Ammattina eläkeläinen

BLOGIT | Ammattina eläkeläinen

Tällainen kokemus oli kaihileikkaus

Sain silmälääkäriltä lausunnon 2007, että toisessa silmässä on alkava harmaakaihi. Se kuuluu tähän ns. ikänäköön. Kaihi ei aiheuta vielä mitään toimenpiteitä, mutta tilannetta tulee seurata.

Silmienkin toiminta heikkenee iän mukana. Silmälääkärikäynnit olisi hyvä tehdä vähintään kahden vuoden välein. Tämä oli silmälääkärin ohjeistus silloin.

Alkoi tuntua siltä, että silmälasini ovat aina likaiset, vaikka olin ne aamulla pessyt töihin lähtiessäni. Lopulta jouduin käyttämään luuppilamppua työssäni aina, kun oli tarkka työvaihe, ja kaksiteholasit olivat silti päässä jatkuvasti.

Kaupoissa tuoteselosteiden lukeminen vaikeutui, ja lopulta en saanut niistä minkäänlaista tolkkua. Kotona luin niitä suurennuslasin kanssa. Lehtien ja kirjojen lukeminen sekä telkkarin katsominen vaikeutui.

Onkos mulla rillit likaiset vai huurussa?
Onkos mulla rillit likaiset vai huurussa?

Silmälääkärissä kävin kolmena vuotena peräkkäin 2012–2014. Viimeisellä kerralla olin jo kiukkuinen silmälääkärille ja kehotin häntä todella katsomaan tarkkaan, että onko minulla jo silmärappeuma. Hän kertoi, että toisen silmän kaihi on kasvanut nopeasti ja toisessakin silmässä sitä löytyy. Silmärappeumaa ei ole.

Keskustelun jälkeen hän kertoi lähettävänsä tulokset TYKS:iin, ja että sieltä tulee lähete tutkimuksiin. Niin kävikin.

Ohjeet ennen leikkausta

Minulle määrättiin leikkauspäivä 23.3.2015 ja ohjeet, miten tulee käyttäytyä ennen silmäpolille menoa: käykää suihkussa ja peskää hiuksenne aamulla tai edeltävänä iltana, hajusteet ja meikit kielletty, tavanomaiset lääkkeet tulee ottaa normaalisti aamulla ja päivälääkkeet mukaan, autolla ajo on kiellettty, puhdistussilmätippoja tulee käyttää kuusi kertaa edellisenä päivänä.

Leikkauspäivänä menin silmäpolille, ja siellä oli ihan kiva, rentouttava tunnelma. Meitä oli kuusi kaihipotilasta. Istuimme ringiss, ja keskustelu oli vapaamuotoista huulenheittämistä. Muutama oli jo toista kertaa, sillä nyt heillä oli toisen silmän operaation vuoro. Meitä oli muistaakseni kaksi, joilta leikattiin kumpikin silmä.

Ystävällinen hoitaja kertoi leikkauksesta ja jälkihoidosta samalla, kun tiputti puudutustippoja meidän silmiin. Erilaisia tippoja tiputettiin useamman kerran. Kämmenselkään laittettiin kanyyli siltä varalta, että tarvitaan esim. nukutusta tai jotain muuta tapahtuu. Leikkaussaleja oli useampi ja leikkaavia lääkäreitä myös.

Kaihileikkauksen toimenpiteet

Minut leikkasi erikoislääkäri Riikka-Maija Törnblom. Kun minut asetettiin leikkaussalissa makaamaan, hoitaja tiputti taas puuduttavia tippoja parikin kertaa ja kysyi, tuntuuko missään? Jos tuntui, niin taas laitettiin lisää tippoja, jotta puudutus vaikutti. Lääkäri laittoi silmääni läpileikkauskalvon ja luomenlevittimen ja kertoi koko ajan, mitä tehdään milloinkin.

Hän kertoi alkavansa sahaamisen laserilla. Siinä kohtaa tuntui kummallinen psyykkinen ajatus, että voi ei. Toimenpide ei tuntunut miltään, mutta laiteesta kuului unelias surina. Tässä kohtaa hiukan jännitti.

Silmästäni poistettiin samentunut, kovettunut, huonokuntoinen mykiö ja tilalle laitettiin, ”pyöräytettiin” mykiöproteesi. Lääkäri laittoi proteesin, joka auttaa minua näkemään kummallakin silmällä yhtä hyvin kauas, mutta hajataittoisuutta se ei kunnolla korjaa. Hajataittoisuus on minulla sen verran hankala, että joudun käytttämään siihen laseja tulevaisuudessakin.

Silmäni huuhdeltiin ja laitettiin tulehduksia estävä liuos. Toimenpide oli valmis.

Mitäs sanotte kehyksistäni?
Mitäs sanotte kehyksistäni?

Lääkäri kysyi, että miten voin, kestänkö vielä toisen silmän operoinnin? Vastaukseni oli myönteinen, ja sekin saatiin tehtyä onnistuneesti. En tuntenut mitään kipua koko operoinnin aikana. Lääkäri laittoi minulle suojakilvet kummankin silmän päälle. Niin sain uudet teipatut silmälasit.

Kun nousin ylös, niin siinä vaiheessa hiukan huippasi, ja hoitaja saattoi minut takaisin lähtöhuoneeseen kahville. Toimenpide laikkaussalissa kesti n. tunnin kaikkinensa. Soitin saattajani paikalle, ja kotimatka alkoi. Saattajaksi käy myös taksi, joka vie kotiovelle.

