuonna 2011 ja on sen jälkeen työskennellyt tanssiterapeuttina erilaisissa yhteisöissä ja myös opettanut alaa.
– Englannissa tanssiterapia on paljon yleisempää kuin Suomessa. Siellä tanssiterapiaa käytetään yleisesti muun muassa erilaisissa hoitolaitoksissa, kouluissa ja surukeskuksissa. Olisi hienoa, jos tanssiterapia saisi myös Suomessa vahvemman jalansijan, koska tanssilla on suuri vaikutus ihmisten hyvinvoinnin ja elämänilon ylläpitäjänä.

”Surun kuvaamiseen ei ollut sanoja, mutta liikkeen kautta sain sen ilmaistuksi.”

McNamara on erikoistunut suruterapiaan.
– Se tuli hyvin luonnollisesti mukaan, kun rakas isäpuoleni kuoli äkillisesti ollessani 20-vuotias. Tunsin, että suru ja menetys vaikuttivat psykosomaattisesti koko kehoon. Surun kuvaamiseen ei ollut sanoja, mutta liikkeen kautta sain sen ilmaistuksi, McNamara kertoo.

Tanssiteatteri Erissä järjestettävät tunnit eivät kuitenkaan keskity suruterapiaan, vaan niille voi mennä missä mielentilassa tahansa.
– Tunnit on suunnattu kaikille niille, joita kiinnostaa itsensä psykosomaattinen tutkiminen. Tavoitteena on löytää tapa olla kotona omassa kehossaan.

”Edes liikunta- ja muut rajoitteet eivät estä tanssimasta.”

Tunneilla käytetään Mary Starks Whitehousen kehittelemää autenttista liikettä, Irmgard Bartenieffin luomia Bartenieff fundamentals -harjoitteita, tanssi-improvisaatiota ja rentoutumista.

Tunneilla liikutaan niin yksin kuin ryhmissäkin, ja jokaisen liike saa olla persoonallista ja kerrasta toiseen vaihtuvaa.
– Erilaiset harjoitteet auttavat olemaan tietoisesti läsnä, käsittelemään ikäviäkin tunteita ja löytämään elämäniloa ja voimavaroja. Jokainen tunti alkaa juuri sen hetkisen olotilan tunnustelusta. Harjoitteiden jälkeen kokemuksista voidaan myös jakaa muutama sana, koska sanallistaminen kiinnittää ne eri tavalla tietoisuuteemme, McNamara sanoo.

Itsensä ja tunteiden havainnoiminen liikkeen ja tanssin kautta on McNamaran kokemuksen mukaan useimmille vapauttava kokemus.
– Jotkut ovat kertoneet löytäneensä omaksi yllätyksekseenkin sellaisia tuntemuksia, joita he eivät ole aiemmin kokeneet.

McNamara on vankasti sitä mieltä, että tanssi kuuluu kaikille vauvasta vaariin.
– Edes liikunta- ja muut rajoitteet eivät estä tanssimasta, tanssiterapiatunteja muun muassa autismin kirjoon kuuluville ja ADHD-lapsille pitänyt McNamara sanoo.

Hän uskoo, että ihmisillä on sisäinen tarve tulla nähdyksi.
– Tanssin psykofyysisten vaikutusten kautta itsensä voi tuntea uudella tavalla kokonaiseksi.

Terapeuttinen tanssi ja rentoutus alkaa Tanssiteatteri Erin tiloissa (Yliopistonkatu 7) sunnuntaina 22.1. klo 13–14.15. Tiedustelut ja ilmoittautuminen: 02-250 1032 tai info@eri.fi.

Silja McNamara (e. Ilmonen)

  • Syntynyt 1985 Turussa.
  • Ylioppilaaksi Juhana Herttuan taideviestintälukiosta 2004.
  • Valmistui tanssijaksi Performing Arts – Dance Theatresta (BA HONS, Lontoo) 2008 ja tanssi- ja liiketerapeutiksi (MA) Roehamptonin yliopistosta (Lontoo) 2011.
  • Työskennellyt tanssijana, tanssi- ja liiketerapeuttina ja tanssipedagogina.
  • Itsenäisyyden juhlavuoden Koko Suomi tanssii -hankkeen tanssihaasteopettaja 2017.
  • Julkaissut tanssi- ja suruterapiaa käsitteleviä artikkeleita.

Kommentoi