Asennetta & asusteita

BLOGIT | Asennetta & asusteita

Karisma vaatii läsnäoloa

Mieleenpainuva henkilö on usein ensisijaisesti jollain tasolla karismaattinen. Hänessä on jotakin, joka kerää kiinnostuksen ja huomion. Karismaattinen henkilö huomataan ja häntä kuunnellaan. Hän ei välttämättä ole ulkoiselta tyyliltään erottuva, hän vain hallitsee karisman taidot. Toisaalta henkilö, jolla on kaikki ulkoisen tyylitajun avaimet käsissään, mutta karisman työkalut hukassa, kyllä huomataan siinä hetkessä, mutta syvempää jälkeä hän ei kanssaihmisiin jätä. Kokonaisuus on tyrmäävän upea, jos sekä ulkoinen olemus, että sisäiset karisman taidot, ovat molemmat hallussa.

Karismaa voi harjoitella, vain harvalla se on synnynnäinen taito. Karismaattisen vaikutelman ytimessä on läsnäolon kyky. Ilman todellista läsnäoloa, et voi koskaan olla karismaattinen. Läsnäolo heijastuu koko olemuksestasi ja kehonkielestäsi ja saa muut tuntemaan olonsa kiinnostaviksi ja merkityksellisiksi.

Karismaa ja kehonkieltä voi treenata. Itse olin muutama vuosi sitten Ruotsissa hiomassa taitojani esiintymistaidon kurssilla, jossa ihana Monica perehdytti kyseisen lajin saloihin.

Läsnäolo on joskus vaikeaa, erityisesti stressin keskellä, kun päässä risteilee miljoona ajatusta ja monta asiaa pitää ehtiä hoitamaan. Läsnäolo on usein myös erityisen hankalaa nopeille, malttamattomille ihmisille ja toisaalta hyvin introverteille henkilöille. Onneksi läsnäoloa voi treenata ja sitä kannattaakin ehdottomasti harjoitella. Saat itsellesi enemmän täyttä elämää ja toisille merkityksellisen ja tärkeän olon.

Itse olen vikkelä siirtymään aiheesta toiseen ja joskus ongelmani oli malttaa kuunnella loivaliikkeisempien henkilöiden kertomuksia. Jos ajatukset harhailevat muissa asioissa, kehonkieli viestii automaattisesti poissaolosta ja jätämme helposti ylimielisen vaikutelman. Harjoittele läsnäoloa ensin kotona, sulje silmät muutaman minuutin ajaksi ja kuuntele ääniä, tuoksuja ja sitä miltä sinusta juuri siinä tuntuu. Se voi olla alkuun vaivaannuttavaa ja kummallista, mutta pikku hiljaa huomaat harjoituksen tulevan luontevammaksi. Kun avaat silmät, huomaat näkeväsi ympärillesi jotenkin kirkkaammin ja huomiokykysi on terävämpi. Ota sama tekniikka käyttöön, myös sosiaalisissa tilanteissa, jos huomaat ajatustesi karkaavan muihin sfääreihin (mutta pidä silloin silmät auki). Se on helppoa, kun olet treenannut taidon ensin itseksesi.

Ensi viikolla vinkki toiseen tärkeään karismaan vaikuttavaan ominaisuuteen.

Läsnäolevaa viikonloppua!

Kommentoi