Kaihileikkauksen jälkitoimenpiteet

Hoitaja kertasi uuudelleen jälkitoimenpiteet laikkauksen jälkeen:

Silmiin tiputetaan kahdenlaisia tippoja neljä kertaa päivässä viikon ajan, yhdenlaisia kolme kertaa päivässä kahden viikon ajan. Siinä oli aikatauluttamista.

Suojakilpiä tuli käyttää nukkuessa viikon ajan. Se oli haasteellista, koska kilvet piti kiinnittää teipillä. Minun ihoteippini tarttui pahasti kiinni niin, että ihokarvatkin tuntuivat lähtevän samaan aikaan, kun poistin teippiä iholta.

Viikon aikana ei saanut nostaa yli viiden kilon taakkoja eikä kantaa. Kuntoilua, uimista ja saunomista sekä meikkaamista piti välttää kahden viikon ajan. Hiusten pesua tuli välttää viikon ajan, jotta vesi ei pääse silmiin.

Tuntemukset

Leikkauksen jälkeen näkö ei välttämättä ole kirkas, mutta se selkenee vähitellen päivä kerrallaan. Näin minullekin kävi. Vanhoja silmälaseja saa käyttää, jos niillä näkee. Minä saatan käyttää vanhoja laseja lukiessani.

Pientä roskantunnetta, lievää silmän vetistystä ja punoitusta saattaa esiintyä alkuvaiheessa leikkauksen jälkeen. Hoidon jatkuessa nämä vaivat häviävät. Minulla oli alussa roskantunnetta, mutta se on hävinnyt vähitellen tippojen myötä. Jos jotain poikkevaa ilmenee, niin pyydetään kääntymään silmäpoliklinakalle ja annettiin puhelinnumero.

Jälkitarkastus silmälääkärillä on tarpeellinen noin 1–2 kk kuluttua leikkauksesta. Silmälääkärille minun tulee vielä varata aika, koska vanhat lasit eivät ole hyvät.

Voin suositella tätä leikkausta, sillä se on mielestäni yksinkertainen jälkitoimenpiteet on helppo hoitaa. Ei tarvitse pelätä.

Tietenkin ainahan kaikissa operaatioissa on omat riskinsä. Olen iloinen, että näen kauas omilla silmilläni. Puhelimesta näen lukea tekstiviestit. Ja ne värit, ne ovat tulleet takaisin.

Tässä istuin ja ihailin kukkaloistoa, kun värit palautuivat.
Tässä istuin ja ihailin kukkaloistoa, kun värit palautuivat.

Mitä kaihi on

Kaihi tarkoittaa mykiön eli silmän linssin samenemista. Kaihi on paitsi silmäsairaus myös erottamaton osa ikääntymistä.

Lasten ja nuorten aikuisten kaihi on harvinainen, mutta kaihin esiintyvyys lisääntyy nopeasti vanhetessa. Yli 70-vuotiaista suomalaisista 56 %:lla on ollut tai on parhaillaan jonkinasteinen kaihi molemmissa silmissä ja vain 33 %:lla ei ole lainkaan kaihia.

Riskitekijät

Kaihin tärkein riskitekijä on ikä. Silmänsisäiset tulehdukset, diabetes, kortikosteroidit, käytettiinpä niitä silmätippoina  tai tabletteina, auringon ultraviolettisäteet, tupakointi, ylipaino ja useat lääkeaineet saattavat aiheuttaa tai edistää kaihin syntymistä.

Tämä tieto on Duodecim-terveyskirjastosta.

Ehkäisy

Uskotaan, että C- ja E-vitamiinit ja karotenoidit vaikuttavat positiivisesti silmien hyvinvointiin. Samoin vihannespitoinen ravinto, kuntoilu, terveelliset elämäntavat ja painonhallinta ovat tärkeitä tekijöitä pitämään yllä koko kehomme hyvinvointia, ja se heijastuu myös silmiimme.

4 vastausta artikkeliin “Tällainen kokemus oli kaihileikkaus”

 1. Marja -aleena Lönngren

  Olipa kivaa lukea.Menen nyt joulusuussa 15p..eli 6 yötä enää..nyt en pelkää kun tämän luin.
  Kiitos ja kirkkaita silmiä <3


  • Turun Sanomat

   Marja-Leena välitti seuraavat terveiset: ”Hienoa kuulla, että olin avuksi kertomalla kokemuksestani. Toivotan sinulle värikästä ja selkeää näkökyvyn avautumista. Näin minulle kävi. Olen tyytyväinen.”


 2. Marja-Riitta Häkkinen

  Kokemukseni kaihileikkauksesta 👍 vasen silmäni leikattiin 13.12 Ja nyt 13.01 oikea..ihana henkilökunta. ..uskomattoman lyhyt toimen pide..Muistaa hoitaa ohjeiden mukaan niin kaikki hyvin.Tuulista ja pakkaskeliä pidättelen nojatuolissa kotona..Tätä toimenpiteitä ei kannata pelätä.Ja se kirkkaus..värit ym 😉
  .


  • Merja

   Itselleni leikattu kaihi kaksi viikkoa sitten ja kaikki hyvin. Lähelle en oikein hyvin näe, mutta 9.1 pääsen silmälääkäriin ja saan lasit. Näen kuitenkin kauas niin hyvin , etten muista sellaista päivää. Minulla on ollut lasit 55v. Hienoa hoitoa Tämäkin meillä Suomessa.😊 Kiitos Kokkolan silmälääkäreilleni ja ihanille hoitajille. Merja


Kommentoi